حسگرهایی که دستیار جراحان میشوند!

ايسنا/ پژوهشگران آمريکايي، نوعي حسگر زيستي ارائه دادهاند که امکان تصويربرداري از بافتهاي بدن را هنگام جراحي فراهم ميکند.
به نقل از نانومگزين، شايد جراحان به زودي بتوانند با کمک يک حسگر زيستي ساخت "دانشگاه پردو"(Purdue University) که ميتوان آن را با استفاده از يک سيستم چاپ خودکار به صورت سهبعدي چاپ کرد، نواحي مهم را طي جراحي روي بافتها و اندامهاي بدن مشخص کنند.
"چي هوان لي"(Chi Hwan Lee)، استاديار مهندسي مکانيک، اين حسگر زيستي را ابداع کرده است که امکان ثبت و تصويربرداري همزمان از بافتها و اندامها را طي جراحي فراهم ميکند.
لي گفت: شايد ثبت و تصويربرداري همزمان طي جراحي، نقش مهمي در تعيين قسمتهاي مهم و راهنمايي کردن براي روند جراحي بر عهده داشته باشد. براي نمونه، شايد بتواند به بازيابي ضربان قلب طبيعي کمک کند.
اين موضوع ثابت شده است که روشهاي سنتي براي ثبت و تصويربرداري همزمان از بافتها و اندامها، دشوار هستند زيرا ساير حسگرهايي که براي اين کار مورد استفاده قرار ميگيرند، معمولا روند تصويربرداري را مختل ميکنند.
لي ادامه داد: ما براي رسيدن به اين هدف، يک حسگر زيستي فوقالعاده نرم، باريک و کششپذير ابداع کردهايم که ميتواند به صورت يکپارچه با سطح منحني اندامهايي مانند قلب ارتباط برقرار کند. اين ويژگي منحصر به فرد، ما را قادر ميسازد تا به ثبت و تصويربرداري همزمان بپردازيم و بتوانيم منشا بيماري را به صورت دقيق نشان دهيم.
حسگرهاي زيستي با استفاده از جوهرهاي زيستي هنگام نمونهسازي، متناسب با اندازهها و شکلهاي گوناگون يک اندام طراحي ميشوند. اين جوهرهاي زيستي، نرمتر از بافت هستند، بدون تخريب کردن حسگر، کشش مييابند و چسبندگي طبيعي قابل اطميناني به سطح مرطوب اندامها بدون نياز به چسب دارند.
تعداد زيادي از حسگرهاي زيستي، در شکلها، اندازهها و پيکربنديهاي متفاوت توليد شدهاند و پژوهشگران آنها را به صورت درونجانداري روي موشها و خوکها آزمايش کردهاند.