زمین، خانه ما/ اقلیم گرم و خشک علت اصلی خشکسالیهای شدید تالاب هامون
آرتنا
بروزرسانی
آرتنا/ عضو هيئت علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان گفت: قرار گرفتن استان سيستان و بلوچستان در يکي از گرم و خشکترين اقليمهاي جهان علت بروز خشکساليهاي شديد تالاب هامون است.
«غلامرضا نوري» اظهار کرد: درياچهي هامون اکوسيستمي خاص و منحصربه فرد است که در تاريخ حيات خود تغييرات و دگرگونيهاي فراواني را شاهد بوده است.
وي افزود: سطح درياچه بهعلت شرايط اقليمي ويژه دائماً در حال تغيير است که اين پديده تأثير خود را برروي حيات منطقه ميگذارد.
بهگفتهي اين عضو هيئت علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان، متوسط بارندگي دنيا 750 ميليمتر در سال است که اين ميزان در ايران حدود 250 ميليمتر و در سيستان در شرايط معمولي 59 ميليمتر است.
وي افزود: کمبود بارش به همراه تبخير فراوان به ميزان 47 ميليمتر در سال و عمق کم درياچه از دست رفتن سريع آب را سبب شده است.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان با اشاره به وابستگي تالاب هامون به رودخانه مرزي هيرمند گفت: با توجه به وابستگي حيات سيستان به رودخانه هيرمند(مشترک ميان دو کشور ايران و افغانستان) و بهعلت جنگ و بيثباتي اين کشور چندين دوره شاهد قطع آب هيرمند به ايران و ايجاد خشکساليهاي شديد بوديم که آثار زيانبار اقتصادي و اجتماعي فراواني را داشته است.
نوري با بيان اينکه رودخانه هيرمند آخرين رسوبات خود را در درياچه هامون به جا مي گذارد، افزود: از اين رو رودخانه هيرمند اراضي مناسب را براي کشاورزي، منابع طبيعي، دامداري و حيات وحش ايجاد مي کند، اما همين اراضي مستعد در زمان خشکسالي، بستر برداشت رسوبات ريزدانه شده و توفان هاي شديد گرد و غبار را بوجود مي آورند.
وي يادآورشد: منابع اصلي تأمينکننده آب هامون، شعبات رودخانهي هيرمند است که علاوه بر آن «فراه» رود واقع در خاک افغانستان و سرريز «هامون پوزک»، در مواقع پر آبي به آن وارد ميشود.