دانشمندان نقش پروتئینها در تنظیم پاسخ بدن به استرس را کشف کردند

ديجياتو/ دانشمندان با انجام تحقيق جديدي تاثير پروتئينهاي کليدي روي پاسخ بدن به استرس را نشان دادند. هدف قرار دادن اين پروتئينها ممکن است به درمان يا جلوگيري از اختلالات روانپزشکي مرتبط با استرس کمک کند.
عوامل بيولوژيکي موجود در پس زمينههاي اختلالات روانپزشکي مرتبط با استرس، از جمله اختلال افسردگي و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) به خوبي درک نشدهاند. اکنون تحقيق جديدي تعامل بين پروتئينها براي کنترل پاسخ بدن به استرس را شرح ميدهد و به اهداف بالقوه درماني هنگام از بين رفتن اين پاسخ اشاره ميکند. اين مطالعه توسط يک تيم بينالمللي به سرپرستي محققان «بيمارستان مکلين» انجام شده و در ژورنال Cell Reports منتشر شده است.
دکتر «ياکوب هارتمن»، محقق اصلي اين پژوهش و دستيار دانشمند علوم مغز و اعصاب آزمايشگاه نوروبيولوژي مک لين و مربي روانپزشکي دانشکده پزشکي هاروارد ميگويد:
«يک واکنش کنترل نشده بدن نسبت به استرس، ميتواند براي مغز مضر باشد و باعث افزايش حساسيت به اختلالات خلقي و اضطرابي شود. يکي از مناطق اصلي مغز که در تنظيم پاسخ بدن نسبت به استرس نقش دارد، هيپوکامپ است. ايده اين مطالعه زماني به ذهن ما خطور کرد که تمايزهاي جالبي در مورد تاثير سه پروتئين مهم تنظيمکننده استرس در هيپوکامپ مغز مشاهده شد.»
آزمايشات محققان در بافت غير انساني و بافت مغزي پس از مرگ نحوه تعامل پروتئينهاي گيرنده گلوکوکورتيکوئيدر (GR)، گيرنده مينرالوکورتيکوئيد (MR) و پروتئين اتصالدهنده FK506 را نشان ميدهد. به طور خاص، MRها به جاي GRها توليد FK506 را در شرايط عادي کنترل ميکنند. FKBP5 در شرايط استرسزا باعث کاهش حساسيت GRها به هورمونهاي استرس ميشود. به نظر ميرسد FKBP5 با اقدام به عنوان واسطه بين دو پروتئين ديگر در هيپوکامپ، پاسخ بدن نسبت به استرس را تنظيم ميکند.