نماد آخرین خبر

کوه‌های آلپ در حال بلندتر شدن هستند

منبع
مجله ايلياد
بروزرسانی
کوه‌های آلپ در حال بلندتر شدن هستند

مجله ايلياد/ بر اساس مطالعه‌ي جديدي که بر روي کوه‌هاي آلپ سوئيس انجام شده است، محققين دريافته‌اند که برخي از نواحي اين کوه‌ها، در حال بلندتر شدن هستند. در واقع سرعت رشد اين کوه‌ها بيشتر از سرعت فرسايش آن‌ها است. نتايج يافته‌هاي اين مطالعه با دو مطالعه‌ي گذشته در مورد کوه‌هاي آلپ که به عدم رشد اين کوه‌ها رسيده بودند، تناقض دارد.
تيمي از محققين بين‌المللي با آناليز ايزوتوپ‌هاي متفاوت از عناصر مختلف در شن‌هاي موجود در کف رودخانه‌هاي منشعب شده از آلپ، به نتايج جالبي رسيده‌اند. به‌عنوان مثال، ايزوتوپ «برييليوم-۱۰» نشان دهنده‌ي نرخ فرسايش در بخش‌هاي مختلف آلپ است. اين ايزوتوپ زماني شکل مي‌گيرد که اشعه‌هاي کيهاني يا بخش‌هايي از اتم‌ها مانند پروتون و الکترون و هسته‌هاي باردار از درون اتمسفر زمين عبور کنند و به سطح زمين برسند. زماني که اين تشعشعات به سطح زمين برخورد مي‌کنند، باعث واکنش هسته‌اي در اتم‌هاي اکسيژن مي‌شوند و در نهايت بريليوم-۱۰ توليد مي‌شود.
 
اين ايزوتوپ در بالاترين لايه‌هاي سطح زمين تجمع مي‌کند، بنابراين دانشمندان با اندازه‌گيري موجودي اين ايزوتوپ در رسوبات مي‌توانند عمر لايه‌ي رسوبي را پيدا کنند. دانه‌هاي کوارتزي که غلظت ايزوتوپ بريليوم-۱۰ در آن‌ها بالا است، با احتمال بالايي براي مدتي طولاني در معرض اشعه‌هاي کيهاني بوده‌اند و دانه‌هايي که غلظت بريليوم-۱۰ در آن‌ها کم است، عمر کمتري دارند.
 
دکتر «فريتز شلونگر» از دانشگاه برن سوئيس به‌عنوان همکار اين تحقيق، مي‌گويد: «به کمک اين روش مي‌توان نرخ متوسط هزاران ساله‌ي فرسايش در کوه‌هاي آلپ را پيدا کرد.»

دانشمندان با بررسي دانه‌هاي کوارتز جمع‌آوري شده از ۳۵۰ رودخانه‌ي منشعب شده از کوه‌هاي آلپ، توانسته‌اند تصويري کلي از نرخ فرسايش در اين کوه‌هاي اروپايي را تخمين بزنند.
محاسبات دانشمندان نشان داده است که تغييرات ارتفاع آلپ در همه جا يکسان نيست. به‌عنوان مثال، در برخي از قسمت‌هاي آلپ در جنوب سوئيس هر هزار سال ارتفاع کوه ۷.۵ متر کاهش پيدا کرده است و در شرق سوئيس نزديک رودخانه‌ي تور، نرخ کاهش ارتفاع ۱.۴ سانتي‌متر در هزار سال بوده است. برخلاف اين مناطق که کوه‌ها در حال کوتاه‌تر شدن هستند، در مناطق مرکزي کوه‌هاي آلپ ارتفاع در حال افزايش است. ارتفاع اين مناطق در هر هزار سال ۸۰ سانتي‌متر افزايش پيدا کرده است.

دليل تفاوت مشاهده شده هنوز کاملاً شناخته شده نيست، ولي دانشمندان دريافته‌اند که بارش باران و برف تاثير قابل ملاحظه‌اي در اين زمينه ندارند، ولي شيب و توپوگرافي کوه‌ها بر روي اين موضوع تاثير دارند.

نتايج اين مطالعه در مجله‌ي Earth-Science Reviews چاپ شده است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره