شناسایی گونه های مختلف کرونا به کمک سلول های تی
سيناپرس/ با ظهور انواع بيشتري از ويروس کرونا و جهش هاي متعدد ژنتيکي در اين ويروس، متخصصان دريافته اند که با کمک سلول هاي تي در بازماندگان و افراد درمان شده از اين بيماري مي توان انواع مختلف را تشخيص داد.
با توليد انواع واکسن کرونا و استفاده از آن ها براي تلقيح جمعي، ويروس کرونا شروع به جهش هاي مختلفي کرد. امروزه، انواع مختلفي از اين عامل بيماري زا در جهان ثبت شده که برخي از آنها قابل انتقال تر و احتمالا کشنده تر از ساير نمونه ها هستند. البته پيش از اين انتظار تغيير و جهش ژنتيکي ويروس کرونا وجود داشت زيرا همه ويروس ها مستعد جهش هستند.
مهمترين نگراني موجود در حوزه فوق، اين بود که جهش هاي ژنتيکي کرونا چه تاثيري بر مبارزه جهاني با اين بيماري همه گير دارد؟ از آنجا که ظهور انواع کرونا سارس ۲ عامل کوويد ۱۹، اين نگراني را ايجاد مي کند که ممکن است ويروس هاي جهش يافته از پاسخ هاي ايمني محافظت شده ناشي از عفونت قبلي يا واکسيناسيون جلوگيري کند، محققان موسسه ملي آلرژي و بيماري هاي عفوني ايالات متحده (NIAID) دريافتند که يک فاکتور اصلي موجود در بدن انسان در نتيجه پاسخ سيستم ايمني بدن، تحت تأثير قرار نمي گيرد. به گفته آنها، اين عامل اصلي، سلول CD8 T است که پس از بهبودي فرد نيز در برابر ويروس، فعال باقي مي مانند.
پژوهشگران براي رسيدن به اين نتيجه، نمونه هاي سلول هاي خوني ۳۰ نفر را که پيش از ظهور انواع ويروس به اين بيماري مبتلا شده و بهبود يافته بودند، مورد بررسي قرار دادند.
محققان اين پرسش را مطرح کردند که آيا سلول هاي CD8 T در خون بيماران بهبود يافته از کوويد ۱۹، آلوده به ويروس اوليه مانده و هنوز مي توان سه نوع مختلف جهش يافته ويروس کرونا را به کمک آن تشخيص داد.
شايان ذکر است که نوع B.1.1.7، براي اولين بار در انگلستان شناسايي شده، نوع B.1.351 ، در آفريقاي جنوبي يافت شده و گونه جهش يافته B.1.1.248، اولين بار در برزيل ديده شده است. پژوهشگران مشاهده کردند که هر نوع جهش در سراسر ويروس و به ويژه در منطقه پروتئين اسپايک ويروس وجود دارد که از آن براي اتصال و ورود به سلول ها استفاده مي شود.
اگرچه هنوز جزئيات مربوط به سطح دقيق و ترکيب آنتي بادي و پاسخ هاي سلول تي مورد نياز براي دستيابي به ايمني در برابر کرونا هنوز ناشناخته است اما محققان تصور مي کنند که براي ايجاد يک ايمني موثر به پاسخ هاي قوي و گسترده از آنتي بادي ها و سلول هاي تي نياز است. از سوي ديگر واکنش سلول هاي CD8 T با شناسايي قسمت هايي از پروتئين ويروس ارائه شده در سطح سلول هاي آلوده و از بين بردن اين سلول ها، عفونت ناشي از بيماري را محدود مي کنند.
در اين مطالعه، محققان تشخيص دادند که پاسخ سلول هاي T CD8 کروناي سارس ۲ تا حد زيادي پس از ابتلا به بيماري دست نخورده باقي مانده و با بررسي اين سلول ها مي توان تقريباً تمام جهش هاي موجود در انواع مورد مطالعه را تشخيص داد.
پژوهشگران همچنين اعلام کردند که براي تأييد اين يافته ها به مطالعات گسترده تري نياز است. نتايج اين مطالعه نشان مي دهد که پاسخ سلول T در افراد بهبود يافته و به احتمال زياد در افراد واکسينه شده، عمدتاً تحت تأثير جهش هاي موجود در اين سه نوع قرار نمي گيرد و مي توان از آن در بررسي روند تطور ويروس کرونا استفاده کرد.