سفر میلیاردرها به فضا بلای جان محیط زیست!

ايسنا/ مسابقه تجاري ارسال توريست به فضا ميان ريچارد برانسون، بنيانگذار شرکت ويرجين گلکتيک و جف بزوس از بلواوريجين شدت گرفته است اين درحاليست که سفر به فضا تبعات محيط زيستي زيادي به همراه دارد.
به نقل از اسپيس، ريچارد برانسون در روز ۱۱ ژوئيه( ۲۰ تير) به لبهي فضا رفت و بزوس نيز به دنبال او در روز ۲۰ ژوئيه( ۲۹ تير) به فضا سفر کرد. اگرچه بزوس در اين رقابت بازنده بود اما توانست ارتفاع بيشتري نسبت به برانسون طي کند. سفر اين ميلياردرها، فرصت سفر افراد ثروتمند به فضا را فراهم ميکند. اما اين سفرهاي تجاري چه پيامدهايي براي محيط زيست خواهند داشت؟
بزوس ادعا ميکند که موشکهاي شرکت او نسبت به موشک ويرجين گلکتيک براي محيط زيست مناسبترند و از اين بابت به خود ميبالد.
موتور موشک بلواوريجين که بزوس، برادرش و دو مسافر ديگر را به فضا برد از هيدروژن و اکسيژن مايع به عنوان سوخت استفاده ميکند.
موشک يونيتي شرکت ويرجين گلکتيک از ترکيب يک سوخت جامد مبتني بر کربن، هيدروکسيل ترمينيتد پلي بوتادي ان(HTPB) و يک اکسيدکننده مايع به همراه نيتروز اکسيد يا گاز خنده استفاده ميکند. موشکهاي چندبار مصرف شرکت اسپيسايکس نيز از اکسيژن مايع و نفت سفيد استفاده ميکنند.
سوزاندن اين مواد علاوه بر فراهم کردن انرژي مورد نياز براي پرتاب موشک باعث انتشار گازهاي گلخانهاي و آلايندههاي هوا ميشود.
موتور موشک بلواوريجين ميزان زيادي بخار آب آزاد ميکند در حالي که موشک يونيتي و فالکون دياکسيد کربن، دوده و مقداري بخار آب آزاد ميکنند.
اکسيد کننده مبتني بر نيتروژن موشک يونيتي باعث انتشار گاز اکسيد نيتروژن نيز ميشود.
تقريبا دو سوم آلودگيها در لايهي استراتوسفر در فاصلهي ۱۲ تا ۵۰ کيلومتري زمين و مزوسفر در فاصلهي ۵۰ تا ۸۵ کيلومتري آزاد ميشود. اين مواد ميتوانند براي حداقل ۲ تا ۳ سال در اين لايهها باقي بمانند. دماي بالاي ايجاد شده هنگام پرتاب و ورود به جو نيز باعث تبديل نيتروژن پايدار هوا به اکسيد نيتروژن ميشود.
اين گازها و ذرات اثرات منفي زيادي بر جو زمين ميگذارند. نيتروژن اکسيد و مواد شيميايي ايجاد شده در لايه استراتوسفر باعث تبديل گاز ازن به اکسيژن ميشود و اين لايهي محافظ زمين را نابود ميکند.
انتشار گاز دياکسيد کربن و دودههايي که درون جو زمين به دام ميافتند باعث گرم شدن کرهي زمين ميشوند. علاوه بر آن اين گازها ميتواند به سرد شدن جو زمين نيز کمک کند. از بين رفتن لايه ازن باعث کاهش جذب نور و گرماي خورشيد و سرد شدن لايه استراتوسفر ميشود.
درک تاثير کلي پرتاب موشک به فضا نيازمند مدلسازيهاي دقيق است و به همان اندازه درک توسعه صنعت توريسم فضايي نيز اهميت دارد.
ويرجين گلکتيک پيشبيني ميکند که سالانه ۴۰۰ پرتاب موشک داشته باشد و بلواوريجين و اسپيسايکس هنوز برنامههاي خود را اعلام نکردهاند.
موشکها هنگام پرتاب ميتوانند اکسيد نيتروژني معادل چهار تا ۱۰ برابر اکسيد نيتروژن توليد شده توسط بزرگترين نيروگاه حرارتي در انگلستان را در بازهي زماني مشابه توليد کنند.
براي همراه کردن تنظيمکنندههاي بينالمللي با اين صنعت نوپا و کنترل آلودگي ايجاد شده توسط آنها نياز است که دانشمندان درک بهتري از اثرات سفر اين ميلياردرها به فضا بر محيط زيست پيدا کنند.