سبک زندگی یا ژنتیک، کدامیک در رشد سرطان روده مقصر هستند؟

سيناپرس/سرطان روده به رشد سلول هاي سرطاني در بخشي از روده گفته مي شود که مي تواند به بافت هاي ديگر بدن حمله کرده و يا در آنها تکثير شود.
سرطان روده در زنان دومين سرطان رايج پس از سرطان پستان است درحاليکه در مردان اين سرطان پس از سرطان هاي پروستات و ريه، سومين سرطان شايع بهحساب مي آيد.
مهمترين عواملي که فرد را مستعد ابتلا به بيماري سرطان روده مي کند عبارت اند از: رژيم غذايي نامناسب به ويژه مصرف زياد گوشت قرمز و پروتئين فرآوري شده، وجود پوليپ هاي روده که همان تودههاي خوش خيم در جدار روده است، ارث و استعداد ژنتيکي، سابقه خانوادگي، افزايش سن، اختلالات ژنتيکي، سيگار کشيدن، چاقي، نداشتن فعاليت جسماني کافي، مصرف زياد الکل، سابقه برخي بيماريها مانند بيماري التهابي روده، سرطان تخمدان، رحم، يا پستان.
محققان انگليسي موسسه تحقيقات سرطان در پژوهش هاي خود روي سرطان روده موفق به شناسايي چهار گونه متفاوت از اين بيماري شدند که هرکدام داراي مجموعهاي از ويژگي هاي مشخص ژنتيکي و بيولوژيکي بوده و نيازمند روش درماني جداگانه اي هستند. به گزارش سيناپرس، درنهايت اين مطالعات ميتواند منجر به ايجاد آزمايش هاي جديد تشخيص مولکولي براي تشخيص گونه هاي مختلف بيماري سرطان روده شود که اين مساله براي به دست آوردن مؤثرترين روش درماني عاملي کمک کننده خواهد بود.
علائم اصلي را بشناسيم
سرطان روده ممکن است علائمي شبيه به بيماري هايي چون عفونت ها، هموروئيد و بيماري هاي التهابي روده از خود بروز دهد که اگر بهموقع پيگيري و درمان شود نشانه هاي اصلي بيماري از بين خواهد رفت؛ اما به طورکلي اين بيماري مي تواند شامل نشانهها و علائم مختلفي باشد که خون در مدفوع، تغيير در حرکات روده، کاهش وزن، ضعف و خستگي هميشگي، تغيير در عادات دفعي روده نظير اسهال يا يبوست، دردهاي قولنجي معده، يرقان و زردي پوست يا سفيدي چشم و استفراغ نمونه هايي از آن ها محسوب مي شوند.
در موارد نادري ممکن است فرد مبتلابه سرطان روده هيچگونه علامتي نداشته باشد بنابراين غربالگري در افراد پرخطر مي تواند با تشخيص زود هنگام بيماري موجب شود تا سرطان روده به طور کامل درمان شود.
تشخيص سريع، کليد درمان سرطان روده
سرطان روده معمولاً در مراحل ابتدايي از طريق غربالگري قابل تشخيص است و بخشي از موفقيت فرآيند آزمايش هاي غربالگري نيز تشخيص زودهنگام بيماري است چرا که پيش از رسيدن بيماري به مرحله حاد، ميتوان آن را به طور کامل درمان کرد. به گزارش سيناپرس،ازجمله روش هاي تشخيصي جهت غربالگري اين سرطان مي توان به معاينه راست روده، پروکتوسکوپي که در آن با دستگاه هاي ويژه بهطور مستقيم داخل راست روده و بخش هاي تحتاني روده بزرگ بررسي مي شود، کولونوسکوپي که با ابزارهاي خاصي درون روده بزرگ و راست روده مشاهده مي شود و آزمون آنتيژن CEA اشاره کرد.
درمان سرطان روده به شرايط سلامت عمومي و مرحله بيماري فرد بستگي دارد. اگر توده سرطاني تشخيص داده شود و پزشک مطمئن شود که سلول هاي سرطاني به ديگر بخشهاي بدن سرايت نکرده باشند، ابتدا جراحي صورت گرفته و توده سرطاني از بدن خارج مي شود. به گزارش سيناپرس، سپس پزشکان با کمک پرتو درماني و شيمي درماني به درمان و پاک سازي بدن از سلول هاي سرطاني احتمالي مي پردازند. پس از درمان آزمايش خون جهت اندازهگيري آنتيژن CEA و عکس برداري جهت تشخيص وضعيت سرطان که بازگشت داشته يا خير انجام مي شود.
پيشگيري از سرطان روده
تحقيقات پژوهشگران نشان مي دهد که شيوه زندگي سالم از قبيل داشتن رژيم غذايي سالم، فعاليت هاي بدني منظم و حفظ وزن خود نه تنها مانع از ابتلا به سرطان روده شده بلکه باعث مي شود افراد مبتلابه اين بيماري شانس بيشتري براي بهبودي و طول عمر بيشتر داشته باشند. بر اساس تحقيقات جديد پژوهشگران، پيروي از رژيم غذائي مديترانه اي که سرشار از ميوه ها، ماهي و مواد غذائي سالم و مغذي است، مي تواند تا حد زيادي فرد را از ابتلا به بيماري هاي مختلفي مانند سرطان روده حفظ کند. احتمال ابتلا به سرطان روده در کساني که به طور دائم از رژيم غذائي مديترانه اي استفاده مي کنند، 86 درصد کمتر از ساير افراد است.
پژوهش هاي ديگري نشان مي دهد که مصرف مقدار کافي روغن زيتون در جلوگيري از ابتلاي به سرطان روده کمک مي کند.به گزارش سيناپرس،روغنزيتون زيربناي ژن حساس به عوامل محيطي همچون رژيم غذايي را تنظيم کرده و بر تغييرات گوناگون طبيعي که در بدن ايجاد شده مؤثر است. پژوهشگران مرکز پرستاري مطالعات بهداشت چين طي يک مطالعه سي ساله و با بررسي بيش از 75 هزار نفر دريافتند که مصرف مداوم و هفتگي آجيل و مغز ها علاوه بر جلوگيري از چاقي، شانس ابتلا به سرطان روده و ديابت نوع دو را کاهش مي دهد.
باورهاي غلط و اشتباه در مورد سرطان روده
افراد مبتلابه سرطان روده حتماً جان خود را از دست خواهند داشت: اين باور غلط است و در همه سرطان ها نوع و مرحله سرطان و همچنين شرايط فيزيکي و روحي بيمار در درمان بيماري بسيار مهم است بنابراين غربال گيري منظم افراد از 50 سال به بعد ضروري خواهد بود.
افرادي که دچار پوليپ روده ميشوند حتماً سرطان روده دارند: اين باور نيز اشتباه است. افرادي که پوليپ روده دارند حتماً دچار سرطان روده نشده اند چراکه ممکن است اين پوليپ ها خوش خيم باشند؛ اما اين احتمال وجود دارد که اين پوليپ ها در پنج سال آينده رشد کرده و سرطاني شوند.زماني که علائمي براي سرطان روده وجود ندارد، خطري در کار نيست: اين باور کاملاً اشتباه است. معمولاً افراد با مشاهده برخي علائم به پزشک مراجعه کرده و از بيماري احتمالي خود، آگاه ميشوند اما متأسفانه سرطان روده يک بيماري خاموشي است که در مراحل اوليه علامت خاصي بروز نميدهد. علائم زماني که بيماري پيشرفت کرده بروز ميکنند.
گزارش: مولود يوسفي