نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
علم و تکنولوژی

از شفق قطبی در مریخ تا بازدید الیزابت دوم از یک شرکت فناوری

منبع
ايسنا
بروزرسانی
از شفق قطبی در مریخ تا بازدید الیزابت دوم از یک شرکت فناوری

ايسنا/ پايگاه خبري "اسپيس"، منتخبي از اخبار و تصاوير فضايي روزهاي اخير را منتشر کرد.
 به نقل از اسپيس، برخي اخبار و تصاوير فضايي منتخب روزهاي اخير از نگاه اين پايگاه را بررسي خواهيم کرد.

شفق قطبي در مريخ

اين تصوير نقطه‌دار، نور روز هلال ماه مانند سياره مريخ در مقابل نيمه شب اين سياره را نشان مي‌دهد.اين خطوط کوتاه موج دار در واقع شفق قطبي مريخي هستند که توسط ماموريت مريخي اميد اماراتي‌ها گرفته شده است. اين مشاهدات بي‌سابقه از اولين مجموعه داده‌هاي شبانه ماموريت اميد حاصل شده است. اگرچه فضاپيماي مارس اکسپرس آژانس فضايي اروپا(ESA) و مدارگرد ماون ناسا هر دو موفق به رصد شفق قطبي شده‌اند اما مشاهدات آنها به وضوح ماموريت اميد نبوده است. ماموريت اميد در فوريه ۲۰۲۱ وارد مريخ شد و به اولين مأموريت بين سياره‌اي جهان عرب تبديل شد.

 يک خوشه ستاره‌اي بزرگ در فضا

محققان "دانشگاه مريلند در کالج پارک" در مطالعه اخيرشان با استفاده از داده‌هاي تلسکوپ رصدخانه استراتوسفري اخترشناسي فروسرخ(SOFIA) اولين تصوير با وضوح بالا از يک حباب در حال گسترش حاوي پلاسماي داغ و گاز يونيزه شده در محل تولد ستارگان را ايجاد کرده‌اند. محققان پس از بررسي‌هاي انجام شده، دريافتند يک حباب در حال گسترش از گاز داغ، خوشه ستاره‌اي "Westerlund ۲" را احاطه کرده است. يافته‌هاي اين مطالعه با يافته‌هاي مطالعات قبلي که احتمال حضور دو حباب در اطراف اين خوشه ستاره‌اي را مي‌داد، مغايرت دارد.

در ابتدا عمليات دانشمندان تشعشع ساطع شده از خوشه را در کل طيف الکترومغناطيسي، از اشعه ايکس با انرژي بالا گرفته تا امواج راديويي کم انرژي اندازه گيري کردند. براساس اندازه‌گيري‌ها، آنها تصوير واضح‌تري از حباب اطراف "Westerlund ۲" ايجاد کردند.

در مرحله بعد محققان به بررسي حرکات يون‌هاي کربن پرداختند تا دريابند آيا آنها در حال حرکت به سمت زمين هستند يا از زمين دور مي‌شوند. سپس اطلاعات بدست آمده با اندازه گيري‌هاي به دست آمده از طيف الکترومغناطيسي ترکيب شد و پس از آن محققان توانستند يک نماي ۳ بعدي از حباب باد ستاره‌اي در حال گسترش در اطراف "Westerlund ۲" ايجاد کنند.

دانشمندان همراه با بدست آوردن تصوير واضح‌تر، شواهدي از تشکيل ستاره‌هاي جديد در منطقه پوسته اين حباب را نيز پيدا کردند.

تجزيه و تحليل آنها همچنين نشان مي‌دهد که با گسترش حباب، يک سمت آن به طور ناگهاني باز شده و اين باز شدن سبب آزاد شدن پلاسماي داغ و کاهش روند گسترش پوسته به مدت تقريباً يک ميليون سال پيش شده است. اما پس از آن و در حدود ۲۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار سال پيش يک ستاره درخشان ديگر در Westerlund ۲ تکامل يافته و انرژي آن دوباره باعث گسترش پوسته Westerlund ۲ شده است.

