مهمترین اخبار فضایی روزهای اخیر؛ از رییس جدید ناسا تا درگذشت فضانورد آپولو ۱۱

ايسنا/ پايگاه خبري "اسپيس" منتخبي از اخبار فضايي مهم روزهاي اخير را منتشر کرده است.
به نقل از اسپيس، در هفتهاي که گذشت اخبار مهم و پربازديدي در حوزه فضا منتشر شدند که به طور خلاصه به مرور آنها ميپردازيم.
درگذشت "مايکل کالينز" فضانورد "آپولو ۱۱"
فضانورد آپولو ۱۱ مايکل کالينز روز چهارشنبه(۲۸ آوريل) در سن ۹۰ سالگي درگذشت. اين فضانورد در ماموريتهاي جمناي و آپولو ناسا به عنوان خلبان ماژول فرماندهي حضور داشت."استيو جورچيک" مدير ناسا در يک بيانيه رسمي در مورد درگذشت "کالينز" گفت: امروز ملت، "مايکل کالينز" يک پيشگام واقعي و مدافع مادام العمر خود را براي کاوش در فضا از دست داد. برخي او را به عنوان خلبان ماژول فرماندهي "آپولو ۱۱" تنهاترين مرد تاريخ ميناميدند. در حالي که همکارانش براي اولين بار روي کره ماه قدم ميزدند، وي به ملت ما کمک کرد تا به يک نقطه عطف تعيين کننده برسد.
رهبر جديد ناسا
"بيل نلسون" فضانورد سابق و سناتور آمريکايي به عنوان مدير جديد ناسا برگزيده شد. نلسون که به عنوان يک متخصص محموله در شش پرواز با شاتل فضايي کلمبيا در سال ۱۹۸۶ خدمت ميکرد، روز پنجشنبه(۲۹ آوريل) به اتفاق آرا از سوي مجلس سنا به اين مقام منصوب شد. نلسون از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۹ سناتور ايالت فلوريدا در سناي ايالات متحده آمريکا بود.
چهارمين پرواز نبوغ
جمعه بالگرد مريخي نبوغ براي چهارمين بار در سياره سرخ پرواز کرد اما اين پرواز "نبوغ" کمي متفاوت بود چرا که اين بالگرد طي اين پرواز مسافت بيشتري را طي کرد و سرعت بيشتري را نيز نسبت به پروازهاي قبلي ثبت کرد. آزمايشگاه پيشرانش جت ناسا در حساب کاربري خود در توييتر اعلام کرد که نبوغ، چهارمين پرواز خود را نيز با موفقيت انجام داده است."نبوغ" در چهارمين پرواز خود تا ارتفاع معمول خود يعني ۱۶ فوت(پنج متر) از سطح مريخ ارتفاع گرفت و سپس ۴۳۶ فوت(۱۱۳ متر) به سمت جنوب پرواز کرد و سپس بازگشت. بالگرد مريخي نبوغ در طول سفر ۸۷۲ فوت(۲۶۶ متري) خود ۱۱۷ ثانيه در هوا بود.
شعلههاي يک ستاره
"پروکسيما قنطورس"، يک ستاره کوتوله سرخ است در فاصله ۴.۲۵ سال نوري از زمين قرار دارد. مجاورت اين سيستم با زمين سبب شده تا منجمان به بررسي او علاقه مند شوند اما کشف اخيري که محققان درباره آن انجام دادهاند جالب است چرا که آنها دريافتند که اين ستاره يک شعله عظيم را منتشر کرده است که اين کار باعث شده است ستاره فقط در عرض چند ثانيه در نور فرابنفش ۱۴ هزار برابر درخشان شود.
قيمت صندليهاي نيوشپرد چقدر خواهد بود؟
بلواوريجين فروش صندليهاي فضاپيماي زير مداري تجاري خود را طي آيندهاي نزديک آغاز خواهد کرد که جزئيات بيشتر اين موضوع در تاريخ ۵ مه ۲۰۲۱ منتشر ميشود. بلو اوريجين هنوز اعلام نکرده است که هزينه صندلي در فضاپيماي نيوشپرد چقدر خواهد بود اما رقيب او شرکت "ويرجين گلکتيک"(Virgin Galactic) پيشتر اعلام کرده بود که قيمت هر صندلي ۲۵۰ هزار دلار است.
