محققان ارتباط بیولوژیکی بین مصرف گوشت قرمز و سرطان روده بزرگ را پیدا کردند

ديجياتو/ خوردن کمتر گوشت قرمز يک توصيه پزشکي براي پيشگيري از سرطان روده بزرگ است. حالا مقاله جديدي که در ژورنال Cancer Discovery منتشر شده، الگوهاي خاصي از آسيب DNA ناشي از رژيمهاي غذايي غني از گوشت قرمز را نشان ميدهد.
تحقيقات قبلي براي ايجاد ارتباط عمدتا اپيدميولوژيک انجام ميشد، يعني افرادي که در اين وضعيت قرار گرفته بودند از روي عادات غذايي خود مورد بررسي قرار گرفته بودند و محققان ارتباط با بروز سرطان روده بزرگ را پيدا کردند. اما عدم شفافيت از نظر زيستشناسي در آن موقع به اين معني بود که پرونده هنوز ابهاماتي دارد.
«ماريوس جياناکيس»، انکولوژيست انستيتوي سرطان دانا-فاربر و سرپرست اين پژوهش جديد گفته:
«زماني که ميگوييم گوشت قرمز سرطانزا است و در بروز سرطان تاثير ميگذارد، بايد روش قابل قبولي براي انجام آن وجود داشته باشد.»
همانطور که مدتها پيش دانشمندان کشف کردند که کدام ماده شيميايي موجود در سيگار باعث سرطان ميشود، جياناکيس و همکاران او براي متوجه شدن اين موضوع دادههاي DNA مربوط به ۹۰۰ بيمار مبتلا به سرطان روده بزرگ را جمع آوري کردند.
تجزيه و تحليل آنها يک الگوي جهش يافته متمايز را نشان داد که پيش از اين هرگز مشخص نشده بود اما نوعي آسيب DNA به نام «آلکيلاسيون» را نشان ميداد. البته تمام سلولهاي حاوي اين الگو لزوما سرطاني نخواهند بود و در برخي از نمونههاي روده بزرگ نيز ميتوان آن را مشاهده کرد.
اين الگوي جهش يافته قبل از تشخيص سرطان توسط بيمار، با مصرف گوشت قرمز فرآوري شده يا فرآوري نشده ارتباط معناداري داشت، اما اين ارتباط با مصرف طيور، ماهي يا ساير فاکتورهايي که مورد بررسي قرار گرفت، مشاهده نشده است. جياناکيس توضيح داد: «در گوشت قرمز، مواد شيميايي وجود دارد که ميتوانند باعث آلکيلاسيون شوند.»
ترکيب سرطاني که در گوشت قرمز به مقدار زيادي وجود دارد، ترکيبات نيتروسو است که ميتوانند از هِم توليد شوند. در آينده ممکن است پزشکان تشخيص دهند که کدام بيمار از نظر ژنتيکي مستعد آسيب آلکيلاسيون است و سپس مصرف محدود گوشت قرمز را به آنها توصيه کنند.