امید به درمان چاقی با کشف منبع سلول چربی قهوهای و بژ
ايسنا/کشف منبع سلولهاي چربي قهوهاي گرفته شده از سلولهاي بيان کننده ژن گيرنده "Trpv1" که در تصوير به رنگ سبز ديده ميشود، مسيرهاي جديد و جالب توجهي را براي درمان چاقي باز کرده است.
به نقل از نيو اطلس، بدن انسان انواع مختلفي از سلولهاي چربي را حمل ميکند و برخي از آنها از ديگران مطلوبتر هستند. "چربي سفيد"، انرژي اضافي ما را به عنوان ليپيد ذخيره ميکند که باعث بزرگ شدن شکم و پهلو ميشود. در حالي که "چربي قهوهاي" کالري ميسوزاند تا گرما توليد کند و بدن ما را گرم کند.
بسياري از تحقيقات اخير در مورد چاقي، متمرکز بر راههايي است که بدن بتواند چربي قهوهاي بيشتري توليد کند تا راهي براي مبارزه با افزايش وزن باشد. اما دانشمندان اکنون با کشف يک منبع توليد قبلا ناشناخته به پيشرفتي اساسي در اين زمينه رسيدهاند.
تحقيق انجام شده در مرکز ديابت "جاسلين" واقع در بوستون آمريکا بر روي سلولهاي چربي قهوهاي و همچنين نوع سلول سوم ديگري به نام "چربي بژ" متمرکز است که مانند چربي قهوهاي حاوي ميتوکندري بيشتري است و در پاسخ به دماي سرد، کالري ميسوزاند و بدن را گرم نگه ميدارد. دانشمندان به اميد کشف اهداف جديد براي درمان چاقي تلاش کردند تا بدانند که اين نوع سلولهاي چربي خوب از کجا ميآيند.
"يو-هوآ تسنگ" نويسنده ارشد اين مطالعه گفت: ظرفيت سلولهاي چربي قهوهاي و بژ براي سوزاندن سوخت و توليد گرما، به ويژه در معرض دماي سرد، مدتهاي طولاني است که آنها را به يک هدف جذاب براي درمان چاقي و ساير اختلالات متابوليکي تبديل کرده است. با اين حال، منشأ دقيق سلولهاي چربي قهوهاي و مکانيسمهاي عملکردي آن به شکل يک راز باقي مانده است.
تصور ميشد که اين سلولهاي چربي قهوهاي و بژ از طريق مجموعهاي از سلولها که گيرندهاي به نام "Pdgfrα" را بيان ميکنند، سرچشمه ميگيرند. هرچند تحقيقات قبلي به دانشمندان دليل ميداد که عوامل ديگري نيز وجود دارد. محققان براي بررسي اين احتمال از روشي به نام توالي تک سلولي براي مطالعه ترکيب سلولي چربي قهوهاي در موشهايي که براي مدت زمانهاي مختلف در دماهاي مختلف نگهداري ميشوند، استفاده کرد.
اين آزمايش نشان داد که سلولهاي بيان کننده گيرنده "Pdgfrα" در واقع منبع سلولهاي چربي قهوهاي هستند، اما دادهها همچنين مجموعه ديگري از سلولها را نشان ميدهد که همان نقش را بازي ميکنند.
در نهايت مشخص شد که اينها "سلولهاي ماهيچه صاف" هستند و بيانگر نوع ديگري از گيرندهها به نام "Trpv1" هستند که پروتئيني است که در انواع مختلف سلولها يافت ميشود و به عنوان محرکهاي مربوط به احساس درد و گرما شناخته ميشود.
محققان با بررسي بيشتر مکانيسمهاي دخيل در اين زمينه تاييد کرد که اين "سلولهاي ماهيچه صاف" به ويژه هنگامي که موشها در معرض دماي سرد قرار ميگيرند، به عنوان منبعي براي سلولهاي چربي قهوهاي عمل ميکنند.
آزمايشهاي بيشتر نشان داد که در دماي سرد نيز سلولهاي ماهيچه صاف به منبعي از سلولهاي چربي بژ تبديل شده و باعث افزايش بيشتر پتانسيل گيرنده "Trpv1" به عنوان يک نقطه کانوني براي درمانهاي پيشرفته چاقي ميشوند.
"تسنگ" ميگويد: شناسايي سلولهاي بيان کننده "Trpv1" به عنوان منبع جديد سلولهاي چربي قهوهاي يا بژ تحريک پذير توسط سرما نشان ميدهد که ممکن است بتوان با توليد داروهايي که اثرات قرار گرفتن در معرض سرما را در سطح سلول القا ميکنند، به سراغ درمان چاقي رفت.
در حالي که مطالعات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض سرما ميتواند بدن را وادار به توليد سلولهاي چربي قهوهاي بيشتري از سلولهاي چربي سفيد کند، دانشمندان همانند "تسنگ" اميدوارند که از روشهاي جايگزين براي تحريک اين سلولها در انسان استفاده کنند. اين روشها شامل روغن ماهي، هدف قرار دادن پروتئينهاي خاص به عنوان نوعي سوئيچ چربي يا حتي پيوند چربي است.
دانشمندان بسيار اميدوار هستند که گيرنده "Trpv1" بتواند محرکهاي مختلفي از جمله ترکيبات موجود در فلفل قرمز را تشخيص داده و به آنها واکنش نشان دهد. بنابراين شرايطي وجود خواهد داشت که انسان را در معرض دماي انجماد يا ساير احساسات ناراحت کننده قرار ندهد.
"تسنگ" ميگويد: اکنون مطالعات بيشتري براي پرداختن به نقش کانال "Trpv1" و ليگاندهاي آن و اينکه آيا ميتوان اين سلولها را هدف قرار داد تا تعداد سلولهاي چربي گرمازا را به عنوان يک روش درماني براي چاقي افزايش دهد، بايد انجام شود.
اين تحقيق در مجله Nature Metabolism منتشر شده است.