اعتراض شرکتهاي فضايي به قرارداد ناسا
چندي پيش ناسا اسپيسايکس را براي ساخت فضاپيمايي که انسانها را در برنامهي آرتميس ناسا به ماه ميرساند انتخاب کرد. ارزش اين قرارداد ۲.۹ ميليارد دلار است. ناسا دو رقيب اسپيسايکس(SpaceX) يعني شرکت بلو اوريجين(Blue Origin) و داينتيکس(Dynetics) را رد کرد و به اسپيسايکس رسيد. اخيرا شرکت بلواوريجين اين تصميم را زير سوال برده است. شرکت موشکي جف بزوس(Jeff Bezos) در اعتراضي به اداره ديوان محاسبات آمريکا ادعا کرد که ناسا به اشتباه با رقيبش قرارداد بسته است. سخنگوي بلو اوريجين به انگجت گفت: ناسا برنامهي نادرستي براي سفر به ماه پيش گرفت و لحظهي آخر دست به کارشکني زد. به گفتهي خود ناسا اين تصميمي با "خطربالا" بود. تصميم ناسا موقعيتها براي رقابت را از بين برد و نه تنها باعث تاخير برنامهي بازگشت به ماه شد بلکه آن را به خطر انداخت.
اتحاديه نجوم خواستار محافظت از آسمان شد
اتحاديه بين المللي نجوم (IAU) خواستار حفاظت از آسمان در برابر ماهوارهايي مانند پروژه استارلينک ايلان ماسک شده است. آنها خواسته خود را به کميته استفاده صلح آميز از فضاي بيروني سازمان ملل متحد(UN COPUOS) ارائه دادند.
بخش اصلي ايستگاه فضايي چين پرتاب شد
چين در تلاش براي رقابت با ايستگاه فضايي بينالمللي با موفقيت اولين بخش اصلي ايستگاه فضايي خود را در مدار نزديک زمين پرتاب کرد. اين ماژول ۲۲ تني بدون سرنشين که "Tianhe" يا "هارموني آسمانها" نام دارد، در آينده محل اقامت سه خدمه ايستگاه فضايي چين خواهد بود. رسانههاي دولتي چين گزارش دادند که چين قصد دارد ايستگاه فضايي چيني خود را که به عنوان تيانگونگ(کاخ بهشتي/آسماني) شناخته ميشود، پس از پرتاب چندين ماژول ديگر تا پايان سال ۲۰۲۲ تکميل کند. Tianhe از مرکز پرتاب فضايي ونچانگ، چين و سوار بر موشک لانگ مارچ ۵ بي(بزرگترين موشک حامل چين) صبح روز پنجشنبه پرتاب شد.
مشارکت روسيه با ايالات متحده به زودي پايان خواهد يافت
مقامات روسي اخيراً گفتهاند که به زودي مشارکت آنها با ايالات متحده در ايستگاه فضايي بين المللي(ISS) پايان خواهد يافت. يوري بوريسف، معاون نخست وزير روسيه با اشاره به وخيم شدن وضعيت ايستگاه فضايي بينالمللي گفته است که ممکن است روسيه در سال ۲۰۲۵ از ايستگاه فضايي بينالمللي خارج شود. مقامات آژانس فضايي کشور روسيه همچنين اعلام کردهاند که کار بر روي يک ايستگاه فضايي ملي را آغاز کردهاند که جانشين ايستگاههاي ساليوت و مير آنها خواهد بود. ايالات متحده و روسيه ۲۳ سال در ايستگاه فضايي بينالمللي با هم همکاري کردهاند.
پرواز بزرگترين هواپيماي جهان
دو سال پس از انجام پرواز اوليه، بزرگترين هواپيماي جهان براي يک پرواز ديگر به آسمان رفته است. هواپيماي شرکت "استراتولانچ" پنجشنبه دومين پرواز آزمايشي و يک سري مانور در حين پرواز بر فراز پايگاه هوايي و فضايي موهاوي انجام داد و همه چيز طبق برنامه پيش رفت. Roc در طول پرواز آزمايشي روز پنجشنبه به حداکثر ارتفاع ۱۴ هزار فوت(۴۲۶۷ متر) و حداکثر سرعت ۱۹۹ مايل در ساعت(۳۲۰ کيلومتر در ساعت) رسيد. اين هواپيما به مدت ۳ ساعت و ۱۴ دقيقه در ارتفاع ماند.