محققان موفق به ساخت واقعیترین و بزرگ ترین شبیه ساز جهان شدند

گجت نيوز/محققان حوزه نجوم توانستند واقعيترين و بزرگ ترين شبيه ساز جهان را بسازند که ميتواند تکامل جهان طي ۱۳ ميليارد سال را مدلسازي کند.
ستاره شناسي با ساير علوم بسيار متفاوت است؛ چرا که در آن فقط يک مدل قابل مطالعه بوده و ستارهشناسان امکان مطالعه چندين جهان را ندارند، اما در اين بين محققان با شبيهسازيهاي رايانهاي و خلق چندين جهان ميتوانند تغيير بخشهاي مختلف آن را در کنار نقش ماده تاريک و انرژي تاريک در جهان مورد بررسي قرار دهند. در همين راستا محققان توانستند واقعيترين و بزرگ ترين شبيه ساز جهان را بسازند. براي اين شبيهساز نام اوچو (Uchuu) در نظر گرفته شده است که در زبان ژاپني به معني فضاي بيروني است.
جزئياتي از واقعيترين و بزرگ ترين شبيه ساز جهان
واقعيترين و بزرگ ترين شبيه ساز جهان حاوي ۲.۱ تريليون ذره در فضايي به پهناي ۹.۶ ميليارد سال نوري بوده و قادر است تکامل جهان طي ۱۳ ميليارد سال را مدلسازي کند. همچنين اين جهان شبيهسازي شده روي رفتار ماده تاريک در جهان در حال انبساط تمرکز دارد. محققان به کمک ابر کامپيوتر ATERUI II مستقر در ژاپن توانستند اين شبيهساز را بسازند. جالب است بدانيد با وجود اين که اين ابر کامپيوتر از قدرت بسيار زيادي بهره ميبرد، اما براي جمعآوري دادهها و شبيهسازي اين پروژه حدود ۱ سال زمان صرف شد.
اوچو آنقدر جزئيات يک جهان را در سطح گستردهاي شبيهسازي کرده است که محققان موفق شدند در آن خوشههاي کهکشاني و هاله ماده تاريک کهکشانهاي مجزا را کشف کنند که اين موارد ميتواند اطلاعاتي در خصوص جهان اوليه را در اختيار محققان قرار دهد.
جوليا اف ارزا (Julia F. Ereza) يک دانشجوي دکترا در اين خصوص بيان کرد اوچو را بايد همانند يک ماشين زمان محسوب کرد؛ چرا که به کمک آن ما قادر خواهيم بود در اين دنياي شبيهسازي شده به گذشته برويم، به آينده سفر کنيم و حتي زمان را متوقف سازيم. وي افزود به کمک اوچو اکنون به امکان بزرگنمايي يک کهکشان دسترسي داريم و حتي ميتوانيم تمام يک خوشه کهکشاني را رصد کنيم. اين دانشجوي دکترا چنين ابزاري را براي مطالعه کيهان بسيار ضروري دانست.
محققان براي ساخت اين مدل دقيق از جهان به ميزان زيادي محاسبات و فضاي ذخيرهسازي احتياج داشتند. از اين رو در استفاده از اين ابزار نجومي از بيش از ۴۰ هزار پردازنده چند هستهاي استفاده شد و همچنين بيش از ۳ پتابايت داده به توليد رسيد. اين ميزان برابر ۳ ميليون گيگابايت داده است، اما محققان موفق شدند با فشردهسازي اين حجم از داده را به ۱۰۰ ترابايت کاهش دهند. هرچند اين ميزان داده همچنان بسيار زياد محسوب ميشود، اما امکان ذخيرهسازي آن در يک درايو رايانه وجود خواهد داشت.
همچنين محققان امکاني را فراهم کردند تا بتوان به شکل آنلاين به دادههاي خام اين شبيهساز دسترسي پيدا کرد و به همين دليل علاقهمندان اين حوزه به خريد درايوهاي گرانقيمت نيازي نخواهند داشت، اما براي جستجو در اين جهان مجازي بايد آن را دانلود که قطعا براي دانلود اين ابزار به فضاي هارد بسيار زيادي نياز خواهد بود. علاوه بر اين که اين شبيهساز کيهان را به شکل دقيقي شبيهسازي ميکند، اين مدل شبيهسازي شده براي محققان که روي دادههاي علمي فعاليت ميکنند نيز بسيار حائز اهميت خواهد بود.