هیدروژلی که سبب ترمیم نورونها پس از ضربه مغزی میشود

ايسنا/ ضربه مغزي(TBI) اغلب به ناتوانيهاي شناختي و آسيب دائمي به بافت عصبي منجر ميشود که براي اين موارد نيز درمانهاي موثري وجود ندارد.
به نقل از مدگجت، اختلالات شناختي جدي که بيماران تجربه ميکنند و بار مسئوليتي زيادي که بر دوش افرادي که از آنها مراقبت ميکنند، سبب شده جستجوي مداوم درمانهايي که ممکن است به افراد کمک کند، ضروري و جزو اولويتهاي محققان باشد.
محققان "دانشگاه جورجيا" آمريکا در مطالعهاي که اخيرا در مجله "Science Advances" منتشر کردهاند از توسعه يک هيدروژل خبر دادهاند که به نظر ميرسد از مغز در برابر از دست دادن بافت پس از ضربه مغزي محافظت کرده و حتي شبکههاي عصبي آسيب ديده را ترميم ميکند.
اين ماده که محققان آن را "چسب مغز"(brain glue) مينامند از يک ساختار قندي ساخته شده است. اين ژل ويژگيهايي دارد که باعث ميشود به فاکتور اصلي رشد فيبروبلاست و فاکتور نوروتروفيک مشتق شده از مغز متصل شود که اين امر به سلولهاي مغزي کمک ميکند تا بعد از آسيب، زنده بمانند و مجددا رشد کنند.
محققان به منظور ارزيابي اثربخشي اين هيدروژل در ضربه مغزي، آن را در مغز موشهايي که دوران پس از آسيب مغزي را ميگذاراندند، کاشتند و گذاشتند تا اين ژل کار خود را انجام دهد. سپس محققان از روش شفافسازي بافت استفاده کردند تا بافت را واضح مشاهده کنند و دريابند هنگام استفاده موشها از مدارهاي "دستيابي به درک"(reach-to-grasp) قسمتهاي خاص مغز آنها چگونه عمل ميکنند.
"لوهيتاش کارامبيا"(Lohitash Karumbaiah) دانشمند ارشد پروژه و توسعه دهنده چسب مغز گفت: به دليل استفاده از روش شفافسازي بافت ما توانستيم ديد عميقتري از توانايي چسب مغز داشته باشيم. با استفاده از اين روش همراه با دادههاي ثبت شده الکتروفيزيولوژيکي ما توانستيم تأييد کنيم که چسب مغز از بازسازي سلولهاي عصبي عملکردي در حفره آسيب ديده پشتيباني ميکند. اميد است که اين تحقيق به يک درمان باليني موثر که ميتواند به رفع برخي از عواقب ضربه مغزي کمک کند، تبديل شود.