حلقه و تیغه تبر برنزی، یوروهای دوران باستان!
سيناپرس/ محققان هلندي در پژوهشي جديد که روي اشياي باستاني ساخته شده از برنز انجام داده اند، متوجه شده اند که اروپايي هاي دوران باستان، از حلقه ها، دنده ها و تيغه هاي تبر هم شکل به عنوان پول استفاده مي کرده اند.
طبق نتايج تحقيقاتي که اخيراً منتشر شده اند، در اروپا و در دوران اوليه مفرغ، مردم از اشياي برنزي خاصي که به شکل ويژه اي از لحاظ فرم و وزن در حد همان زمان استانداردسازي شده بودند، به عنوان اشکال اوليه پول استفاده مي کرده اند.
پول از مهم ترين ويژگي هاي جامعه مدرن بشري است و يکي از اساسي ترين ويژگي هاي آن، استاندارد سازي است. اما شناسايي اين موضوع در پرونده هاي باستان شناسي، امري دشوار است، چراکه افراد دوران باستان نسبت به امروز داراي سيستم هاي اندازه گيري دقيقي نبوده اند.
به منظور بررسي بهتر اين پديده، پژوهشگران دانشگاه لايدن هلند انواعي از پول هاي احتمالي مورد استفاده در دوران باستان اروپا را مورد مطالعه قرار داده اند. اين اشيا مربوط به اوايل عصر برنز در اروپاي مرکزي بوده اند.
اشياي مورد مطالعه، از جنس برنز بوده و به شکل حلقه، دنده و تيغه هاي تبر توصيف شده اند. مجريان اين مطالعه بيش از 5000 مورد از اين اشيا را که از بيش از 100 محل نگهداري جمع آوري کرده بودند، مورد بررسي قرار دادند.
محققان هلندي با استفاده از يک اصل روانشناسي معروف به «کسر وبر»، وزن اشيا را با يکديگر مقايسه کردند. بنا بر اين اصل، اگر اشيا از نظر جرم وشکل به اندازه کافي مشابه باشند، انساني که آن ها را با دست آزمايش مي کند، نمي تواند تفاوت وزن آن ها را تشخيص دهد.
اين محققان دريافتند که حتي اگر وزن اشياي فوق متفاوت باشد، حدود 70 درصد آن ها به اندازه کافي شبيه به هم هستند که با دست قابل تشخيص نباشند.
آن ها معتقدند چنين شباهت بالايي در شکل و وزن اشياي مورد اشاره، همراه با اين واقعيت که تعداد زيادي از آن ها به شکل انبارشده يافت شده اند، نشانه هايي از اين موضوع است که احتمالاً از اين يوروهاي باستاني که به شکل حلقه، دنده و تيغه هاي تبر برنزي ساخته مي شدند، به عنوان نخستين اشکال پول در اروپا استفاده مي شده است.
اين يافته هاي جالب را نشريه معتبر PLOS ONE منتشر کرده است.