این هواژل اسفنجی شکل مولکولهای هوا را به آب آشامیدنی تبدیل میکند
ديجياتو/گروهي از مهندسان دانشگاه ملي سنگاپور راهکاري توسعه داده اند که با استفاده از نوعي هواژل اسفنجي شکل و بدون نياز به منبع انرژي يا قطعات متحرک مولکولهاي هوا را به آب آشاميدني تبديل ميکند.
راهکار محققان دانشگاه ملي سنگاپور عملکرد نسبتاً سادهاي دارد. هواژل يا ايروژل از پليمرهاي طويل و ساختارهايي منفذ دار موسوم به چارچوبهاي فلزي-آلي (MOF) تشکيل شده است که از آنها به خاطر مساحت سطح فوق العاده بالا در تحقيقات مختلف استفاده ميشود.
اين راهکار هيبريدي به طور پيوسته و همزمان آب را جذب و دفع ميکند. اين ويژگي سبب ميشود تا ايروژل مشابه آنچه در اسفنج ديده ميشود مولکولهاي آب را از هوا گرفته و آنها را با متراکم کردن به آب تبديل و سپس آزاد کند، با اين تفاوت که مثل اسفنج ديگر نيازي به فشردن براي آزاد کردن آب نيست. عملکرد اين سيستم با قرارگيري در مقابل نور خورشيد بهبود پيدا کرده و ميتواند ۹۵ درصد از بخار جذب شده را به آب مايع تبديل کند.
محققان موفق شدند ايروژل را در محيط آزمايشگاه به مدت ۱۴۴۰ ساعت به طور پيوسته به کار گرفته و آب آشاميدني مطابق با استانداردهاي سازمان بهداشت جهاني توليد کنند. محققان ميگويند يک کيلوگرم از اين ماده ميتواند در شرايط مرطوب روزانه ۱۷ ليتر آب توليد کند.
محققان به سادگي اختراع خود اشاره کرده و ميگويند براي کار کردن به نور خورشيد يا برق نيازي نداشته و هيچ گونه قطعه متحرکي ندارد. آنها به دنبال شرکاي تجاري هستند تا با سرعت بيشتري اين فناوري را توسعه دهند.
«Ho Ghim Wei» استاد دانشگاه ملي سنگاپور و رهبر تيم محققان ميگويد: «با توجه به اينکه ذخيره آب اتمسفر به طور پيوسته توسط چرخه هيدرولوژي پر ميشود، اختراع ما راهکار اميدوارکنندهاي براي توليد پايدار آب تازه در شرايط آب و هوايي متنوع با کمترين ميزان انرژي است.»
يافتههاي اين تحقيق در ژورنال Science Advances منتشر شده است.