بررسی علمی یک شایعه: آیا این تصویر واقعا نشان دهنده سطح استرس شماست؟

سيناپرس/ طي ماه هاي گذشته پيامي به صورت گسترده بين کاربران ايراني و غير ايراني منتشر شده که بر اساس آن نگاه کردن به يک تصوير به ظاهر متحرک قادر است ميزان اضطراب افراد را نشان دهد. در اين گزارش به بررسي واقعي يا غير واقعي بودن اين پيام مي پردازيم.
يکي از تصاويري که به زبان هاي مختلف در شبکه هاي اجتماعي، وبسايت هاي سرگرمي و حتي کانال هاي پزشکي کشورهاي مختلف از جمله ايران گسترش زيادي يافته و به کرات بازنشر شده است، تصوير فوق محسوب مي شود که در ذيل آن پيامي به اين شرح ارائه شده است:
اين عکس توسط دانشمندان نورولوژيست ژاپني اختراع شده است!
چند ثانيه به عکس خيره شويد! اگر حرکتي مشاهده نکرديد، شما آدم آرام و بي استرسي هستيد! اگر حرکتي مشاهده کرديد شما آدم نسبتا استرسي هستيد و اگر اين حرکت تداوم داشت و قطع نشد شما آدم پُر استرسي هستيد. گفتني است در بسياري از اين پيام ها، تصوير ارائه شده به فردي به نام پرفسور ياماموتو نسبت داده شده است.
در اين گزارش به بررسي ميزان صحت اين موضوع و ارتباط حرکت تصوير ارائه شده با ميزان استرس واقعي شما مي پردازيم.
در ابتدا از منظر علم روان شناسي بايد به اين موضوع اشاره کرد که اين توهم نوري به عنوان نمونه اي از يک تصوير ثابت که به نظر مي رسد در حال حرکت است جالب توجه است ، اما هيچ ابزار تشخيصي براي اندازه گيري سطح استرس به کمک تصاوير اينچنيني وجود نداشته و از سوي ديگر اين تصوير توسط يک متخصص مغز و اعصاب ژاپني ايجاد نشده است.
بررسي هاي انجام شده در دنياي اينترنت نشان مي دهد که اين تصوير درواقع توسط يک هنرمند و تصويرگر اوکرايني به نام يوري پراپاديا ايجاد شده که خود وي در صفحه شخص اينستاگرام خود توضيح داده که اين اثر را بر اساس کار آکيوشي کيتائوکا ، استاد روانشناسي ژاپني و متخصص در درک بصري و توهمات بصري انجام داده است.
اين هنرمند اکرايني در اين مورد مي نويسد: من اين توهم نوري را در تاريخ 26 سپتامبر 2016 در محيط نرم افزاري Adobe Illustrator ترسيم و براي ايجاد آن ، از اثر Akioshi Kitaoka الهام گرفته ام.
اين تصوير ماحصل يک حرکت سفيد و سياه روي زمينه اي رنگي است که کانون ديد انسان را به حرکت در مي آورد و به نظر مي رسد شخص در حال مشاهده حرکت جزئيات تصوير است.
در واقع بايد به اطلاع شما برسانيم که اين تصوير هيچ ربطي به استرس نداشته و روان درمانگر ژاپني ياماموتو هاشيما نيز هيچ ارتباطي با اين تصوير ندارد.
موضوع جالب تر اين است که در جستجوهاي انجام شده مشخص شد هيچ پزشک متخصص اعصاب و رواني در ژاپن با عنوان ياماموتو هاشيما واقعاً وجود ندارد.