کهکشان کلاه مکزیکی

آخرين خبر/ کهکشان مارپيچي زيبا و باشکوه ام۱۰۴ که از چشم ما تقريبا از لبه ديده ميشود، به داشتن حلقهاي پهناور از رگههاي تيرهي غبار شناخته شده است.
اين حلقهي غبار کيهاني در برابر درخشش تودهي بزرگ و برآمدهي ستارگان مرکز ام۱۰۴ به حالت سايهنما و تيره ديده ميشود و باعث شده اين کهکشان چهرهاي همچون يک کلاه لبهدار پيدا کند، چهرهاي که نام رايجترِ اين کهکشان را به آن داده است: کهکشان سُمبررو يا کلاه مکزيکي.
تصوير باکيفيتي که اينجا از اين کهکشان پرآوازه ميبينيد از همگذاري دادههاي تلسکوپهاي زميني و پردازش آنها پديد آمده. دستاورد اين پردازش، آشکارازي جزيياتيست که اغلب در پرتوي خيرهکننده و فراگيرِ کوژِ درخشان مرکز ام۱۰۴ پنهان ميمانند و ديده نميشوند.
کهکشان کلاه مکزيکي که با نام انجيسي ۴۵۹۴ هم شناخته ميشود در سرتاسر طيف الکترومغناطيسي ديده ميشود و ميزبان يک ابرسياهچاله (سياهچالهي کلانجرم) است که در دلش لانه کرده.
پهناي اين کهکشان ۵۰ هزار سال نوري است و با فاصلهي ۲۸ ميليون سال نوري از زمين، يکي از بزرگترين کهکشانهاي لبهي جنوبي خوشهي کهکشاني دوشيزه به شمار ميآيد.
گفتنيست ستارگان رنگين و درخشاني که با تيزيهاي پراش در اين چشمانداز ديده ميشوند همگي در پيشزمينه جاي داشته و از آنِ کهکشان خودمانند.
کهکشان کلاه مکزيکي در سرتاسر طيف الکترومغناطيسي ديده ميشود: آبي، پرتو ايکس از تلسکوپ چاندرا- سبز، ديدني (مريي) از تلسکوپ هابل- نارنجي، فرورخ از تلسکوپ اسپيتزر