محقق ایرانی علت بیماری فضانوردان در فضا را کشف کرد

مهر/آغاز سفرهاي فضايي نشان داده که احتمال بيمار شدن فضانوردان در خارج از جو کره زمين زياد است. بررسي علمي يک ايراني علت اين مساله را مشخص کرده است.
به نقل از انگجت، تحقيقاتي که در اين زمينه توسط پژوهشگران ناسا تحت سرپرستي دکتر افشين بهشتي عضو مرکز تحقيقاتي Ames ناسا، صورت گرفته نشان ميدهد، سفر به فضا موجب تغييراتي در ميتوکندري سلولهاي بدن انسان ميشود که بيمار شدن افراد را تسهيل ميکند.
ميتوکندري مخزن ذخيره سازي و توليد انرژي سلولهاي بدن محسوب ميشود و نقش حياتي در حفظ سلامت بدن ايفا ميکند.
به گفته افشين بهشتي، بررسيهايي که در جريان اين تحقيق صورت گرفته نشان ميدهد موشهايي که کارکرد ميتوکندري سلولهاي بدن آنها مختل شده، با مشکلاتي در چشم و کبد خود مواجه شده اند. تحقيقات مذکور حاکيست احتمال اختلال ميتوکندري در خارج از جو زمين به علت نبود جاذبه افزايش مييابد و همين مساله عملکرد سيستم ايمني بدن را با مشکلاتي مواجه ميکند. بنابراين عفونتها و ويروسهاي مضر راحت تر ميتوانند به درون بافتهاي مختلف بدن نفوذ کنند.
نمونههاي جمع آوري شده از فضانوردان نيز نشان ميدهد که ميتوکندري سلولهاي بدن آنها در مقايسه با افراد عادي مشکلات و اختلالات بيشتري داشته و هر چه مدت زمان اقامت در فضا بيشتر شود، اين اختلالات افزايش مييابد.
بهشتي که تخصص وي بيوانفورماتيک است در اين مورد تصريح کرده: مختل شدن عملکرد ميتوکندري بدن انسان به خصوص در سفرهاي فضايي طولاني مدت به ماه و مريخ ميتواند خطراتي ايجاد کند. اما با مصرف دارو و برخي اقدامات احتياطي ميتوان اين مشکلات را کنترل کرد تا فضانوردان بتوانند ماهها در عمق فضا مسافرت کنند.