آیا مریخ هم رنگینکمان دارد؟

ايسنا/ اخيرا افرادي که در پايگاه داده ناسا تصاوير مريخ را کاوش ميکردند، تصور کردند که رنگينکمان قوسي شکل در مريخ مشاهده ميشود و اين مورد شگفتانگيز است.
به نقل از نيوز، تصاوير ابرهاي مريخ و وجود رطوبت اين ايده را برجسته کرد و برخي از افراد به احتمال تشکيل رنگينکمان مريخي انديشيدند. به همين دليل آزمايشگاه پيشرانش جت ناسا که نظارت بر ماموريت فعلي مريخنورد استقامت را بر عهده دارد، روز سهشنبه اعلام کرد که هرگز رنگينکمان بر روي مريخ تشکيل نميشود و تصوير مشاهده شده نميتواند رنگينکمان باشد. ناسا افزود: اين عکس در واقع نشاندهنده تابش بر روي لنز دوربين است، موردي که عکاسان در زمين هميشه آن را تجربه ميکنند و باعث ميشود که يک منبع نور روشن، در اين مورد خورشيد، به لنز بتابد.
براي بسياري از افراد اين سوال ايجاد شد که «آيا اين بازتاب، رنگينکمان مريخ است؟». گروه پيشرانش جت ناسا در توييتي گفت: «تشکيل رنگينکمان در مريخ امکانپذير نيست، رنگينکمانها توسط نوري که از قطرات آب منعکس ميشود، ايجاد ميشوند اما در مريخ آب کافي براي متراکم شدن و آب به حالت مايع در جو بسيار سرد آن وجود ندارد. اين قوس رنگي نتيجه تابش به لنز دوربين است.»
در توييتي ديگر، توضيحات بيشتري ارائه و گفته شد که دوربين هزکمز (Hazcams، يکي از دوربينهاي متصل شده به آخرين مريخ نورد ناسا) در جلوي استقامت در سايه براي حرکت به جلو است، اما سايهبانها در پشت هزکمز ضروري نيستند و تصاوير از اين دوربينها گاهي اوقات نور مصنوعي پراکنده يا تابش نور بر لنز را نشان ميدهند.
اگر همچنان اين توضيح قانعکننده نيست، طرفداران هواشناسي مريخ توضيحات بيشتري در اين مورد در گزارش آبوهوا مريخ از داخل دهانه جيزِرو (Jezero) مريخ، مکاني که هم اکنون مريخنورد ناسا در آن قرار دارد، ارائه ميکنند.
دادههاي جمعآوري شده اندکي پس از فرود چشمگير نشان داد که هنگام شروع ضبط سيستم، دماي منفي ۴ درجه فارنهايت (منفي ۲۰ درجه سانتيگراد) بر روي سطح مريخ بود و دما تا منفي ۱۴ درجه فارنهايت (منفي ۲۵.۶ درجه سانتيگراد) در مدت زمان ۳۰ دقيقه رسيد.
ناسا اعلام کرد: بر اساس گزارشهاي ايستگاه نظارت بر محيطزيست (REMS) در داخل مريخنورد کنجکاوي مستقر در داخل دهانه گيل، حسگر تابش و گرد و غبار MEDA (آناليز کننده پويايي محيطي مريخ) نشان داد که جيزرو در همان زمان جو پاکتري از دهانه گيل را تقريبا ۲۳۰۰ مايل (۳۷۰۰ کيلومتر) دورتر تجربه کرده است.
MEDA حدود ۱۲ پوند (۵.۵ کيلوگرم) وزن دارد و داراي تعداد زيادي حسگر محيطي براي ثبت سطح گرد و غبار و همچنين ۶ شرايط جوي باد (سرعت و جهت)، فشار، رطوبت نسبي، دماي هوا، دماي زمين و تابش (از خورشيد و فضا) است.
ناسا گفت: طي ۱۲ ماه آينده، MEDA اطلاعات مفيدي در مورد چرخههاي دماي مريخ، شارهاي حرارتي، چرخههاي گرد و غبار و چگونگي تعامل ذرات گرد و غبار با نور در اختيار گروه قرار خواهد داد که در نهايت هم اطلاعات دما و هم هوا را تحت تاثير قرار ميدهد. همچنين اطلاعات مربوط به شدت تابش خورشيد، تشکيل ابرها و بادهاي محلي را جمعآوري ميکند که ميتواند به ناسا در برنامهريزي بهتر ماموريت آينده بازگشت نمونه مريخ و همچنين ماموريتهاي فضانورد آينده در سياره دوردست کمک کند.