کارشناسان از بهبود ضریب هوش افراد با کمک تمرین میگویند
ديجياتو/ سازمانهاي آموزشي و حرفهاي به طور گسترده براي ارزيابي ضريب هوش متقاضيان آزمونهايي برگزار ميکنند. همچنين مراکز مطالعاتي روانشناختي مختلفي وجود دارند که به دنبال شناسايي عوامل تاثيرگذار بر هوش هستند. اکنون طبق گفته چندين متخصص، به نظر ميرسد که متقاضيان با شرکت کردن در اين آزمونها و انجام تمرين ميتوانند ضريب هوشي خود را بهبود بخشند.
نمره ضريب هوشي نوعي استاندارد است که توانايي شناختي يک فرد نسبت به کل جمعيت را نشان ميدهد. اين آزمونها از اوايل دهه ۱۹۰۰ تواناييهاي مختلفي مانند يادگيري و حفظ اطلاعات، استدلال انتزاعي و پردازش تصوير را ارزيابي ميکنند.
کارشناسان در مورد اينکه آيا کسي ميتواند با تمرين نمره ضريب هوشي خود را بهبود بخشد، اختلاف نظر دارند. دکتر «ايوان سيلور»، متخصص هوش و علوم رفتاري دانشگاه «سينسيناتي» ميگويد: «بيشتر روشهاي عملي مانند برنامههاي موبايل يا دورههاي آنلاين، بهطور کلي هوش افراد را افزايش نميدهد.»
با اين حال به گفته دکتر «هاينک سيگلر»، متخصص روانشناسي دانشگاه «ماساريک» جمهوري چک انجام مکرر آزمونهاي ضريب هوشي ميتواند نمره شما را بهبود بخشد و شما را به آزموندهنده بهتري تبديل کند اما تاثير آن بر هوش واقعي افراد بسيار ناچيز خواهد بود. البته او تاکيد ميکند که برخي از انواع هوشها به يادگيري و تمرين مرتبط است و آموزش چنين مهارتهايي به ويژه در سنين پايين ميتواند منجر به پيشرفت بهتري شود.
به گفته کارشناسان، نمرات ضريب هوشي به طور بالقوه با تمرين ميتواند بهبود پيدا کند. با اين وجود ممکن است برخي افراد تصور کنند که اين آزمونها بيهوده هستند. پروفسور «ديميتري ون در ليندن» از دانشگاه «روتردام» هلند اين نظريه را رد ميکند. به گفته او اگر چه ميتوان با انجام تمرين، نمره ضريب هوشي بهبود پيدا کند يا حتي امکان تقلب در اين آزمونها وجود دارد، اما به طور کلي اين آزمونها همچنان يک عامل تعيين کننده مهم محسوب ميشوند. هفت متخصص ديگر نيز با نظر او موافقند.
از طرفي ديگر پروفسور «رابرت استرنبرگ»، متخصص آموزش و هوش دانشگاه «کورنل» معتقد است که اين آزمونها تمام مهارتهاي فرد را در حل مسائل مهم زندگي اندازهگيري نميکنند. مشکل اصلي در اين زمينه اين است که هيچ تعريف مشخصي از «هوش» وجود ندارد. براي مثال آزمونهاي هوش در اکثر موارد هوش خلاق، احساسي يا اجتماعي افراد را در نظر نميگيرند.
با اين وجود در نتيجه ميتوان گفت که ممکن است با انجام تمرين، نمره ضريب هوشي افراد بهبود پيدا کند و اين آزمونها براي اندازهگيري برخي از انواع هوش مانند «حافظه» و «استدلال» بسيار موثر هستند.