تصویر هابل از یک "اَبَرحباب" اسرارآمیز
آخرین خبر/ابرهای تُنکی از گاز و یک "اَبَرحباب" شگفتانگیز در در تصویر تازهی تلسکوپ فضایی هابل خودنمایی میکنند.
این چشمانداز یک سحابی یا ابری از گاز به نام ان۴۴ را نمایش میدهد که در کهکشان همسایه، ابر ماژلانی بزرگ جای دارد. در تصویرِ تازه منتشر شدهی آن میتوانید گازهای هیدروژن را ببینید که در تاریکی میدرخشند، به همراه رگههایی از غبار تیره و ستارگانی با هر ردهی سنی، همگی در ساختاری پیچیده در فاصلهی حدود ۱۷۰ هزار سال نوریِ زمین.
ناسا میگوید این "ابرحباب" که بالای بخش مرکزی ابر گازی دیده میشود از این رو مورد توجه ویژه است که دانشمندان در تلاشند تا چگونگی پیدایشِ این ساختار با پهنای ۲۵۰ سال نوری را دریابند. پهنای خود سحابی ان۴۴ به ۱۰۰۰ سال نوری میرسد.
دانشمندان ناسا نوشتهاند: «وجود داشتنِ آن هنوز به گونهای یک راز است.» آنها میگویند دو نظریهی برتر برای آن هست. یکی این که ستارگان غول پیکر با بادهای ستارهایِ خود گازهای پیرامون را کنار زدهاند، ولی سرعتهایی که برای بادهای آنجا اندازهگیری شده با آنچه این مدل نشان میدهد «ناسازگار» است.
یک توضیح دیگر اینست که شاید انفجار ابرنواختریِ یک ستارهی پیر باعث این کاواک (حفره) در گازها شده. چیزی که به این نظریهی ابرنواختر اعتبار میدهد شواهدی از دستکم یک پسماند ابرنواختر در نزدیکی این ابرحباب است.
اخترشناسان به یک تفاوتِ سنیِ ۵ میلیون ساله میان ستارگان درون ابرحباب و ستارگانِ لبهی ابرحباب پی بردهاند. ناسا میگوید این تفاوت سنی نشاندهندهی «چندین رویداد ستارهساز با واکنش زنجیرهای» است و به منطقهای با ستارهزایی شدید در بخش پایین، سمت راستِ ابرحباب اشاره میکنند که در این تصویر هابل به رنگ آبی تند دیده میشود.
گازهای برافروختهی ان۴۴ از آن یک سحابی گسیلشی ساخته، گونهای از ابرهای گازی که مولکولهایشان از پرتوهای ستاره انرژی گرفتهاند. این گاز با آغاز روند سرد شدن، انرژی نوری از خود میگسیلد و این اثر درخشش را پدید میآورد.