پیوند نور و فناوری به توسعه محصولات صنعتی کمک میکند

فارس/فناوري اپتيک با بهرهگيري از ويژگيهاي نور گسترش تجهيزاتي را محقق کرده است که در توسعه صنايع و همچنين سلامت کاربردهاي فراواني دارند.
به نقل از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، اين شاخه نوآورانه و پيشرفته از فناوري با استفاده از ويژگي نور و برهم کنش آن با ماده به ساخت ابزارهاي توليدي، تشخيصي و ارتباطي بسياري منجر شده است که راه و روش زندگي را تغيير دادهاند. در فناوري اپتيک از نور مرئي، پرتوهاي فرابنفش و مادون قرمز استفاده ميشود.
کاربردهاي فناورانه اپتيک
از آنجا که نور يک موج الکترومغناطيسي است، اشکال ديگر تابش الکترومغناطيسي مانند اشعه ايکس، امواج مايکروويو و امواج راديويي ويژگيهاي مشابهي دارند.
در بسياري از حوزههاي فناورانه از اخترفيزيک، مهندسي، تصويربرداري و پزشکي به ويژه چشم پزشکي و بينايي سنجي ميتوان رد پاي فناوري اپتيک را مشاهده کرد. کاربردهاي عملي اپتيک در انواع فناوري ها و اشيا از جمله آينه، لنز، تلسکوپ، ميکروسکوپ، ليزر و فيبر نوري قابل لمس است.
کابلهايي که ميدرخشد
نسل امروز فناوريها در پيوند و همگرايي با يکديگر قرار دارند؛ به طوريکه فناوري اپتيک در پيوند با فناوري اطلاعات و ارتباطات، زمينهساز تحولي انقلابي در عرصه ارتباط شده است. در حال حاضر ، بيش از 5 ميليارد کيلومتر فيبر نوري با بهرهگيري از فناوري اپتيک در سراسر جهان مستقر شده است که ارتباطات مردم، مشاغل را تحول بخشيده و جوامع را از سراسر قارهها به يکديگر متصل مي کند.
فناوري اپتيک با امکان ايجاد به اشتراکگذاري آني صدا، داده، ويدئو و برنامه هاي کاربردي مانند اشتراک فايل، بازيهاي آنلاين، ويدئو و پخش زنده، شبکه هاي ارتباطي را به گسترش و تکامل سوق مي دهد.
بنابراين، فناوري فيبر نوري يکي از بخشهاي تحولآفرين آيندهاي نزديک به دليل سازگاري با ساير فناوري ها است. پس ظرفيت تقريباً نامحدود پهناي باند، توانايي رشد و سازگاري با نيازهاي ارتباطي آينده را دارد. اين فناوري صنعت را در توسعه نسل بعدي شبکه هاي ارتباطي همراهي خواهد کرد.
توسعه فناوري اپتيک در ايران
در حال حاضر بيش از 1250 شرکت دانشبنيان به ثبت رسيدهاند که در زمينه فناوريهاي اپتيک، فوتونيک، فيبر نوري و ارتباطات فعاليت دارند. بخش قابل توجهي از اين کسبوکارها در حوزه ارائه خدمات فناورانه فعال هستند.
گستردگي کاربردي اين تجهيزات به گونهاي است که بخش عمدهاي از محصولات دانشبنيان توليدشده، در حوزه سلامت به کار ميرود و فناوري اطلاعات و ارتباطات، تجهيزات نوري و تصويري در ردههاي بعدي قرار دارند.
ستاد توسعه فناوريهاي فوتونيک، ليزر، مواد پيشرفته و ساخت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، حمايت از پژوهشهاي کاربردي، توسعه و توليد تجهيزات فناورانه حوزه اپتيک و ليزر را در دستور کار خود قرار داده است و در حال حاضر بخشي از محصولات مورد استفاده به ويژه در حوزه سلامت توسط شرکتهاي دانشبنيان داخلي ايرانساخت شده است.