تلسکوپ هابل تصویری زیبا از یک سحابی درخشنده حین پرتاب مواد ثبت کرد

ديجياتو/ تلسکوپ فضايي هابل هفته جاري با عکسبرداري از سحابي سيارهنماي ESO 455-10 تصوير زيباي ديگري به کلکسيون شگفت انگيز خود از اعماق فضا اضافه کرد.
سحابيهاي سيارهنما (Planetary nebulae) برخلاف اسم گيج کننده هيچ ارتباطي به سيارهها ندارند. اخترشناسان باستاني با ديدن اين اجرام مبهم در آسمان آنها را با سيارات اشتباه گرفته و اين اسم را روي آنها گذاشتند. سحابي سيارهنما در حقيقت نوعي سحابي گسيلشي است که از گاز و پلاسما تشکيل شده است.
زماني که ستارهاي مثل خورشيد به پايان عمر خود نزديک ميشود، لايههاي خارجي خود را به بيرون پرتاب ميکند که پس از دور شدن از سطح ستاره پوششي شبيه به حباب ايجاد ميکنند. نور هسته عريان شده ستاره به اين پوشش تابيده و سبب درخشش گازهاي آن ميشود، به اين پوشش «سحابي سياره نما» گفته ميشود. اين سحابيهاي شگفت انگيز اما تنها دهها هزار عمر دارند که در مقياس کيهاني همانند پلک زدن است.
ناسا سحابي سيارهنماي ESO 455-10 را به خاطر نحوه تعامل آن با محيط اطراف خود موسوم به «محيط ميانستارهاي» (Interstellar medium) جالب توجه دانسته و ميگويد: «حبابهاي برافراشته شده اين سحابي که در گذشته به شدت متراکم بوده و لايههاي ستاره مرکزي را تشکيل ميدادهاند، نه تنها چنين شمايل منحصر به فردي به آن دادهاند، بلکه اطلاعاتي نيز در موردش به ما ميدهند. مواد اين سحابي که به شکل کماني نامتقارن بر فراز قسمت شمالي ديده ميشوند نشانه تعامل آشکار ESO 455-10 با محيط ميانستارهاي است.»
سحابيهاي سيارهنما با پرتاب کردن عناصر سنگين مثل فلزات که در گذشته در درون ستاره توليد بودند با محيط ميانستارهاي تعامل ميکنند. اين عناصر مثل بذر در خلاء پخش شده و جرقه تولد ستارههاي جديد را ميزنند.