يخ تاق‌هاي يخچال طبيعي جزيره پاين

اين تصوير متحرک، يخ تاق‌هاي يخچال طبيعي جزيره پاين جنوبگان از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ را نشان مي‌دهد. يخ‌تاق (Ice shelf) که در فارسي سکوي يخي، يخ‌رف، يخ‌سکو، يخ‌پشته و تاقچه يخي نيز ناميده مي‌شود، بستري ضخيم و شناور از يخ است که وقتي يخچال‌هاي طبيعي يا يخسارها به سوي کناره‌ها يا سطحِ اقيانوس جريان يابند شکل مي‌گيرد. به بيان ديگر يخ‌تاق‌ها، لايه‌هاي افقي بزرگي از يخ هستند که از يک سو با يخچال‌هاي روي خشکي پيوند داشته و از سويي ديگر به دريا راه دارند. اين تصاوير مربوط به ماهواره‌هاي سنتينل-۱ برنامه کوپرنيک است که از سال ۲۰۱۵ هر ۱۲ روز يک بار از يخچال‌هاي طبيعي جزيره پاين عکس مي‌گيرد. آنها پس از پاييز ۲۰۱۶ هر شش روز يکبار شروع به جمع آوري اطلاعات کردند. محققان تصاوير ماهواره‌اي را براي ايجاد اين تصوير متحرک دقيق از نمايش فعاليت يخ تاق‌ها در کنار يکديگر قرار دادند.

محققان مطالعه جديدي در مورد لغزش سريع يخ‌هاي يخچال به داخل اقيانوس‌ها انجام داده‌اند که يافته‌هاي آن ۱۱ ژوئن ۲۰۲۱ در مجله "Science Advances" منتشر شد. محققان دريافتند يک روند خاص مانند عميق‌تر شدن ترک‌هاي سطحي و از بين رفتن يخ در مناطقي خاص باعث سرعت بخشيدن در عمليات لغزش يخ‌ها مي‌شود. آنها همچنين دريافتند که اين يخ تاق ممکن است طي چندين دهه آينده همانطور که قبلا پيش‌بيني شده، فرو بريزد.

بازديد ملکه اليزلبت دوم از شرکت " Spire"

اين هفته شرکت تصاوير زميني" Spire "ميزبان "ملکه اليزابت دوم" و دخترش پرنسس "آن" بود. در هنگام بازديد از تاسيسات اين شرکت در گلاسگو، اعضاي خانواده سلطنتي با "جوئل اسپارک" معاون مهندسي و خدمات فضايي شرکت "spire "صحبت کردند. در اين عکس، ملکه اليزابت در حال نگاه کردن به يکي از ماهواره‌هايي است که در يک جعبه شيشه‌اي قرار داده شده است.

طبق گزارش آژانس سرمايه‌گذاري توسعه بين‌المللي اسکاتلند، گلاسگو بيش از هر مکان ديگري در جهان به جز ايالات متحده ماهواره توليد مي‌کند. دولت انگليس با هدف افزايش ارزش صنعت فضايي اسکاتلند به ۵/۵ ميليارد دلار(۴ ميليارد پوند) تا سال ۲۰۳۰، سرمايه‌گذاري زيادي انجام داده است. اين کشور اميدوار است بتواند تا سال آينده پايگاه‌هاي فضايي داخلي خود را توسعه دهد.

حضور يک زن در اولين پرواز فضايي "بلو اوريجين"

شرکت فضايي خصوصي "بلو اوريجين"(Blue Origin) متعلق به "جف بزوس" مالک آمازون و يکي از ثروتمندترين افراد دنيا، اعلام کرده است که "ماري والاس والي فانک"(Mary Wallace "Wally" Funk ) ۸۲ ساله در اولين پرواز سرنشين‌دار نيوشپرد حضور خواهد داشت و چهارمين صندلي متعلق به اوست. بنابر گزارش‌ها اين پرواز در تاريخ ۲۰ ژوئيه سال جاري ميلادي انجام خواهد شد. او که يکي از شرکت‌کنندگان برنامه "Woman in Space "در دهه ۱۹۶۰ است، مسن‌ترين فردي است که به فضا خواهد رفت.

اين پرواز از مرکز بلواوريجين در تگزاس غربي انجام خواهد شد و هنگامي که موشک در فاصله‌ي ۴۷ مايلي قرار بگيرد، کپسول حاوي مسافران از آن جدا مي‌شود و فضانوردان چند دقيقه بي‌وزني را تجربه خواهند کرد و سپس کپسول به زمين باز مي‌گردد.

