گرده درختان، متهم جدید انتشار ویروس کووید 19

سيناپرس/محققان بين الملل در پژوهشي جالب توجه و جديد، نقش دانههاي گرده درختان را در انتشار ويروس بيماريهايي نظير کوويد 19 کشف کردهاند.
بيشتر مدلهايي که نحوه انتقال ويروس ها را توضيح ميدهند، بر روي ذرات ويروسي منتشره از يک فرد براي آلوده کردن يک فرد ديگر که نزديک به او است، متمرکز ميشوند. اما مطالعه جديدي که در مورد نقش ذرات ميکروسکوپي در انتقال ويروس ها انجام شده، نشان ميدهد که دانههاي گرده نقش خاصي را در انتشار اين عوامل بيماري زا بازي ميکنند.
در اين تحقيق که توسط پژوهشگراني از دانشگاه نيکوزياي قبرس انجام شده، چگونگي مشارکت گرده گياهان را گسترش ويروس کوويد 19 ارزيابي شده است و براي انجام آن از رويکردهاي محاسباتي پيشرفته براي تجزيه و تحليل ديناميک سيالات و تقليد حرکت گردههاي درخت بيد استفاده شده است.
بر اين اساس، دانههاي گرده منتشرشده در فضاي باز به شيوع ويروس هاي موجود در هوا به ويژه در محيطهاي شلوغ کمک ميکنند.
محققان فوق متوجه همبستگي بالاي بين ميزان آلودگي به کوويد 19 و غلظت گرده در نقشه ملي آلرژي شدند. طبق يافته هاي آنها هر دانه گرده ميتواند هم زمان صدها ذره ويروس را حمل کند و درختان به تنهايي ميتوانند 1500 دانه گرده در هر متر مکعب را در برخي روزها وارد هوا کنند.
به گفته آنها، «محاسبات ما نشان ميدهد که با تنظيم مدل نسبت به دما، سرعت باد و رطوبت يک روز معمول بهاري، گردهها در کمتر از يک دقيقه از ميان جمعيت عبور ميکنند و اين اتفاق ميتواند بار ويروس همراه را تحت تأثير قرار دهد و خطر ابتلا به بيماريهاي نظير کرونا را افزايش دهد».
اين محققان اميدوارند که پژوهش جديدشان بتواند در اصلاح ساز و کارهاي مربوط به جلوگيري از گسترش کوويد 19 با درنظر گرفتن توانايي گرده گياهان مؤثر واقع شود.
آنها در مرحله بعدي تحقيقات خود، به دنبال درک بهتر مکانيزم زمينه ساز تعامل بين دانههاي گرده موجود در هوا و سيستم تنفسي انسان در شرايط مختلف محيطي هستند.
اين يافتههاي علمي پژوهشي را نشريه Physics of Fluids وابسته به انستيتوي فيزيک آمريکا منتشر کرده است.