سد سه دره چین سرعت چرخش زمین را کاهش میدهد

گجت نيوز/سد سه دره چين به عنوان بزرگترين سد و نيروگاه جهان محسوب ميشود. به باور بسياري از کارشناسان اين سد قادر به کاهش سرعت چرخش زمين است. در ادامه با ويژگيهاي اين سد غولپيکر آشنا خواهيم شد.
ايده ساخت سد سه دره چين به اوايل سال ۱۹۱۹ ميلادي برميگردد و نخستين بار سون يات سن، فيلسوف، رهبر سياسي و انقلابي که به عنوان پدر چين مدرن نيز شناخته ميشود ايده ساخت اين سد را مطرح کرد تا بتواند نمايانگر قدرت جديد چين باشد. اما به دليل مشکلات مختلفي نظير وقوع جنگ داخلي اين طرح عملي نشد و سرانجام دولت چين در سال ۱۹۹۴ پروژه ساخت اين سد را به صورت رسمي آغاز کرد، اما باز هم دلايل مختلفي مانند هزينههاي زياد و تنشهاي زيستمحيطي باعث توقف اين پروژه شدند. با تمام مشکلاتي که بر سر ساخت اين سد وجود داشت، دولت چين توانست در نهايت در سال ۲۰۰۹ مراحل ساخت آن را به پايان برساند. اين سد عظيم از سال ۲۰۰۹ با چند دوره اصلاحات همچنان در حال فعاليت است.
ساخت سد سه دره چين با ۵۱۰ هزار تن فولاد
همانطور که اشاره شد پروژه سد سه دره چين بسيار عظيم بود و مهندسان براي ساخت آن از ۵۱۰ هزار تن فولاد استفاده کردند؛ براي درک بزرگي اين سد بايد گفت که با اين مقدار فولاد ميتوان ۶۰ سازه همانند برج ايفل را بنا کرد. طول سد سه دره چين ۷۶۶۶ فوت و ارتفاع آن نيز ۶۰۰ فوت اعلام شده است. همچنين دولت چين براي اين پروژه ۳۷ ميليارد دلار هزينه کرد.
مزاياي سد غول پيکر چين
با تمام انتقاداتي که کارشناسان به سد غول پيکر چين وارد ميکنند، اين سد مزايايي نيز براي دولت چين به همراه دارد که از مهمترين آنها ميتوان به کنترل سيلاب، توليد برق و ارتقاي سامانه ناوبري اشاره کرد. همچنين اين سد با ۳۴ ژنراتور عظيم ميتواند براي ميليونها انسان انرژي الکتريکي تامين کند. کارشناسان، انرژي توليدي از اين سد را با انرژي حاصل از سوزاندن ۲۵ ميليون نفت خام يا ۵۰ ميليون تن زغال سنگ برابر ميدانند.
خسارت به محيط زيست
از زمان مطرح شدن ايده ساخت سد سه دره چين تا به امروز که اين سد در حال بهرهبرداري است، تنشهاي محيط زيستي زيادي پيرامون اين سد وجود داشته است. در واقع کارشناسان برآورد ميکنند حدود ۷۰ درصد آب شيرين چين آلوده است و اين سد باعث بدتر شدن وضعيت ميشود. طبق اعلام کارشناسان اين سد روي تاسيسات قديمي زباله و عمليات معدن بنا شده و هر ساله ۲۶۵ ميليون گالن فاضلاب در رودخانه يانگ تسه وارد ميشود.
مهاجرت ۱.۲ ميليون نفر
پس از تکميل پروژه ساخت اين سد غول پيکر چين، حدود ۱.۲ ميليون نفر به ناچار بايد از مسير سد مهاجرت ميکردند و تا امروز نيز بسياري از اين افراد آواره هستند. البته همانطور که در بخش فوايد آن اشاره شد اين سد به سيلابهاي سالانه ناشي از رودخانه يانگ تسه، سومين رودخانه طولاني جهان پايان داد. اين سد به خوبي سيلهاي موسمي اين رودخانه را کنترل ميکند و مانع از آسيب به مناطق نزديک به آن نظير ووهان، نانجينگ و شانگهاي ميشود.
کاهش سرعت چرخش زمين
پشت سد سه دره چين بيليونها آب قرار دارد و اين حجم آب آنچنان زياد است که اگر دريچههاي آن به صورت کامل باز شوند، فشار جريان اين حجم از آب باعث خواهد شد چرخش زمين منحرف شود و طول روز ۰.۰۶ ثانيه افزايش پيدا کند. کارشناسان دليل کاهش سرعت چرخش زمين به واسطه باز شدن دريچههاي اين سد را به پديده گشتاور اينرسي يا گشتاور لختي مربوط ميدانند (اينرسي يک جسم در حال حرکت نسبت به حرکت وضعي آن است.)
براي مثال زماني که يک اسکيتباز ماهر در حال چرخش است بازوهاي خود را به بدن خود تکيه ميدهد که با اين کار گشتاور اينرسي آن کاهش پيدا ميکند. به همين شکل يک غواص وقتي قصد دارد سريعتر شيرجه بزند، بدن خود را کاملا جمع ميکند. از اين رو افزايش ۳۹ تريليون کيلوگرم آب با ارتفاع ۱۷۵ متر بالاتر از سطح دريا باعث خواهد شد تا گشتاور اينرسي زمين افزايش يابد که چنين موضوعي حرکت وضعي آن را کاهش خواهد داد. البته اين احتمال در صورتي است که تمام دريچههاي سد سه دره چين به صورت کامل باز شود.
گردآوري شده توسطگجت نيوز