مکان زندگی دایناسورهای اولیه چگونه بوده است؟

مجله ايلياد/ در مطالعهي جديدي که دانشمندان دانشگاه بريستول به کمک تکنولوژيهاي پيشرفته انجام دادهاند، مکان زندگي دايناسورهاي ۲۰۰ ميليون سال پيش در بريتانياي کنوني واکاوي شده است.
دانشمندان در اين مطالعه صدها دادهي قديمي و جديد شامل متون تاريخي، خاک، استخوان و دندان دايناسورها را بررسي کردهاند. شواهد بهدست آمده با دقت تجزيه و تحليل شدهاند و بهصورت ديجيتال درآمدهاند تا بتوان به کمک آن نقشهي سهبُعدي تکامل محيطزيست منطقهي مورد نظر را بهدست آورد. اين منطقه مکان زندگي دايناسورهاي کوچک، حيوانات مشابه مارمولک و برخي از پستانداران اوليه بوده است.
دکتر «جک لوگروپ» بهعنوان نويسندهي مقالهاي که اين تيم تحقيقاتي در مجلهي Journal of the Geological Society به چاپ رساندهاند، ميگويد: «تا کنون کسي اين دادهها را جمعآوري نکرده بود. همه تا کنون تصور ميکردند که دايناسورهاي کوچک و حيوانات مشابه مارمولکها در مناطق صحرايي زندگي ميکردهاند، ولي ما براي اولين بار ثابت کرديم که اين حيوانات نيز در کنار ديگر حيوانات در مناطق استوايي زندگي ميکردهاند.»
در اين مطالعه با استفاده از دادههايي مانند مسيرهاي رفت و آمد حيوانات طي ۲۰۰ سال گذشته، نقشهي زمينشناسي منطقه به صورت سهبُعدي تهيه شده است و نشان داده است که اين سرزمين طي ميليونها سال به چه شکل بوده است.
در انتهاي «دورهي تيراسيک» بريتانيا کاملاً به خط استوا چسبيده و داراي هواي مديترانهاي بوده است. سطح درياها بالا بوده و آب بخش عمدهاي از منطقه را پوشانده بود. در قرنهاي بعد اقيانوس اطلس باعث جدا شده اروپا و آمريکاي شمالي شده است و سطح درياها در اين مقطع حدود ۱۰۰ متر بالاتر از سطح کنوني بوده است.
جک لوگروپ ميگويد: «فرآيند بروز اين اتفاقات کاملاً پيچيده بوده است و نميتوان به همين سادگي سطح درياها را ۱۰۰ متر بالاتر از سواحل کنوني دانست.» يافتههاي محققين نشان ميدهد که اين مناطق به عنوان محل زندگي دايناسورهاي «کودونتوساروس» کاملاً شرايط استوايي داشته است. کودونتوساروسها دايناسورهايي هستند که به اندازهي يک سگ متوسط بودهاند و دم بلندي داشتهاند و به «دايناسور بريستول» معروف هستند.
حيوانات کوچکي که در جزاير امروزي زندگي ميکنند، به علت کمبود منابع معمولاً کوتوله باقي ميمانند و دانشمندان اکنون دريافتهاند که در مورد دايناسور بريستول نيز اين واقعيت وجود داشته است. اين مطالعه نشان داده است که با استفاده از دادههاي زمينشناسي و بهکارگيري ابزارهاي مدرن تحليلي، ميتوان جزئيات زيادي از شرايط زمين در دوران باستان را کشف کرد.