آسپرین خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد
سيناپرس/تيمي از متخصصان و کارشناسان قلبي در پي مطالعات جديد خود اعلام کردند که مصرف دوز کم آسپرين براي جلوگيري از مشکلات قلبي و مغزي مفيد است.
در پي انجام يک مطالعه غيرمعمول، سلامتي هزاران بيمار قلبي که از آسپرين(ASA) با دوزهاي کم و عادي استفاده مي کنند به صورت آنلاين پيگيري شده و پژوهشگران به اين نتيجه رسيدند که مصرف کنترل شده آسپرين براي جلوگيري از مشکلات قلبي و مغزي اضافي به همان اندازه ايمن و موثر به نظر مي رسند.
در اين ميان اما يک نکته مهم وجود دارد: برخي از کارشناسان مستقل اعلام کردند که مردم مصرف آسپرين دوز بالاتر را نسبت به آسپرين دوز کمتر ترجيح مي دهند در عوض آنها مقدار کمتري از اين دارو را مصرف مي کنند.
دکتر سليم ويراني (Salim Virani)، متخصص قلب در کالج پزشکي بيلور در هوستون که هيچ نقشي در اين مطالعه نداشت تاکيد کرد که بيماران اساساً خود تصميم گرفتند آنچه مي خواستند مصرف کنند چه باشد. با اين حال، نتايج نشان مي دهد دليل کمي براي مصرف دوز بالاتراز ۳۲۵ ميلي گرم آسپرين وجود دارد که بسياري از پزشکان تصور مي کردند بهتر از ۸۱ ميلي گرمي که آسپرين کودک ناميده مي شود، است.
لازم به توضيح است که آسپرين(Aspirin) به جلوگيري از لخته شدن خون کمک مي کند اما مصرف آن در افراد سالم که هنوز به بيماري قلبي مبتلا نشده اند، توصيه نمي شود زيرا خطر خونريزي را به همراه دارد. البته مزاياي اين دارو براي افرادي که دچار حمله قلبي شده يا جراحي به دليل مسدود شدن رگ ها و استفاده از استنت داشته اند، بسيار بيشتر خواهد بود.
گفتني است علي رغم بررسي هاي متعدد، هنوز بهترين دوز مصرف اين دارو مشخص نبوده و هدف از اين مطالعه مقايسه اين دوزها در يک دنياي واقعي است. در اين مطالعه حدود ۱۵ هزار نفر دعوت نامه عضويت از طريق پست الکترونيکي، ايميل يا تماس تلفني دريافت کرده و در وب سايتي ثبت نام کردند که هر سه تا شش ماه يک بار براي پيگيري مراجعه مي کردند. به گزارش سيناپرس، شبکه اي از مراکز بهداشتي و درماني نيز اطلاعات پزشکي مربوط به شرکت کنندگان را از سوابق الکترونيکي و ادعاهاي بيمه آنها تهيه مي کردند. شرکت کنندگان به طور تصادفي براي مصرف دوز کم يا دوز معمولي آسپيرين که آنها را بدون نسخه خريداري کردند، تعيين شدند. طبق گفته محققان، تقريباً همه شرکت کنندگان قبل از شروع مطالعه از آسپيرين استفاده مي کردند و ۸۵ درصد از آنها از دوز کم اين دارو مصرف مي کردند.
تقريباً پس از دو سال ، حدود هفت درصد از هر گروه به دليل حمله قلبي يا سکته درگذشته يا در بيمارستان بستري شده بودند. نتايج ايمني نيز مشابه بود و کمتر از يک درصد از شرکت کنندگان دچار خونريزي عمده شده بودند که نياز به بستري شدن در بيمارستان و تزريق خون داشت.
دکتر شوايلر جونز از دانشگاه دوک و از پژوهشگران اين مطالعه در اين رابطه اعلام کرد که اين تحقيق، راهنمايي هاي ارزشمندي را ارائه مي دهد. در خاتمه گفتني است پژوهشگران به همه مردم هشدار مي دهند که بايد به ياد داشت آسپرين يک دارو است و حتي اگر اين دارو بدون نسخه به فروش مي رسد اما نبايد به صورت خودسرانه مصرف شود. به گزارش سيناپرس، در ضمن اين بسيار مهم است که افراد بدانند که نبايد دوز آسپرين را تغيير داده و يا بدون مشورت با پزشک مصرف آن را قطع کنند. اين مسئله به ويژه براي درمان و پيشگيري از اهميت بالاتري برخوردار است.
شرح کامل اين پژوهش و نتايج به دست آمده از آن در آخرين شماره مجله تخصصي - پزشکي نيوانگلند (New England) منتشر شده و همچنين در يک کنفرانس کالج قلب و عروق آمريکا مورد بحث قرار گرفت.