نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
علم و تکنولوژی

سرگذشت "اخترفیزیکدان ایرانی" مستند شد

منبع
ايسنا
بروزرسانی

ايسنا/حرکت در تاريکي، عنوان مستندي به کارگرداني داريوش گرگوند است که به تازگي ساخته شده و راوي شخصيت جلال صميمي، دانشمند و اخترفيزيکدان ايراني است.

به گزارش ايسنا، حرکت در تاريکي عنوان مستندي است که راوي زندگي و شخصيت علمي مرحوم دکتر جلال صميمي، دانشمند و اخترفيزکدان ايراني است که به کارگرداني داريوش گرگوند، تهيه کنندگي روابط عمومي دانشگاه صنعتي شريف و مديريت توليد محمد قاسمي ساخته شده است.

اين مستند، پرتره‌اي از دکتر جلال صميمي است و با حضور خانواده، همکاران و شاگردان وي ابعاد شخصيتي، علمي و دستاوردهاي بين‌المللي اين فيزيکدان ايراني بررسي شده است.


جلال صميمي، در سال ۱۳۱۹ در شهر  زابل به دنيا آمد و پس از تحصيل در رشته مهندسي برق در دانشگاه آبادان براي ادامه تحصيل به آمريکا رفت و دکتراي فيزيک خود را از دانشگاه اوکلاهاما کسب کرد. وي در طول حدود بيست سال فعاليت خود در اين کشور دستاوردهاي علمي مختلفي را به دست آورد و از جمله آنها کشف ۵ چشمه کيهاني در فضا بود.

صميمي پس از بازگشت به ايران مدتي رياست دانشکده علوم دانشگاه فردوشي مشهد را به عهده داشت و سپس به دانشکده فيزيک دانشگاه صنعتي شريف رفت. حضور وي در ايران نيز همراه با همکاري‌هاي علمي بين‌المللي بود و از جمله آنها مي‌توان به همکاري با دانشگاه ريورسايد آمريکا در زمينه اختر فيزيک و همکاري در پروژه‌هاي ناسا اشاره کرد.

او در ايران نيز فعاليت‌هاي مختلفي را انجام داد که در اين ميان فعاليت در زمينه توسعه انرژي‌هاي سبر نيز قابل توجه است. صميمي در دوره‌اي به بررسي و محاسبه ميزان تابش انرژي خورشيدي در ۲۸ شهر مستعد کشور پرداخته بود. تاسيس رصدخانه پرتوهاي کيهاني البرز و فعاليت در پروژه رصدخانه ملي ايران نيز از جمله ديگر فعاليت‌هاي اين دانشمند ايراني بود.

سخنراني او در رابطه با يکي از منابع تابش اشعه ايکس در کهکشان راه شيري که به عنوان کانديداي سياه چاله از سوي وي معرفي شد نيز از جمله موارد شاخص در فعاليت‌هاي علمي صميمي بود و اين سخنراني در مجله علمي نيچر نيز منتشر شده بود.

جلال صميمي در سال ۸۱ در دفتر کار خود در دانشکده فيزيک دانشگاه صنعتي شريف دچار سکته مغزي شد و اين بيماري منجر به کاهش توانايي جسمي و حرکتي وي شد، اما با اين حال در همان دوره نيز به فعاليت‌هاي علمي خود پرداخت و پس از مدتي، حضور در کلاس‌هاي درس را هم از سر گرفت. در همان دوران "رصد چشمه پرتوهاي گاما" از جمله فعاليت‌هايي بود که با همراهي همکارانش انجام داد و در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر شد. وي همچنين رتبه اول پژوهش‌هاي بنيادي نوزدهمين دوره جشنواره خوارزمي را هم در همان دوران کسب کرد.

دکتر جلال صميمي در ۲۲ خرداد ۹۹ ديده از جهان فروبست.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره