شادی را با پول می توان خرید؟ دانشمندان پاسخ می دهند
روزياتو/شايد تا به حال برايتان پيش آمده باشد که کسي به شما بگويد شادي را با پول نمي شود خريد تا تشويق تان کند به داشته هايتان قانع باشيد. اما تحقيقاتي که تا به حال صورت گرفته چيز ديگري را نشان داده است و پژوهش جديدي هم مي گويد شايد حتي با پول شادي به مراتب بيشتري داشته باشيد.
متيو کيلينگزورث نويسنده ي اين پژوهش جديد مي گويد: «اين خيلي جذاب است که پول از جايي به بعد اهميت خود را از دست دهد، دست کم در احساسي که فرد واقعاً در لحظه دارد. اما من وقتي طيف وسيعي از سطوح درآمد را بررسي کردم متوجه شدم با افزايش درآمد همه ي اشکال بهزيستي هم افزايش يافته بود. هيچ چرخشي در نمودار آن وجود ندارد، يعني يک نقطه ي عطف که در آنجا پول اهميت خود را از دست دهد. در عوض روند افزايشي آن ادامه پيدا مي کند.»
تمرکز پژوهش کيلينگزورث بر بهزيستي تجربه شده بود يعني احساسي که در لحظات مشخصي از زندگي داريد، نه بهزيستي ارزيابي شده يعني احساسي که بعد از تفکر بيشتر پيدا مي کنيد. تحقيقات پيشين نشان داده بود گرچه بالاتر بودن درآمد به طور کلي ارزيابي فرد را نسبت به زندگي بهبود مي بخشد اما روند افزايشي سلامت عاطفي فرد بعد از مقدار مشخصي از درآمد (۷۵ هزار دلار) متوقف مي شود. اما اين تحقيقات بر اين اساس بودند که افراد احساسي که در طول روز داشتند را چگونه به خاطر مي آوردند نه احساسي که در لحظه داشتند.
کيلينگزورث به کمک گوشي هاي هوشمند توانست گزارش در لحظه ي ۳۳،۳۹۱ فرد شاغل در ايالات متحده را جمع آوري کند و متوجه شد هر دو معيار در نظر گرفته شده براي سنجش بهزيستي دچار واگرايي نشدند و با بيشتر شدن درآمد به مراتب افزايش پيدا کرده بودند.
کيلينگزورث مي گويد: «وقتي پول بيشتري داشته باشيد انتخاب بيشتري داريد که چطور زندگي کنيد. اين نکته را احتمالاً در دوران همه گيري کرونا مي شود ديد. کساني که از پس هزينه هاي زندگي برنمي آيند، آن هايي که شغل خود را از دست مي دهند، شايد مجبور شوند سراغ اولين شغل موجود بروند تا بتوانند هزينه هاي خود را تأمين کنند، حتي اگر شغلي باشد که دوست نداشته باشند. کساني که پشتوانه ي مالي دارند مي توانند تا پيدا شدن يک شغل مناسب تر صبر کنند. جدا از بزرگ و کوچک بودن تصميمات، داشتن پول بيشتر به فرد انتخاب و حس استقلال بيشتري مي دهد.»
البته اين بحث اين پرسش را به وجود مي آورد که ما چه تعريفي از شادي داريم. در تحقيق کيلينگزورث از شرکت کنندگان پرسيده شده بود در لحظه ي حاضر چه احساسي دارند و آن ها بايد از «خيلي بد» تا «خيلي خوب» به اين پرسش پاسخ مي دادند که براي سنجش بهزيستي تجربه شده طراحي شده بود. سؤال ديگر اين تحقيق از شرکت کنندگان آن بود که به طور کلي چقدر از زندگي خود راضي هستند و آن ها بايد از «اصلاً» تا «به شدت» به اين سؤال پاسخ مي دادند که براي سنجش بهزيستي ارزيابي شده در نظر گرفته شده بود. نويسنده ي پژوهش خاطر نشان مي کند که پاسخ هاي شرکت کنندگان اين نکته را هم نشان مي دهد که افراد چه طرز تلقي از پول به عنوان معياري براي ميزان رضايت و خوشنودي خود دارند.
کيلينگزورث مي گويد: «آدم ها وقتي به اين فکر مي کنند که زندگي شان چقدر خوب پيش مي رود احتمالاً تأکيد بيش از اندازه اي بر مقوله ي پول دارند. بله اين عاملي که ممکن است اهميت آن به شکلي باشد که پيش از اين کاملاً به آن پي نبرده بوديم، اما اين تنها يکي از بسيار چيزهايي است که آدم ها توان کنترل آن را دارند و در نهايت پول آن چيزي نيست که خيلي نگران کوچک شمرده شدن آن از سمت آدم ها باشم.»