انتخاب "فانک" ليست مسافران اولين پرواز نيوشپرد را کامل مي‌کند. سه سرنشين ديگر اين پرواز جف بزوس، برادرش مارک و يک برنده ناشناس که بليط ۲۸ ميليون دلاري اين پرواز را در يک مزايده خريده، خواهد بود. پرواز ياد شده در کل ۱۱ دقيقه به طول خواهد انجاميد و آنها تقريباً چهار دقيقه بالاتر از خط "کارمان" که به عنوان مرز بين جو زمين و فضاي خارج تعريف مي‌شود، خواهند ماند. "والي فانک"، هوانورد، ورزشکار و قهرمان تيراندازي و يکي از اعضاي "مرکوري ۱۳"(Mercury ۱۳) بوده است. مرکوري ۱۳ نامي است که "جيمز کراس" تهيه کننده هاليوودي در سال ۱۹۹۵ براي توصيف ۱۳ زن قبول شده در آزمايشات تاييد صلاحيت فضانوردان ماموريت مرکوري ۷ به کار برد.

آتش سوزي جنگلي در کانادا از منظر فضا

آتش سوزي‌هاي گسترده جنگلي در غرب کانادا بسيار خبر ساز شده است و علت آن نيز يک موج گرماي رکوردشکن است. اين تصوير روز پنجشنبه(يکم ژوئيه) توسط ماهواره سنتينل-۲ اروپا ضبط شده است. به گزارش اداره ملي اقيانوسي و جوي، سنتينل -۲ در ارتفاع ۴۹۰ مايلي(۷۸۶ کيلومتري) به دور زمين مي‌چرخد اما آتش سوزي چنان عظيم است که حتي توسط ماهواره‌هاي مدار زمين ثابت در فاصله ۲۲ هزار مايل(۳۶ هزار کيلومتر) دورتر از زمين نيز قابل مشاهده است.

در اين تصوير وقوع آتش‌سوزي در نزديکي شهر ليتون در بريتيش کلمبيا، حدود ۱۲۵ مايلي(۲۰۰ کيلومتري) شمال غربي ونکوور قابل مشاهده است و اين فاجعه در آخرين روزهاي ژوئن زماني که دما به رکورد ۱۲۰ درجه فارنهايت(۴۹ درجه سانتي‌گراد) رسيده بود، رخ داد. اين آتش سوزي ساکنان آن ناحيه را مجبور به ترک خانه‌هاي خود کرد که متاسفانه بسياري از آن خانه‌ها بر اثر آتش‌سوزي تخريب شدند.

مناطق فعال خورشيد

در اين تصوير سه منطقه فعال بر روي خورشيد که روز چهارشنبه ۳۰ ژوئن توسط فضاپيماي Proba ۲ آژانس فضايي اروپا(ESA) رصد شده‌اند، قابل مشاهده هستند.اداره هواشناسي فضايي اژانس فضايي اروپا در حساب کاربري خود در توييتر اعلام کرد که ناحيه فعال ۱۲۸۳۵ در نيمه پايين تصوير ۲۴ درصد احتمال توليد شراره خورشيدي نوع M که دومين شراره خورشيدي قدرتمند است را دارد. ميزان ذرات بارداري که شراره‌هاي خورشيدي نوع M آزاد مي‌کنند، در صورت برخورد با اين سياره، مي‌توانند باعث خاموش شدن کوتاه مدت ابزار راديويي و نمايش شفق قطبي شمالي در مناطق قطبي زمين شوند.

اين تصوير توسط ابزار "Sun Watcher" فضاپيماي Proba ۲ و با استفاده از سيستم ردياب Pixel Active و تلسکوپ پردازش تصوير(SWAP) که تصاويري از جو خارجي خورشيد موسوم به "تاج" را در طول موج‌هاي حدود ۱۷.۴ نانومتر ثبت مي‌کند، گرفته شده است. طول موج گفته شده با دماي حدود يک ميليون درجه سانتيگراد(۱.۸ ميليون درجه فارنهايت) مطابقت دارد. دماي بسيار بالاي تاج خورشيدي که چندين درجه بيشتر از دماي سطح خورشيد است يکي از بزرگترين اسرار در فيزيک خورشيد محسوب مي‌شود.

