شیری که می خریم، چقدر حشره کش دارد!

سيناپرس/ شير و لبنيات جايگاه ويژه اي در رژيم غذايي افراد مختلف دارند و وظيفه دولت تأمين اين موارد به شکلي سالم براي سبد غذايي مردم است. اما برخي پژوهشها نشان ميدهند که اين مواد غذايي ممکن است به سموم شيميايي آلوده بوده و نياز به کنترل بيشتري داشته باشند.
يکي از سه اولويت اصلي نظام سلامت ايران کنترل سرطان است. در جهان نيز هزينههاي انجام شده به منظور درمان سرطان تنها در فاصله سالهاي ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ درصد قابل توجهي از توليد ناخالص جهاني را به خود اختصاص داده و رقم آن ۱۹ درصد بيشتر از هزينه درمان بيماريهاي قلبي بوده است.
اين درحالي است که ميتوان با تشخيص، مداخله و درمان به موقع، چيزي حدود يک سوم مرگهاي ناشي از سرطان را کاهش داد. يکي از زمينههاي مداخله مؤثر به منظور پيشگيري از سرطان کنترل مواد غذايي جهت اندازه گيري و شناسايي مواد شيميايي سرطان زا و جلوگيري از مصرف اين گونه مواد غذايي آلوده است.
به عقيده متخصصان، از مهمترين مواد غذايي که بسيار مغذي و پر استفاده هستند ميتوان شير و ساير محصولات لبني را نام برد، چراکه بازه استفاده وسيعي دارند که کودکان، بزرگسالان و سالمندان را شامل ميشود. بنابر مطالعات انجام شده، مصرف شير و لبنيات تأثير مثبتي بر کسب انرژي، کسب مواد غذايي، تنظيم وزن بدن، جلوگيري از بيماريهاي قلبي و نظاير آن دارد و منجر به افزايش طول عمر، افزايش بازده جسمي و فکري، کاهش امراض عمومي، کاهش بيماريهاي استخواني و همچنين رشد مطلوب کودکان و نوجوانان ميگردد.
همين گستردگي استفاده باعث شده که گروهي از پژوهشگران کشور از بيمارستان بعثت نيروي هوايي جمهوري اسلامي ايران و انستيتو پاستور ايران تحقيقي را اجرا نمايند که در آن به بررسي وجود بقاياي سموم سرطانزاي آفت کش در شيرهاي پيشنهاد شده به مراکز نظامي پرداخته شود.
در اين تحقيق، پژوهشگران بررسي وجود سموم موسوم به ارگانوفسفره شامل حشره کش هاي ديازينون و مالاتيون را در شير و لبنيات با جستجو در پايگاههاي داده اي مختلف مانند پابمد، ساينس دايرکت و گوگل اسکالر انجام دادهاند.
نتايج اين بررسيها نشان ميدهند که نه تنها در ايران بلکه در سطح جهاني نيز محصولات لبني مانند شير به دليل استفاده احشام از علوفه آغشته به سموم فوق ميتوانند دچار آلودگي بوده و مضرات فراواني را براي مصرف کنندگان به همراه داشته باشند.
به گفته امير رضا اسفندياري، پژوهشگر بيمارستان بعثت نيروي هوايي جمهوري اسلامي ايران و همکارانش در اين تحقيق، «با پيشرفت علم و صنعتي شدن جوامع انساني، استفاده از مواد شيميايي گوناگون به منظور بهره برداري هرچه بيشتر از زمينهاي کشاورزي جهت تأمين غذاي مورد نياز جمعيت رو به رشد انساني افزايش يافته است. به گزارش سيناپرس، اما متاسفانه استفاده نادرست و غير ايمن از اين مواد شيميايي و ندانستن عواقب و اثرات جانبي آنها منجر به بروز مشکلات فراواني در طول تاريخ گرديده است. يکي از اين اثرات سوء مصرف، بروز سرطان ناشي از سموم کشاورزي است».
آنها ميافزايند: «اين سموم با نفوذ در آب و خاک زمينهاي کشاورزي وارد بافت محصولات ميگردند. چنين محصولاتي يا به طور مستقيم به مصرف انسان رسيده و اين سموم وارد چرخه فيزيولوژيک بدن ميگردند و يا به مصرف دامها به منظور تهيه گوشت و لبنيات حاصل از آنها ميرسند و بدين ترتيب به شکل غيرمستقيم به بدن انسان راه مييابند».
اين محققان با توجه به مطالب گفته شده و اهميت فراوان حفظ سلامت افراد پيشنهاد کردهاند شير و ساير محصولات لبني معرفي شده به ارگانهاي مختلف، قبل از خريداري، تحت رديابي و اندازهگيري سموم ارگانوفسفره به خصوص سوم ديازينون و مالاتيون قرار گرفته و سيستم نظارتي يکپارچه اي جهت اندازهگيري سموم تشکيل گردد تا در نهايت محصولاتي که داراي کمترين ميزان سموم بودهاند مورد مصرف واقع شوند.
اين نتايج علمي را نشريه «ابن سينا» منتشر شده است. اين نشريه در قالب فصل نامه توسط اداره بهداشت و درمان نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران و با همکاري دانشگاه علوم پزشکي آجا منتشر ميگردد.