محققان نقش دو مکانیزم پیچیده تنظیم رطوبت در نوک انگشتان را فاش کردند
ديجياتو/محققان با انجام تحقيقي تازه به نقش دو مکانيزم پيچيده در نوک انگشتان دست براي کنترل ميزان رطوبت پي بردند که مانع از ليز خوردن اجسام مختلف مثل موبايل ميشود.
محققان دانشگاه بيرمنگهام با استفاده از فناوري تصويربرداري ليزري پيشرفته نوک انگشتان دست را به منظور درک بهتر نقش برجستگيها و غدههاي عرق موجود در آنها در گرفتن اجسام مختلف مطالعه کرده و به وجود يک سيستم پيچيده کنترل تعريق پي بردند. به گفته محققان اين سيستم با کنترل ميزان رطوبت به ما کمک ميکند تا اجسام مختلف از موبايل گرفته تا چتر را بدون ليزر خوردن آنها در دست بگيريم.
محققان با بررسي دقيقتر دريافتند زماني که نوک انگشتان با سطوح سخت و غير قابل نفوذ توسط آب مثل شيشه تماس پيدا ميکند، رطوبت بيشتري ترشح ميشود تا اصطکاک کافي براي گرفتن آن ايجاد شود. همچنين مکانيزم مسدودسازي غدههاي تعريق براي جلوگيري از ترشح رطوبت زياد حين تماس با سطوح ليز وارد عمل ميشود. اين مکانيزم در همکاري با يک فرآيند شتابيافته تبخير که توسط برجستگيهاي نوک انگشتان کنترل ميشود، رطوبت مازاد را جهت ايجاد اصطکاک کافي براي گرفتن اجسام از بين ميبرد.
تکنيک مسدودسازي غدههاي عرق و فرآيند تبخيرسازي شتابيافته ميتوانند دست ما را فارغ از خيس يا خشک بودن انگشتان براي گرفتن اجسام مختلف آماده کنند. اين دو مکانيزم کراتين (نوعي پروتئين) را با رطوبت کافي روي پوست ايجاد کرده و به ما مهارتهايي در گرفتن اجسام مختلف ميدهند که بسياري از جانداران ديگر از آنها بيبهرهاند.
«مايک ادامز» (Mike Adams)، مهندس شيمي از دانشگاه بيرمنگهام انگلستان ميگويد: «اين مکانيزم دوتايي براي مديريت سطح رطوبت به نخستيسانان برتري بزرگي در شرايط خشک و نمناک داده و به آنها توانمنديهاي حرکتي و کنترل کنندهاي اعطا کرده که در جانداران ديگر مثل خرس يا گربهسانان بزرگ ديده نميشود.»
يافتههاي اين تحقيق ميتواند طراحي محصولات پرمصرفي مثل موبايل را ارتقا دهد. همچنين از نتايج اين تحقيق ميتوان براي توسعه اندامهاي مصنوعي يا رباتيک و همچنين ديوايسهاي واقعيت مجازي بهتر استفاده کرد.
يافتههاي اين تحقيق در ژورنال PNAS منتشر شده است.