ارزیابی آسیبهای مغزی با کمک نور

ايسنا/ مهندسان پزشکي و مغز و اعصاب دانشگاه کاليفرنيا ديويس در مطالعه اخيرشان از يک روش جديد و غيرتهاجمي براي اندازهگيري جريان خون مغزي با نور خبر دادهاند. به گفته محققان ميتوان از اين روش براي تشخيص فعاليت مغز استفاده کرد.
به نقل از تي ان، اين روش جديد که طيف سنجي موج پخش کننده تداخل سنجي عملکردي(fiDWS) نام دارد، ارزانتر از فناوري موجود است و ميتوان از آن براي ارزيابي آسيبهاي مغزي يا انجام تحقيقات علوم اعصاب استفاده کرد.
"ويوک سينيواسان"(Vivek Srinivasan) محقق اين مطالعه گفت: با استفاده از اين روش ما ميتوانيم ميزان عملکرد مغز در تنظيم جريان خون و فعاليت مغز را به صورت غيرتهاجمي در انسان ارزيابي کنيم.
دو درصد از وزن بدن انسان را مغز تشکيل ميدهد اما ۱۵ تا ۲۰ درصد جريان خون را از قلب ميگيرد. اندازهگيري جريان خون مغزي براي تشخيص سکتههاي مغزي و پيشبيني آسيب ثانويه در خونريزيهاي زير عنکبوتيه يا آسيبهاي مغزي مهم است. پزشکاني که در بخش مراقبتهاي ويژه عصبي هستند با تصويربرداري از جريان خون مغز و بررسي ميزان اکسيژن رساني سطح بهبودي بيمار را کنترل ميکنند.
فناوريهاي موجود براي تشخيص اين امر گران است و نميتوان از آنها به طور مداوم استفاده کرد. به عنوان مثال در حال حاضر براي تصويربرداري از جريان خون مغزي به ام آر اي يا اسکنر توموگرافي کامپيوتري نياز است که هزينه هر دوش روش بالا است. فناوريهاي ديگري مانند فناوريهاي مبتني بر نور مانند طيفشناسي فروسرخ نزديک نيز وجود دارند اما اين روشها نيز داراي اشکالاتي همانند دقت در اندازه گيري هستند.
اما نحوه عملکرد روش جديد اينگونه است که طي آن نور فروسرخنزديک از طريق بافتهاي بدن به داخل مغز نفوذ ميکند. اگر ليزر فروسرخنزديک را به پيشاني فردي بتابانيد، نور بارها توسط بافت(از جمله سلولهاي خوني) پراکنده ميشود. با برداشتن نوسان سيگنال نوري که از جمجمه و پوست سر عبور ميکند پزشکان ميتوانند اطلاعاتي در مورد جريان خون در داخل مغز بدست آورند.
يافتههاي اين مطالعه در مجله "Science Advances" منتشر شد.