توسعه روش جدیدی که سلولهای سرطانی را برای همیشه نابود میکند

ديجياتو/ دانشمندان زيادي در حال پژوهش پيرامون روشهاي نابود کردن سلولهاي سرطاني هستند. اخيرا تيمي از پژوهشگران توانستهاند يک سيستم جديد با استفاده از سيستم ويرايش ژنوم CRISPR براي اين کار توسعه دهند که به طور موثر اين سلولها را نابود ميکند.
سرطان سالانه جان افراد زيادي را در سراسر جهان ميگيرد و پزشکان و دانشمندان به دنبال جلوگيري از چنين موضوعي هستند. در حالي که هنوز به درمان قطعي براي اين بيماري دست پيدا نکردهايم، محققان باور دارند که در رسيدن به اين هدف، يک قدم بزرگ برداشتهاند. پژوهشگران براي دستيابي به اين هدف از سيستم ويرايش ژنوم CRISPR کمک گرفتهاند.
نتيجه کار محققان در ژورنال «Science Advances» به چاپ رسيده و در آن نحوه کار اين ابزار توضيح داده شده است. ابزار جديد ميتواند سرطانهاي کشنده را نابود کند. پژوهشگران براي اين کار از «سيستم تحويل جديد مبتني بر نانوذرات ليپيد» استفاده کردهاند.
اين سيستم ميتواند سلولهاي سرطاني را هدف قرار دهد و آنها را به گونهاي نابود کنند که اميدي براي فعاليت دوباره آنها وجود نداشته باشد. نحوه حمله اين سيستم به سلولهاي سرطاني شگفتانگيز است.
دانشمندان از اين نانوذرات براي ارسال پيام به CPISPR آنزيم «Cas9» استفاده ميکنند. اين آنزيم سلولهاي سرطاني را هدف قرار ميدهد و مانند يک قيچي مولکولي DNA سلول را برش ميدهد که باعث نابودي آن ميشود.
محققان براي اثبات عملکرد سيستم خود، سرطان تخمدان و «گليوبلاستوما» را مورد بررسي قرار دادند. نرخ مرگ و مير در مبتلايان به اين سرطان بسيار بالا است و سالانه جان افراد زيادي را ميگيرند. دانشمندان اين سرطانها را با يک درمان با سيستم جديد CPISPR در موشها هدف قرار دادند و نرخ بقاي اين حيوانات دو برابر شد.
يکي از نويسندگان اين مقاله، پروفسور «دن پير» اعلام کرده:
«اين اولين پژوهشي در جهان است که نشان ميدهد سيستم ويرايش ژنوم CPISPR ميتواند براي درمان سرطان در حيوانات زنده مورد استفاده قرار بگيرد. بايد روي اين موضوع تاکيد کنم که با شيميدرماني روبهرو نيستيم. بنابراين هيچ عوارض جانبي ندارد و سلول سرطاني که با اين روش نابود ميشود، ديگر هيچ وقت فعال نخواهد شد. قيچي مولکولي Cas9 با قطع DNA سلول سرطاني، آن را خنثي کرده و براي هميشه از تکثير آن جلوگيري ميکند.»
محققان ميخواهند سرطانهاي ديگري را نيز با اين روش مورد بررسي قرار دهند. آنها ميخواهند تاثير اين روش درمان روي سرطانهايي مانند سرطان خون را مشاهده کنند. اگر اين آزمايشها موفق ظاهر شوند، شايد در آينده از CRISPR براي درمان بسياري از بيماريها و حتي سرطان استفاده شود.