ابتلا به کووید-۱۹ موجب کندذهنی میشود

ايسنا/ افراد بهبود يافته از کوويد در مقايسه با افرادي که به ويروس مبتلا نشدهاند، بهطور قابلتوجهي نمره کمتري در آزمون هوش دريافت ميکنند. يافتهها حاکي از آن است که ويروس سارس-کوو-۲ (SARS-CoV-۲ ) که باعث بيماري کوويد-۱۹ميشود کاهش قابل ملاحظهاي در توانايي شناختي، بهويژه در مبتلايان به بيماري شديدتر ايجاد ميکند.
به نقل از سايکولوژي نيوز، آدام همپشاير، دانشيار آزمايشگاه تصويربرداري علوم اعصاب محاسباتي، شناختي و باليني در کالج امپريال لندن و محقق ارشد اين تحقيق گفت: «بهطور تصادفي، در اواسط زماني که در حال جمعآوري اطلاعات شناختي و بهداشت روان در مقياس بسيار گستردهاي بهعنوان بخشي از همکاري با پروژه BBC۲ Horizon، آزمون بزرگ هوش انگليس، بوديم همهگيري در انگليس افزايش يافت.»
وي افزود: اين آزمون شامل مجموعهاي از تکاليف طراحيشده براي اندازهگيري ابعاد مختلف توانايي شناختي است و براي استفاده در علوم شهروندي و تحقيقات باليني طراحي شده است. تعدادي از همکاران من همزماني اين تحقيق با همهگيري را فرصتي براي جمعآوري اطلاعات مهم در مورد چگونگي تاثير همهگيري و بيماري کوويد-۱۹ بر سلامت روان و شناخت معرفي کردند.
همپشاير اظهار کرد: «من هم به اين موضوع فکر کردم و تا آنجا که در توانم بود قصد کمک داشتم، بنابراين مطالعه را با اطلاعات مربوط به بيماري کوويد-۱۹و بهطور کلي تاثير همهگيري در زندگي روزمره گسترش دادم.»
همپشاير و گروه وي دادههاي ۸۱۳۳۷ شرکتکننده را که آزمايش هوش را بين ژانويه و دسامبر سال ۲۰۲۰ به پايان رساندند، مورد تجزيهوتحليل قرار دادند. از کل نمونه، ۱۲۶۸۹ نفر گزارش کردند که به بيماري کوويد-۱۹ با درجات مختلف شدت تنفس مبتلا شدند.
محققان پس از کنترل عواملي مانند سن، جنس، عادت به استفاده از يک دست، زبان اول، سطح تحصيلات و ساير متغيرها دريافتند، افرادي که به کوويد-۱۹ مبتلا شدهاند در مقايسه با افرادي که به ويروس مبتلا نشدهاند، در آزمون هوش عملکرد کمتري دارند.
محققان گفتند: بيشترين کمبودها در تکاليفي مشاهده شد که نيازمند به استدلال، برنامهريزي و حل مسئله بود و مطابق با کوويد طولاني که «مه مغز» موجب مشکل شدن تمرکز و يافتن کلمات صحيح معمول ميشود، رخ ميدهد.
نتايج تحقيقات قبلي همچنين نشان داده است که بخش بزرگي از بازماندگان کوويد-۱۹ تحت تاثير عوارض عصبي-رواني و شناختي قرار دارند.
وي تاکيد کرد: بايد مراقب باشيم زيرا بهنظر ميرسد ويروس ميتواند بر شناخت ما تاثير بگذارد. ما بهطور کامل درک نميکنيم که چگونه، چرا يا براي چه مدت اما بايد فوري اين مورد را بيابيم و براي پيشگيري از خطرات احتمالي واکسينه شويد.
سطح کم عملکردي شناختي نيز با ميزان شدت بيماري همراه بود، در افرادي که نيازمند دستگاه تنفسي و در بيمارستان بستري بودند بيشترين کمبود مشاهده شد، اين بيماري با افت ۷ درصدي ضريب هوشي همراه بود. اين کاهش حتي بيشتر از ميزاني بود که پيش از اين در افراد دچار سکته مشاهده شده بود و دچار نقص در يادگيري بودند.
اگرچه زيرمجموعه کوچکي از ۲۷۵ شرکتکننده قبل و بعد از ابتلا به کوويد-۱۹ آزمون هوش را به اتمام رساندند اما اين مطالعه از روش مقطعي استفاده شده است و توانايي نتيجهگيري قاطع درباره علت و معلول را محدود ميکند با نمونه متنوع و اقتصادي مختلف محققان اين امکان را دارند تا طيف گستردهاي از متغيرهاي بالقوه زيربنايي ازجمله شرايط موجود را کنترل کنند.
مهمترين نکته اين است که ما نميدانيم اساس مکانيکي شناخت کوويد مشاهده شده چيست همچنين نميدانيم که هر گونه تاثير بر روي شناخت ممکن است مداوم باشد ياخير. هم اکنون تلاش ميکنيم فناوري ارزيابي براي استفاده در مجموعه مطالعاتي ارائه دهيم که به اين سوالات پاسخ دهد.
اين مطالعه با عنوان «نقص شناختي در افرادي که از کوويد-۱۹ بهبود يافتند» توسط آدام همپشاير، ويليام ترندر، ساموئل آر چمبرلين امي اي جولي، جون اي گرانت، فيونا پاتريک، ندابا مازيبوکو، استيو سي ار ويليامز، جوزف ام. بارنبي، پيتر هلير و ميتول آ. مهتا انجام شده است.
نتايج اين تحقيق در نشريه Lancet EClinicalMedicine منتشر شده است.