تولید اولین رقم زیره سبز با بهنژادی مولکولی در کشور

ايسنا/محققان زيست فناوري کشاورزي کشور موفق به توليد نخستين رقم زيره سبز با بهنژادي مولکولي در کشور و معرفي ژنوتيپهاي برتر گلرنگ متحمل به خشکي با توليد روغن بالا شدند.
دکتر قاسم محمدي نژاد، رئيس پژوهشکده فناوري توليدات گياهي دانشگاه شهيد باهنر کرمان با اعلام اين مطلب خاطرنشان کرد: زيره سبز به عنوان يکي از مهمترين گياهان دارويي اهلي کشور شناخته شده که علاوه بر ارزش اقتصادي در اشتغالزايي جوانان در مناطق کشت نقش قابل توجهي دارد. از آنجا که اين گياه يکي از گياهان دارويي با ارزش و سازگار به مناطق خشک است و با توجه به بحران خشکساليهاي اخير در کشور، توليد و کشت رقم اصلاح شده آن براي تحمل خشکي ميتواند يک روش اقتصادي و مفيد جهت توليد اين گياه باشد.
وي تصريح کرد: محققان پژوهشکده با مطالعه ۱۰ ساله در اصلاح زيره سبز براي تحمل بيشتر به خشکي موفق به توليد رقم اصلاح شده با تحمل بالا به خشکي و عملکرد بالا شدهاند.
استاد ژنتيک و اصلاح نباتات دانشگاه شهيد باهنر کرمان در ادامه از توليد رقم اصلاح شده گلرنگ با بهره گيري از به نژادي مولکولي در پژوهشکده توليدات گياهي خبر داد و گفت: گلرنگ با توجه به تحمل نسبي بالا به تنشهاي غيرزيستي از قبيل شوري و خشکي به عنوان يک گياه روغني مهم براي نواحي خشک و نيمهخشک مورد توجه بسيار است. اين گياه، بومي ايران بوده و دامنه تنوع ژنتيکي وسيعي در ايران دارد.
مدير قطب علمي بهنژادي گياهان متحمل به کم آبي و شوري با بيان اين که روغن گلرنگ به دليل ميزان بالاي لينولئيک اسيد (در حدود ۷۰ درصد) از روغنهاي خوراکي با کيفيت بالا به شمار مي رود، اظهار کرد: با توجه به بحران آب در کشور و ضرورت معرفي ارقام گياهي مقاوم به کم آبي و داراي عملکرد مناسب جهت بهرهوري بيشتر آب، محققان پژوهشکده نسبت به معرفي ژنوتيپهاي برتر گلرنگ متحمل به تنش خشکي با عملکرد بالاي روغن اقدام کردند. استفاده از رقم معرفي شده به صرفهجويياي معادل ۸۰۰ مترمکعب آب در هکتار منجر ميشود.
رئيس پژوهشکده فناوري توليدات گياهي دانشگاه شهيد باهنر در ادامه در معرفي اين پژوهشکده گفت: با توجه به اهميت توليدات گياهي کرمان و رتبه اول استان در صادرات غيرنفتي و جايگاه ويژه در توليد برخي محصولات گياهي از جمله خرما، پسته، گردو، مرکبات، صيفي جات و جاليز، غلات، گياهان علوفهاي، صنعتي و دارويي در سال ۱۳۶۹ انستيتو تحقيقاتي خرما در دانشگاه شهيد باهنر کرمان شکل گرفت و ايستگاه تحقيقاتي خرما در بم استقرار يافت. در ادامه در سال ۷۳ پژوهشکده باغباني با سه گروه گياهان دارويي، خرما و مرکبات ايجاد شد.
بر اساس اعلام روابط عمومي چهارمين همايش بينالمللي و دوازدهمين همايش ملي بيوتکنولوژي ايران، وي خاطرنشان کرد: با توجه به اهميت اين پژوهشکده در جنوب شرق ايران و ماموريت آن در خصوص توليد گياهان مقاوم به کم آبي در جنوب شرق ايران، در سال ۸۸ هيات دولت با تبديل اين پژوهشکده از نوع دو به نوع يک موافقت کرد. با توجه به لزوم انجام تحقيقات در زمينههاي مختلف توليدات گياهي در سال ۹۵ پژوهشکده باغباني به پژوهشکده فناوري توليدات گياهي با چهار گروه بهنژادي، تکثير و زيست فناوري گياهي – فيزيولوژي، تنشهاي گياهي – گياهان دارويي و فرآوري گياهي تغيير نام داد و هماکنون به عنوان پژوهشکدهاي عرضهمحور در حوزه توليدات گياهي يکي از موفقترين پژوهشکدههاي کشاورزي در کشور است.
بر اساس اين گزارش، چهارمين همايش بينالمللي و دوازدهمين همايش ملي بيوتکنولوژي ايران به ميزباني انجمن بيوتکنولوژي جمهوري اسلامي ايران و با همکاري دانشگاه يزد و انجمنهاي علمي و موسسات پژوهشي اين حوزه از ۳۱ مردادماه تا دوم شهريورماه ۱۴۰۰ با شعار «سده ۱۴۰۰: زيست فناوري براي امنيت غذايي و سلامت» برگزار ميشود.