اولین برنامههای علمی تلسکوپ فضایی "جیمز وب" تعیین شد

ايسنا/ هيئتهاي انتخاب ناسا، آژانس فضايي اروپا و آژانس فضايي کانادا که مسئوليت ماموريت تلسکوپ فضايي "جيمز وب" را بر عهده دارند، برنامه رصد اين تلسکوپ را در سال اول فعاليت خود تعيين کردند.
به نقل از سايتک ديلي، تلسکوپ فضايي "جيمز وب" يک رصدخانه فضايي است که ميتواند بيش از هر زمان ديگري در تاريخ بشر به جهان هستي با دقت نگاه کند. اين تلسکوپ فضايي براي پاسخ به سوالات مهم در مورد جهان و اکتشافات مهم در همه زمينههاي نجوم طراحي شده است.
"جيمز وب" اولين کهکشانهاي جهان را رصد ميکند، از نحوه تولد ستارگان و سيارهها پرده برميدارد و به دنبال سيارات فراخورشيدي با توانايي حمايت از حيات خواهد گشت. "جيمز وب" همچنين به منظومه خورشيدي خودمان با نگاه جديدي خواهد نگريست.
اکنون برنامههاي رصدي "جيمز وب" براي اولين سال فعاليت اين تلسکوپ فضايي انتخاب شده است.
تلسکوپ فضايي "جيمز وب" که محصول همکاري آژانسهاي فضايي ناسا، اروپا و کانادا است، اواخر سال جاري به فضا پرتاب خواهد شد و تبديل به برترين رصدخانه علوم فضايي جهان ميشود.
"جيمز وب" اسرار مربوط به منظومه شمسي ما را حل ميکند، به جهانهاي دوردست در اطراف ستارههاي ديگر نگاه ميکند و ساختارها و ريشههاي مرموز جهان ما را بررسي ميکند.
مسئولان اين ماموريت اعلام کردهاند که برنامههاي رصدي عمومي براي اولين سال فعاليت اين تلسکوپ فضايي "چرخه ۱"(Cycle ۱) نام گرفته است. اين برنامههاي مشخص، اولين فرصت گسترده براي بررسي اهداف علمي جامعه نجومي در سراسر جهان خواهد بود. پيشنهادهاي انتخاب شده طيف گستردهاي از حوزههاي علمي را در بر ميگيرد و به انجام مأموريت اصلي آژانس فضايي اروپا(ESA) براي درک بيشتر از جهان و جايگاه ما در آن کمک ميکند.
زمان براي "جيمز وب" بسيار حياتي است. در نتيجه فرآيند انتخاب پيشنهادات، سختگيرانه و دقيق است. اعضاي جامعه نجوم براي تعيين هيئتهاي مختلفي که موضوعات گسترده علمي را پوشش ميدهند، گماشته شدند. از اين تعداد ۵۲ نفر از کشورهاي عضو ESA بودند. جلسات اين هيئتها به دليل همهگيري کوويد-۱۹ در طول سه هفته به صورت مجازي برگزار شد و اعضاي آن ساعتهاي بيشماري را صرف خواندن و ارزيابي پيشنهادها کردند.
در مجموع ۱۱۷۲ پيشنهاد پيش از اتمام مهلت مقرر دريافت شد. دانشمندان از ۴۴ کشور جهان تقاضاي بخشي از ۶۰۰۰ ساعت رصد را تاييد کردند که حدود دو سوم از کل زمان رصد "چرخه ۱" است. از ۲۶۶ پيشنهاد انتخاب شده، ۳۳ درصد مربوط به کشورهاي عضو ESA است که ۳۰ درصد از زمان رصد تلسکوپ را در "چرخه ۱" شامل ميشود. علاوه بر اين، از پيشنهادهاي انتخاب شده ۴۱ درصد در درجه اول از ابزار موسوم به "NIRSpec" در تلسکوپ فضايي "جيمز وب" و ۲۸ درصد از ابزار "MIRI" استفاده خواهند کرد.
"گانتر هاسينگر" مدير علوم ESA گفت: ما همکاري بسيار موفق بين آژانس فضايي اروپا و همکارانمان در ناسا و آژانس فضايي کانادا را گرامي ميداريم. ما منتظر تصاوير و طيفهاي زيبا و اکتشافات شگفت انگيزي هستيم که "جيمز وب" در سال اول مشاهدات خود محقق خواهد کرد.
"آنتونلا نوتا" رئيس دفتر ESA در موسسه علمي تلسکوپ فضايي گفت: ما در ESA از ديدن مشارکت بزرگ و موفقيت خارق العاده جامعه نجومي اروپا در به دست آوردن بخشي از زمان مشاهده گرانبهاي اين ماموريت خارقالعاده هيجان زدهايم.
آژانس فضايي اروپا دو ابزار در اختيار ماموريت تلسکوپ فضايي "جيمز وب" قرار داده است که شامل ابزار "NIRSpec" است که يک طيفنگار نزديک به مادون قرمز است که امکان بررسي وسيع طيفسنجي اجرام نجومي مانند ستارهها يا کهکشانهاي دور را فراهم ميکند. همچنين داراي ۵۰ درصد سهم از ابزار "MIRI" است که تنها ابزار در اين تلسکوپ فضايي است که قادر به کار در طول موجهاي مادون قرمز مياني است.
تلسکوپ فضايي "جيمز وب" اواخر سال جاري ميلادي سوار بر موشک "آريان ۵" از فرودگاه فضايي اروپا در گويان فرانسه به فضا پرتاب خواهد شد.