ايسنا/ معاون علمي و فناوري رييسجمهور در بازديد از سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، بر نقش مهم اين سازمان در ايجاد بازار فناوري کشور تاکيد کرد.
معاون علمي و فناوري رييس جمهوري و رييس بنياد ملي نخبگان به همراه معاونان و مشاوران اين معاونت از بخش هاي مختلف سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران ديدن کرد و با رييس و معاونين اين سازمان به گفت وگو پرداخت.
براساس اين گزارش، حضور در محل جهاد خودکفايي سازمان صدا و سيما و آشنايي با دستاوردهاي فني متخصصان اين سازمان،و حضور در نشست مشترکي با حضور مديران شبکه ها و معاونان سازمان و گفت وگو با مهندس عزت الله ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما، از جمله برنامه هاي بازديد معاون علمي و فناوري ريييس جمهور بود.
چارچوب مشخص در وظايف معاونت
دکتر ستاري در نشست با مديران شبکه ها و معاونان سازمان صدا و سيما که با حضور مهندس ضرغامي همراه بود، اظهار کرد: معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري از جوان ترين معاونت هاي نهاد رياست جمهوري است که با پيشنهاد و ابتکار مقام معظم رهبري تشکيل شده است. از ابتدا هدف اصلي اين معاونت، تجاريسازي و ايجاد ارتباط ميان علم و دانشگاه با بخش صنعت بود.
رييس بنياد ملي نخبگان در ادامه، با تقسيم علم به دو بخش مرز دانش و تجاري سازي، اظهار کرد: بخش مرز علم را ستادهاي چهارده گانه زيرمجموعه معاونت علمي برعهده دارد و اتفاقات مثبت زيادي هم در اين بخش افتاده است. اما در بخش تجاري سازي، با آنچه که مدنظر است، فاصله زيادي داريم. واقعيت اين است که کشور ما در حوزه پژوهش هزينه هاي زيادي مي کند و اين ادعا، از تعداد زياد اعضاي هيأتهاي علمي قابل اثبات است با اين حال قادر نيستيم در حوزه هاي مختلف تکنولوژي ايجاد کنيم.
تغييرات زيرساختي در حوزه پژوهش
دبير هيات امناي صندوق نوآوري و شکوفايي به تفوق تجارت ايده و فکر بر صنعت سنتي و کلاسيک در دنيا اشاره کرد و گفت: بخشي از درآمد دانشگاه هاي ما بايد از فروش فناوري برآورده شود در حالي که برخي از دانشگاه هاي ما 99 درصد بودجه شان را از طريق شهريه کسب ميکنند و يک درصد باقي مانده هم بابت فروش اموال است. در دانشگاه هاي دولتي هم، وضعيت توليد و فروش فناوري تجاري سازي شده بهتر از اين شرايط نيست.
وي بر نياز اقتصاد دانش بنيان به تغييرات زيرساختي پژوهشي تاکيد و بيان کرد: از آنجا که معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، نقش فرادستگاهي در ميان نهادها و ارگان هاي مختلف کشور دارد از اين رو ما نيازمند استقرار نظام ملي نوآوري هستيم تا پيش زمينه هاي فکري در حوزه دانش و پژوهش را تغيير دهد.
معاون علمي و فناوري رييس جمهوري با انتقاد از عدم بهره گيري مناسب و خروجي اغلب آزمايشگاه هاي کشور، تصريح کرد: بخشي از مشکل ما، فرهنگ سازي در بخش اقتصاد دانش بنيان است که در اين زمينه سازمان صدا و سيما مي تواند کمک رسان باشد. بنابراين حاضريم با تشکيل ستادي مشترک در عرصه فرهنگ سازي، مقدمات پيشرفت را ايجاد کنيم.
تضمين توليد محصولات دانش بنيان در صورت آماده سازي بازار
دکتر ستاري افزود: اگر سازمان صدا و سيما همراهي بازار با اقتصاد دانش بنيان را ترويج و فرهنگ سازي کند، معاونت علمي رياستجمهوري ساز و کار توليد اين بخش را فراهم خواهد کرد. ما اکنون وام هاي قرض الحسنه و تسهيلاتي با بهره پايين در اختيار شرکت هاي دانش بنيان قرار مي دهيم و شرايطي فراهم آورده ايم که از ماليات گمرکي معاف شوند. در کار تجاري سازي، تنها تسهيلات کارايي دارد و اعطاي پول بلاعوض و بدون بازگشت کار اشتباهي است که تبعات آن را امروز شاهد هستيم.
وي همچنين، يکي از دغدغه هاي مهم در معاونت علمي و بنياد ملي نخبگان را اشتغال فارغ التحصيلان در بخش علوم انساني عنوان کرد و ادامه داد: نهادهاي مهمي همچون سازمان صدا و سيما، به توليد محتوا در عرصه علوم انساني نياز دارند که ما در ستاد توسعه نرم و هويت ساز معاونت علمي، به اين موضوع ميپردازيم و ميتوانيم همکاري هاي خوبي با يکديگر داشته باشيم.
رييس بنياد ملي نخبگان قانون تاسيس شرکت هاي دانش بنيان را از مدرن ترين قوانين اقتصادي کشور دانست و اظهار کرد: با اجراي کامل اين قانون، نخبگان و استعدادهاي برتر تضمين شغلي ميشوند و دغدغه اي در اين باره نخواهند داشت. براي رسيدن به اين نقطه، نياز به فرهنگ سازي در جامعه و دانشگاه ها داريم. همچنين اکثر اساتيد ما با بخش صنعت ارتباط ندارند بنابراين با فرهنگ سازي اين تفکر را نيز بايد تغيير دهيم.
فضاي دانش بنيان در کشور بايد حاکم باشد
رئيس هيات امناي صندوق حمايت از پژوهشگران و نوآوران کشور در بخش ديگري از اين نشست از عملکرد بانک ها در ارائه تسهيلات به شرکت هاي دانش بنيان انتقاد کرد و گفت: اکنون نيازمند تغيير تفکر بانک ها نسبت به ارائه تسهيلات هستيم تا شرايطي ايجاد شود که اين نهاد به ايده و فکر ارزش قائل شود و حاضر باشد براي آن هزينه کند. از اين رو ما با راه اندازي بورس ايده، راه را براي انجام اين کار هموار کرده ايم.
ستاري همچنين با تاکيد بر توانمندسازي نخبگان و استعدادهاي برتر بيان کرد: برنامه هاي ويژه اي براي ايجاد شغل نخبگان داريم. از اين رو اخيرا با وزارت بهداشت تفاهمنامه اي امضا کردهايم که بر اساس آن، 60 پزشک، دوره سه ساله خواهند داشت و پس از طي اين دوره ما دانشمنداني خواهيم داشت که در راستاي رفع نيازهاي علمي کشور، فعاليت مي کنند.
وي در ادامه اين نشست با بيان اينکه در اقتصاد نفتي، نخبه مورد نياز نخواهد بود و رشد نمي کند، ادامه داد: ما اکنون نيازمند شرايطي هستيم که فضاي دانش بنيان در کشور حاکم باشد.
معاون علمي و فناوري رييس جمهوري پيشنهاد داد: با همکاري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و سازمان صدا و سيما، طرح کميته مشترکي تشکيل و براي فرهنگ سازي و ترويج علم و فناوري در جامعه، طرح ها و برنامه هايي تدوين شود. نتيجه اين همکاري، ايجاد بازار و اشتغال براي نخبگان و فارغ التحصيلان خواهد بود.