رژیم غذایی مادر در دوران بارداری بر روی چاقی کودک تاثیر میگذارد

ايسنا/رژيم غذايي نامناسب مادر در طول دوران بارداري ميتواند باعث چاقي و تجمع چربي در اواخر دوران کودکي فرزند شود.
به نقل از سايمکس، مصرف غذاهاي نامناسب به همراه غذاهاي ايجاد کنندهي بيماري التهاب مزمن در طول بارداري ميتواند باعث افزايش خطر ابتلا به چاقي و تجمع چربي در بدن کودک مخصوصا در اواخر دورهي کودکي يعني ۶ تا ۱۱ سال شود.
اين يافتهها در مجلهي BMC Medicine به چاپ رسيده است.
محققان از کالج دوبلين(Dublin) در ايرلند دريافتند فرزندان مادراني که رژيم غذايي مناسبتري داشتند کمتر در معرض ابتلا به چاقي بودند و تجمع چربي کمتري در دوران کودکي داشتند. اين موضوع در اوايل و اواسط دوران کودکي ديده نشد.
لينگ ويچين(Ling-Wei Chen) نويسندهي اين مقاله ميگويد: چاقي در کودکي معمولا تا بزرگسالي ادامه مييابد و با افزايش خطر بيماريهاي مزمن مانند ديابت نوع ۲ همراه است.
شواهد نشان ميهد که رژيم غذايي مادر بر روي دوران بارداري، زايمان تاثير ميگذارد و ۱۰۰۰ روز اول زندگي کودک يعني تا ۲ سالگي دورهي مهمي براي جلوگيري از ابتلا به چاقي است.
محققان براي بررسي تاثير رژيم غذايي مادر بر ابتلاي کودک به چاقي دادههاي جمعآوري شده از ۱۶۲۹۵ مادر و کودک در هفت مطالعهي همگروهي در ايرلند، فرانسه، انگلستان، هلند و لهستان را که در برنامهي آلفابت(ALPHABET) حضور داشتند مورد بررسي قرار دادند. سن متوسط مادران ۳۰ سال بود و شاخص تودهي بدني مناسبي داشتند. مادران غذاهايي که قبل و در طول بارداري ميخوردند را گزارش کردند. محققان کيفيت رژيم غذايي و ارتباط آن با التهاب مزمن مثل غذاهاي داراي چربي اشباع، کربوهيدراتهاي تصفيه شده، گوشت قرمز فرآوري شده را ارزيابي کردند.
شاخص تودهي بدني کودکان نيز در اوايل، اواسط و اواخر دوران کودکي اندازهگيري شد و در ۵ گروه دادههاي مربوط به ترکيب بدني کودکان نيز در اواسط و اواخر کودکي جمعآوري شد.
محققان دريافتند کودکاني که مادرانشان در دوران بارداري غذاهاي ايجاد کنندهي التهاب مزمن مصرف ميکردند به نسبت گروه ديگر که رژيم غذايي با کيفيتتري داشتند، تودهي چربي بيشتر و تودهي عضلاني کمتري داشتند. تحقيقات پيشين نشان داده که کمبود بافت عضلاني باعث افزايش خطر ابتلا به انواع ديابت، فشار خون بالا و چاقي ميشود.
ارتباط بين رژيم غذايي مادر و ابتلا به چاقي در اواخر دوران کودکي بيشتر در پسران ديده شد در حالي که همين موضوع در دختران در اواسط دوران کودکي اتفاق ميافتاد.
کاترين فيليپس(Catherine Phillips) محقق اصلي و هماهنگ کنندهي پروژهي آلفابت ميگويد: مطالعات قبلي نشان ميدهد که مصرف کم کربوهيدرات در اوايل دوران بارداري ميتواند باعث تغييرات اپي ژنتيک در کودک شود اين موضوع باعث تغيير در بيان ژن ميشود که باعث افزايش خطر ابتلا به چاقي در کودکان ميگردد. ما دريافتيم يک رژيم غذايي با کيفيت پايين نيز ميتواند تاثير مشابهي گذاشته و باعث تغييرات اپيژنتيکي شود و باعث تجمع چربي در اواخر دوران کودکي شود. بر طبق اين تحقيقات پيشنهاد ميشود که زنان باردار يک رژيم غذايي سالم با ميزان زيادي از ميوه و سبزيجات و ميزان کمي کربوهيدرات تصفيه شده و گوشت فرآوري شده داشته باشند تا از ابتلاي کودک به چاقي جلوگيري شود.
نويسندگان خاطر نشان کردند ماهيت اين تحقيقات امکان نتيجهگيري در مورد ارتباط بين چاقي و رژيم غذايي مادر را نميدهد و تحقيقاتي در آينده با جزئيات بيشتر بايد در مورد ساير عوامل مثل فعاليت فيزيکي کودک و رژيم غذايي کودک انجام شود.