شواهد به دست آمده از پژوهشها نشان ميدهند که ويتامين D و احتمالا ويتامينهاي K و A ممکن است بر کوويد-۱۹ غلبه کنند. پژوهشگران "دانشگاه بريستول"(University of Bristol) انگلستان در پروژه جديدي، به بررسي اين موضوع پرداختهاند که اين ويتامينها و داروهاي ضدويروسي ديگر چگونه کار ميکنند. پژوهش آنها نشان ميدهد که اين ترکيبات و مکملهاي غذايي ميتوانند به پروتئينهاي خوشهاي کروناويروس متصل شوند و عفونت ناشي از آن را کاهش دهند. در مقابل، کلسترول ممکن است باعث افزايش عفونت شود و همين موضوع ميتواند توضيح دهد که چرا داشتن کلسترول بالا، يک عامل خطر براي بيماري جدي در نظر گرفته ميشود.
پژوهشگران دانشگاه "بريستول" اخيرا نشان دادهاند که "اسيد لينولئيک"(linoleic acid)، به قسمت خاصي از پروتئين خوشهاي کروناويروس متصل ميشود و با اين کار، آن را از نظر عفوني قفل ميکند. اکنون اين گروه پژوهشي، از روشهاي محاسباتي براي جستجوي ساير ترکيباتي که ممکن است همان اثر درمانهاي بالقوه را داشته باشند، استفاده کردهاند.
آنها اميدوارند با پيشگيري از باز شدن پروتئين خوشهاي براي تعامل با پروتئين انساني "ACE2"، از آلودگي سلولهاي انساني جلوگيري کنند. طراحي، توسعه و آزمايش داروهاي جديد ضد ويروسي، سالها زمان ميبرد. بنابراين پژوهشگران، سوابق داروها و ويتامينهاي تاييد شده براي شناسايي گزينههايي که ممکن است به پروتئين خوشهاي کروناويروس متصل شوند، مورد بررسي قرار دادند.
پژوهشگران ابتدا با استفاده از شبيهسازيهاي محاسباتي، اثرات اسيد لينولئيک را روي پروتئين خوشهاي بررسي کردند. شبيهسازيهاي بيشتر نشان داد که شايد دگزامتازون بتواند به پروتئين خوشهاي متصل شود و علاوه بر تحت تاثير قرار دادن سيستم ايمني بدن، به کاهش عفونت ويروسي کمک کند.
پژوهشگران سپس بررسيهايي را انجام دادند تا ببينند که کدام ترکيبات، به محل اسيدهاي چرب متصل ميشوند. اين کار، به شناسايي برخي از داروها کمک کرد که آزمايشها نشان دادهاند ميتوانند در برابر ويروس فعال باشند. نتايج بررسيها نشان ميدهند که شايد اين مکانيسمي باشد که داروها به واسطه آن از تکثير ويروس پيشگيري ميکنند. آنها اين کار را با روشهايي مانند قفل کردن ساختار پروتئين خوشهاي به روش اسيد لينولئيک انجام ميدهند.
يافتههاي اين پژوهش، چندين گزينه دارويي را در ميان داروهاي در دسترس و مکملهاي غذايي نشان ميدهند؛ از جمله آن دسته از داروها که ميتوانند سرعت تکثير کروناويروس را کاهش دهند. اين داروها، توانايي اتصال به پروتئين خوشهاي کروناويروس را دارند و ممکن است به پيشگيري از ورود پروتئين به سلول کمک کنند.
همچنين اين شبيهسازيها پيشبيني کردند که ويتامينهاي محلول در چربي D، K و A با همان روش به پروتئين خوشهاي متصل ميشوند و توانايي آلوده کردن سلول را از آن ميگيرند.
دکتر "دبورا شومارک"(Deborah Shoemark)، از پژوهشگران اين پروژه گفت: يافتههاي ما توضيح ميدهند که چگونه برخي از ويتامينها ميتوانند نقش مستقيمتري در مقابله با کوويد-۱۹ داشته باشند.
وي افزود: چاقي، يکي از عوامل اصلي خطر ابتلا به کوويد-۱۹ شديد است. ويتامين D، محلول در چربي است و به تجمع در بافت چربي تمايل دارد. اين موضوع ميتواند ميزان ويتامين D موجود در افراد چاق را کاهش دهد.
کشورهايي که برخي از اين کمبودهاي ويتامين در آنها بيشتر ديده ميشود، طي دوره همهگيري، در شرايط بدي بودهاند. پژوهش ما نشان ميدهد که برخي از ويتامينهاي ضروري و اسيدهاي چرب از جمله اسيد لينولئيک ممکن است در پيشگيري از تعامل پروتئين خوشهاي با ACE2 نقش داشته باشند. کمبود هر يک از آنها ممکن است انتقال عفونت را براي ويروس سادهتر کند.
سطح بالاي کلسترول ميتواند خطر ابتلا به نوع شديد کوويد-۱۹ را افزايش دهد. گزارشهاي مبني بر اين موضوع که پروتئين خوشهاي کروناويروس، به کلسترول متصل ميشود، پژوهشگران را بر آن داشتند که امکان اتصال آن را به محل اتصال اسيدهاي چرب بررسي کنند. شبيهسازيها نشان ميدهند که پاسخ مثبت است اما امکان دارد که اين موضوع بر ساختار قفل شده پروتئين خوشهاي اثر بيثباتي بگذارد.
شومارک گفت: ما ميدانيم که استفاده از استاتينهاي کاهش دهنده کلسترول، خطر ابتلا به کوويد-۱۹ شديد را کاهش ميدهد و به بهبودي مواردي منجر ميشود که شدت کمتري دارند. نتايج ما نشان ميدهند که شايد ويروس به واسطه تعامل مستقيم با پروتئين خوشهاي بتواند کلسترول را جدا کند تا به تراکم مورد نياز براي ورود به سلول برسد.
پروفسور "آدريان مولهولند"(Adrian Mulholland)، از پژوهشگران اين پروژه گفت: شبيهسازيهاي ما نشان ميدهند که چگونه برخي از مولکولهايي که به محل اسيد لينولئيک متصل ميشوند، بر پويايي پروتئين خوشهاي اثر ميگذارند. همچنين اين پژوهشها نشان ميدهند که داروها و ويتامينهاي فعال در برابر ويروس ممکن است به همان روش کار کنند. هدف قرار دادن اين قسمت ممکن است راهي براي ارائه داروهاي ضد ويروسي جديد باشد. گام بعدي اين پژوهش، بررسي اثر مکملهاي غذايي و آزمايش تکثير ويروس در سلولها باشد.