آیا مریخ به یک باره خشک شده است؟
باشگاه خبرنگاران/ يک تحقيق جديد نشان ميدهد که مريخ به يک باره خشک نشده و قبل از تبديل شدن به سياره خشک امروزي، بين زمانهاي خشکي و زمانهاي مرطوب در نوسان است.
مطالعات قبلي نشان داده است که مريخ زماني مرطوب بوده و ميتواند تمام سطح خود را با يک اقيانوس حاوي نيمي از اقيانوس اطلس زمين پوشانده باشد. با اين حال طبق گفته ناسا، سياره سرخ در حال حاضر يک سياره فوقالعاده خشک بوده و هزار برابر خشکتر از خشکترين قسمتهاي صحراي آتاکاما در شيلي، خشکترين مکان روي زمين است.
دانشمندان براي روشن کردن چگونگي خشک شدن مريخ، دادههاي مريخ نورد کنجکاوي ناسا را در سياره سرخ تجزيه و تحليل کردند. اين دستگاه در حال حاضر در حال جستجو در پايه کوه شارپ است، يک تپه عظيمالجثه با ارتفاع حدود ۳.۴ مايل (۵.۵ کيلومتر) که از مرکز دهانه گيل گيل به عرض ۹۶ مايل (۱۵۴ کيلومتر) برخاسته است.
ويليام راپين، دانشمند سيارهاي دانشگاه تولوز فرانسه، در اين باره ميگويد کوه شارپ که به طور رسمي با نام Aeolis Mons شناخته ميشود، يک تپه عظيم از رسوبات است، سنگهايي که توسط باد و آب رسوب ميکنند.
در طي مدت زمان طولاني، حوادث زمين شناسي ميتواند لايه يا لايههايي از سنگ را رسوب دهد، به عنوان مثال فورانهاي آتشفشاني ميتواند لايههاي نازک خاکستر يا لايههاي ضخيم گدازه را زمين بگذارد. دانشمندان ميتوانند طبقات را براي استنباط وقايع ايجاد شده تجزيه و تحليل کرده و تاريخچه باستاني يک منطقه را روشن کنند.
راپين گفت: ميتوانيم تغييرات آب و هوايي را در ساختار رسوبي تپه ثبت کنيم. دانشمندان يافتههاي خود را به صورت آنلاين در تاريخ ۸ آوريل در ژورنال ژئولوژي شرح دادند.
قرار است «کنجکاوي» از دامنه کوه شارپ بالا رفته و در بسترهاي مختلف سنگي آن حفاري کند. اين ميتواند روشن کند که به عنوان مثال آيا تپههاي شني در دوره خشک از نمک يا دانههاي سيليکات ساخته شدهاند؟
به گفته راپين دانستن اينکه از چه چيزي ساخته شدهاند، ممکن است به ما کمک کند تا شايد بفهميم دلايل نوسانات آب و هوايي در مريخ چه بوده است؟