از اجرام "هربیگ- هارو" چه میدانید؟

ايسنا/ آژانس فضايي اروپا اخيرا در حساب کاربري خود در اينستاگرام تصويري باشکوه که توسط "تلسکوپ فضايي هابل" ثبت شده، منتشر کرد.
اجرام "هربيگ-هارو" (Herbig-Haro ) حلقههاي روشني از سحابي هستند که در کنار ستارگان نوزاد و پرانرژي وجود دارند. اجرام "هربيگ-هارو" از نادرترين اجرام ديدني آسمان شب هستند که به شکل مادهاي فواره مانند نازک بلند در ميان گازها و ستارههاي اطراف شناور هستند.
در اين تصوير که توسط تلسکوپ فضايي هابل ثبت شده دو جرم هربيگ-هارو که به نامهاي HH۴۶ و HH۴۷ شناخته شدهاند قابل مشاهده هستند. اين اجرام در صورت فلکي بادبان(The Sails) رصد شدهاند و بيش از ۱۴۰۰ سال نوري از زمين فاصله دارند.
قبل از کشف آنها در سال ۱۹۷۷ توسط ستاره شناس آمريکايي "آر.دي شوارتز"(R. D. Schwartz) سازوکار دقيق تشکيل اين اجرام چند رنگ ناشناخته بود.
پيش از سال ۱۹۹۷ شوارتز و ديگر محققان اين نظريه را مطرح کردند که اين اجرام ميتوانند نوعي سحابي بازتابي يا نوعي امواج شوک باشند که از گاز ساطع شده از يک ستاره در حال تعامل با ماده اطراف تشکيل شده است.
پس از بررسيها سرانجام اين معما با کشف يک پيش ستاره(که در اين تصوير ديده نميشود) در مرکز فوارههاي بلند ماده حل شد. مواد زيادي از ستاره تازه متولد شده خارج شدند و با سرعت بيش از ۱۵۰ کيلومتر در ثانيه با سرعت به بيرون رانده شدند و هنگام رسيدن به گاز اطراف، باعث ايجاد امواج شوک درخشاني شدند که در اين تصوير قابل مشاهده است.