ثبت موج گرماي بي‌سابقه از فضا

مناطق بسيار گرم ايالت واشنگتن در اطراف سياتل ايالات متحده آمريکا را مي‌توان در اين تصوير که بر اساس اندازه‌گيري‌هاي بدست آمده توسط حسگر نصب شده ناسا در ايستگاه فضايي بين‌المللي ايجاد شده است، مشاهده کرد. ابزار(ECOSTRESS) انرژي حرارتي ساطع شده در طيف مادون قرمز از سطح زمين را اندازه گيري مي‌کند. داده‌هايي که براي ايجاد اين تصوير استفاده شده‌اند به خوبي شرايط هوايي سياتل در روز جمعه(۲۵ ژوئن) در حوالي ظهر هنگامي که دماي سطح زمين در سياتل تا ۱۲۰ درجه فارنهايت(۴۹ درجه سانتيگراد) افزايش يافته بود را نشان داده‌اند.

کشف ابري بزرگ‌تر از کهکشان راه شيري

گروهي از محققان "دانشگاه آلاباما در هانتسويل"(UAH) در مطالعه اخيرشان موفق به کشف ابري تنها و بزرگ‌تر از کهکشان راه شيري در يک منطقه ناشناخته براي کهکشان‌ها شده‌اند. اين ابر مرموز واقع در خوشه کهکشاني "آبل ۱۳۶۷" پر از گاز داغ با درجه حرارت ۱۰ هزار تا ۱۰ ميليون درجه کلوين(K) است. آبل ۱۳۶۷(Abell ۱۳۶۷) که با نام "خوشه لئو"(Leo Cluster) نيز شناخته مي‌شود شامل حدود ۷۰ کهکشان است و در فاصله ۳۰۰ ميليون سال نوري از زمين قرار دارد.

در اين مطالعه محققان اين ابر را در يک خوشه کهکشاني که در آن هزاران کهکشان با گاز داغ به يکديگر متصل شده‌اند، کشف کردند. گفتني است اين ابر تنها، با وجود کشف شدن در يک کهکشان، با هيچ کهکشاني ارتباط ندارد. اين کشف با استفاده از رصدخانه فضايي "ايکس‌.ام.ام-نيوتن"(XMM-Newton) متعلق به آژانس فضايي اروپا انجام شد. اين ابر همچنين با تلسکوپ وي ال تي/ کاوشگر طيفي چند واحدي(VLT / MUSE) و تلسکوپ سوبارو مشاهده شد.

يک مانکن آزمايشي در تاسيسات ناسا

ناسا براي برنامه "آرتميس ۱" خود قصد دارد براي بار ديگر به ماه برود، اما اين ماموريت بدون سرنشين خواهد بود و تنها يک مانکن کوچک در آن حضور خواهد داشت. ناسا در بيانيه‌اي اعلام کرد در اين ماموريت يک مانکن کوچک به ماه خواهد فرستاد که از نظر ظاهر همانند انسان است. پيش‌بيني مي‌شود ناسا اواخر سال جاري ميلادي اين پرواز آزمايشي بدون سرنشين را انجام دهد. براي اين آزمايش، ناسا مي‌خواهد اطلاعات مربوط به تأثير سفر بر بدن افراد را نشان داده و جمع‌آوري کند. اخيرا اين مانکن در حال آماده شدن براي آزمايش ضربه در کپسول فضايي اوريون در مرکز تحقيقات لانگلي ناسا در ويرجينيا است. اين کپسول که انسان را در سال ۲۰۲۳ به ماه خواهد برد، در حين آزمايش به حوضچه ضربه‌گير آبي(Hydro Impact Basin)  وارد مي‌شود تا مهندسان بتوانند آسيب‌هاي احتمالي وارده از آب فرود بر خدمه پس از مأموريت‌هاي فضايي عميق را ارزيابي کنند. بنابر گزارش سايت خبري سي نت اين مانکن شبه انسان مجهز به چند حسگر خواهد بود که دو عدد از آنها حسگرهاي تشعشع هستند که در پشت صندلي قرار دارند و ديگري در زير پشت سري صندلي آن قرار دارد. آنها حرکات اوريون را هنگام حرکت به سمت ماه از طريق لرزش و شتاب، رديابي خواهند کرد. ناسا براي طبيعي‌تر شدن مانکن از فانتوم استفاده کرده که کپي کامل نيم تنه انسان است. فانتوم به دستگاه يا الگوي آزمايشي گويند که بدن انسان يا قسمتي از بدن انسان را شبيه‌سازي مي‌کند. اين آژانس فضايي تصميم گرفت که اين ماده از موادي ساخته شود که از اندام‌ها، استخوان‌ها و بافت‌هاي بدن يک شخص ماده بالغ تقليد کند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar