مصرف روزانه گوشت فرآوری شده ریسک زوال عقل را افزایش می دهد

مهر/ پژوهشگران با بررسي نزديک به نيم ميليون انگليسي دريافتند که خوردن فقط ۲۵ گرم گوشت فرآوري شده (سوسيس، کالباس، ژامبون، بيکن، و ساير گوشت هاي فرآوري شده) در روز ۴۴٪ خطر ابتلا به زوال عقل را افزايش مي دهد.
در مقابل خوردن گوشت قرمز فرآوري نشده حدود ۱۹٪ خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش مي دهد.
به نقل از مديکال نيوز تودي، نتايج يک مطالعه مشاهدهاي نشان ميدهد که مصرف ۲۵ گرم گوشت فرآوري شده در روز با افزايش ۴۴ درصدي خطر ابتلاء به زوال عقل مرتبط است.
اين مطالعه همچنين ارتباط بين خوردن گوشتهاي قرمز فرآوري نشده مانند گوشت گاو، گوشت خوک و گوساله و کاهش خطر ابتلاء به زوال عقل را نشان داد.
به نظر نميرسد که ژن موسوم به آلل APOE ε۴، که ۳ تا ۶ برابر خطر ابتلاء به زوال عقل را در فرد افزايش ميدهد، بر رابطه بين رژيم غذايي و اين عارضه مغزي تأثير بگذارد.
افراد مبتلا به زوال عقل داراي مشکلاتي در زمينه حافظه، توجه، تفکر و استدلال هستند که در فعاليتهاي روزمره شأن اختلال ايجاد ميکند. اين مشکلات شناختي بخشي از روند معمول پيري نيستند.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهاني، در سراسر جهان حدود ۵۰ ميليون مورد زوال عقل وجود دارد که هر ساله حدود ۱۰ ميليون مورد جديد نيز تشخيص داده ميشود.
بيماري آلزايمر شايعترين مورد زوال عقل است که ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد را تشکيل ميدهد.
حدود ۵-۱۰ درصد موارد زوال عقل با اختلال در جريان خون در مغز، به عنوان مثال ناشي از سکته مغزي مرتبط است که به عنوان زوال عقل عروقي شناخته ميشوند.
مشخص شده است که عوامل ژنتيکي و زيست محيطي نظير رژيم غذايي و سبک زندگي بر ابتلاء به زوال عقل و روند پيشرفت آن تأثير ميگذارند.
مطالعه جديد محققان دانشگاه ليدز در بريتانيا نشان ميدهد بين مصرف گوشت فرآوري شده و افزايش ريسک ابتلاء به زوال عقل ارتباط وجود دارد.
گوشتهاي فرآوري شده شامل محصولاتي مانند سوسيس، کالباس و سالامي و گوشت گاو نمک سودشده است.
به گفته اين محققان، گوشت قرمز ممکن است تأثير حفاظتي در مقابل زوال عقل داشته باشد.
در اين مطالعه، اطلاعات ژنتيکي و سبک زندگي حدود نيم ميليون شرکت کننده در بريتانيا در رده سني ۴۰ تا ۶۹ سال بررسي شد.
محققان بعد از بررسي اين دادهها دريافتند که به ازاي مصرف هر ۲۵ گرم گوشت فرآوري شده بيشتر در روز، ۴۴ درصد خطر ابتلاء به زوال عقل از هر نوعي افزايش مييابد.
اين ميزان مصرف با افزايش ۵۲ درصدي خطر ابتلاء به آلزايمر همراه است.
در مقابل به ازاي مصرف هر ۵۰ گرم گوشت فرآوري نشده در روز ۱۹ درصد خطر ابتلاء به زوال عقل به هر علت و ۳۰ درصد خطر ابتلاء به بيماري آلزايمر کاهش مييابد.