ناسا پس از دو دهه به نزدیکترین فاصله از بزرگترین قمر سیاره مشتری میرسد

ديجياتو/ کاوشگر فضايي «جونو» که از سال ۲۰۱۶ در حال گردش به دور سياره مشتري است، امشب ساعت ۲۲:۰۵ دقيقه به وقت ايران به نزديکي بزرگترين قمر اين سياره غولپيکر يعني «گانيميد» ميرسد. اين اولين باري است که ناسا در بيش از ۲۰ سال اخير به بزرگترين قمر منظومه شمسي نزديک ميشود.
طبق اعلام ناسا، کاوشگر جونو درباره ترکيبات ساختاري گانيميد و پوسته يخي آن تحقيق خواهد کرد. اين گردش همچنين قرار است اطلاعاتي درباره ماموريتهاي احتمالي آينده به سمت مشتري را فراهم کند. ناسا آخرين بار در سال ۲۰۰۰ با فضاپيماي «گاليله» به فاصله ۱۰۰۰ کيلومتري گانيميد رسيده بود.
«اسکات بولتون»، از موسسه تحقيقاتي «ساوتوست» سن آنتونيو ميگويد: «جونو حامل مجموعهاي از ابزارهاي حساس است که مشاهده گانيميد را به شکلي متفاوت با گذشته ممکن ميکند. ما با اين پرواز نزديک اکتشاف گانيميد را به قرن ۲۱ ميآوريم، و بهطور همزمان اطلاعات لازم براي ماموريتهاي آينده را با سنسورهاي منحصر به فردمان تکميل ميکنيم و براي نسل بعدي ماموريتها در حوزه سياره مشتري آماده ميشويم.»
اين ماموريتها شامل ماموريت «اروپا کليپر» ناسا (با تاريخ نامشخص) و ماموريت JUICE سازمان فضايي اروپا است که سال آينده از زمين پرتاب ميشود و در سال ۲۰۲۹ به مشتري خواهد رسيد.
گانيميد، بزرگتر از سياره عطارد و تنها قمر منظومه شمسي است که براي خود مگنتوسفر يا مغناطيسسپهر دارد. ناسا اين مگنتوسفر را به عنوان «ناحيهاي حبابيشکل از ذرات پرانرژي» توصيف ميکند که دور اين قمر را احاطه کرده است. تلسکوپ JunoCam که تاکنون تصاوير شگفتانگيز زيادي از مشتري به ثبت رسانده، در اين گردش فقط ميتواند پنج عکس تهيه کند، چون گانيميد مجموعا ۲۵ دقيقه در مقابل جونو خواهد بود. اين کاوشگر قرار است سه ساعت قبل از رسيدن به نزديکترين نقطه نسبت به گانيميد، گردآوري اطلاعات از اين قمر را آغاز کند.
«مت جانسن»، مدير عمليات جونو در آزمايشگاه پيشران جت ناسا ميگويد: «هر ثانيه عملا ارزشمند خواهد بود. ما دوشنبه با سرعت تقريبي ۱۹ کيلومتر بر ثانيه از کنار گانيميد عبور ميکنيم.» او افزود که جونو کمتر از ۲۴ ساعت بعد نيز سي و سومين گردش خود به دور مشتري را انجام خواهد داد.