تب دنگی خطر ابتلا به ویروس کرونا را افزایش میدهد
باشگاه خبرنگاران/بررسيهاي اخير دانشمندان نشان ميدهد افرادي که قبلا دچار تب دنگي شدهاند، بيشتر در معرض خطر ابتلا به ويروس کرونا هستند.
به نقل از مديکال اکسپرس، مطالعهاي که در ماه مه در مجله کلينيکال اينفکتيو ديزيز (Clinical Infective Diseases) منتشر شد، نشان ميدهد افرادي که در گذشته به بيماري دِنگي مبتلا بودهاند، در صورت آلوده شدن به ويروس کرونا دو برابر بيشتر در معرض علائم کوويد-۱۹ قرار دارند.
يافتههاي اين مطالعه بر اساس تجزيه و تحليل نمونههاي خون از هزار و ۲۸۵ نفر از ساکنان مونسيو ليما، يک شهر کوچک در ايالت آکر، بخشي از منطقه آمازون برزيل است.
نتايج نشان ميدهد جمعيتي که بيشتر در معرض تب دنگي هستند، احتمالا به دليل عوامل اجتماعي-جمعيتي، دقيقا همان افرادي هستند که در صورت ابتلا به سارس-کوو ۲ بيشتر در معرض خطر بيماري قرار ميگيرند. گفته ميشود کوويد-۱۹ از يک طرف مانع تلاش براي کنترل دنگي شده و از طرف ديگر خطر ابتلا به ويروس کرونا را افزايش ميدهد.
محقق ارشد اين مطالعه گفت: در سپتامبر سال ۲۰۲۰، مطالعهاي توسط گروه ديگري منتشر شد که حاکي از آن است که مناطقي که داراي موارد بسياري از بيماري تب دنگي هستند، به نسبت کمتري تحت تاثير کوويد-۱۹ قرار گرفتهاند، در حالي که با نمونههاي خوني که ما از ساکنان مونسيو ليما قبل و بعد از موج اول همه گيري جمع آوري کرديم خلاف اين را ميرساند.
او ادامه داد: نمونههاي خون تجزيه و تحليل شده در نوامبر ۲۰۱۹ و نوامبر ۲۰۲۰ جمع آوري شده بود. آنها براي انجام آزمايشهايي با توانايي تشخيص آنتي بادي عليه هر چهار سروتيپ دنگي و سارس-کوو ۲ ارسال شدند. نتايج نشان داد که ۳۷ ٪ از گروه مورد مطالعه قبل از نوامبر ۲۰۱۹ به بيماري دنگي مبتلا شدهاند و ۳۵ ٪ قبل از نوامبر ۲۰۲۰ توسط ويروس کرونا آلوده شدهاند. دادههاي باليني (علائم و نتايج) داوطلبان مبتلا به کوويد-۱۹ نيز مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
اين محقق افزود: ما تجزيه و تحليل آماري انجام داديم تا نتيجه بگيريم که عفونت قبلي توسط ويروس دنگي خطر ابتلا به سارس-کوو ۲ را تغيير نميدهد. از طرف ديگر مطالعه ما همچنين نشان ميدهد که افرادي که به دنگي مبتلا شدهاند اگر به ويروس کرونا مبتلا شوند به احتمال زياد علائم خواهند داشت.
دلايل پديده توصيف شده در مقاله مشخص نيست. ممکن است يک اساس بيولوژيکي براي آن وجود داشته باشد به اين معنا که آنتي باديها عليه ويروس دنگي به نوعي کوويد-۱۹ را تشديد ميکند، يا ممکن است صرفا به دليل عوامل اجتماعي-جمعيتي باشد که باعث ميشود گروههاي خاصي از جمعيت به دلايل مختلف در برابر هر دو بيماري آسيب پذيرتر شوند.
نتايج نشان ميدهد که اهميت تقويت اقدامات اندازه گيري فاصله اجتماعي براي مهار شيوع سارس-کوو ۲ و تلاش براي کنترل تب دنگي وجود دارد، زيرا اين دو بيماري همه گير همزمان اتفاق ميافتد و جمعيت آسيب پذير يکساني را تحت تاثير قرار ميدهد.