قدیمیترین فسیل انسان متعلق به چند سال پیش است؟

مجله ایلیاد/تاریخچهی زندگی گونهی ما که نوادگان هوموساپینها هستیم، باید از نو نوشته شود؛ زیرا قدیمیترین فسیل هوموساپین کشفشده بیش از چیزی که تا کنون تصور میشد، عمر دارد.
بقایای قدیمیترین فسیل هوموساپین که در شرق آفریقا کشف شده است، مجدداً توسط دانشمندان مورد بررسی قرار گرفته است و عمر آن با روش جدیدی تخمین زده شده است. بر اساس تخمینها جدید، این فسیل حداقل ۲۳۳ هزار سال عمر دارد که تقریباً ۳۶ هزار سال بیشتر از تخمینهای گذشته است.
با تخمین جدید، این فسیل که در اتیوپی کشف شده، قدیمیترین هوموساپین کشف شده است. محققین فرانسوی و انگلیسی نتایج بررسیهای جدید خود در مورد این فسیل را در مجلهی Nature منتشر کردهاند.
محققین برای اینکه بتوانند عمر دقیقتر فسیل هوموساپین که اومو۱ نامگذاری شده است را کشف کنند، به بررسی لایههای آتشفشانی محل کشف فسیل پرداختهاند. اومو۱ در دههی ۱۹۶۰ توسط «ریچارد لیکی» که اخیراً فوت شد، کشف شده است. بررسی قدمت لایههای رسوبی اطراف فسیل میتواند نشاندهندهی قدمت فسیل باشد. در سالهای اخیر روشهای بررسی قدمت لایههای خاک بهبود پیدا کرده و به همین دلیل دقت قدمتسنجی فسیلها نیز بیشتر شده است.
البته باید در نظر داشت که در سالهای اخیر یک فسیل ۳۰۰ هزار ساله در مراکش کشف شده است که به اعتقاد برخی از دانشمندان متعلق به هوموساپینها بوده است؛ در صورتی که برخی دیگر از باستانشناسان معتقدند که این فسیل به هوموساپینها ارتباطی ندارد، زیرا شکل جمجمهی آن متفاوت از انسانهای مدرن است. به همین دلیل در حال حاضر اومو۱ قدیمیترین هوموساپینی است که به تایید همه رسیده است.
اومو۱ در شرق آفریقا کشف شده است و این مکان یک مکان کلیدی برای ظهور گونهی انسانی ما بوده است و به اعتقاد اغلب دانشمندان، نسل بشر کنونی از این مکان به بقیهی جاهای دنیا مهاجرت کرده است.
در گذشته قدمت اومو۱ حدود ۱۹۷ هزار سال تخمین زده میشد، ولی از آنجا که خاکسترهای اطراف این فسیل دانهبندی خیلی ریزی داشتند، دانشمندان نتوانسته بودند به کمک روشهای مرسوم در مورد قدمت فسیل صحبت کنند و همیشه هالهای از ابهام اطراف قدمت اومو۱ وجود داشت. تیم محققین جدید، با رویکرد جدیدی به بررسی قدمت لایههای آتشفشانی اطراف اومو۱ پرداختند و دریافتند که اومو۱ حداقل ۲۳۳ هزار سال قدمت دارد. با این حال آنها اعتقاد دارند که هنوز فسیلهای قدیمیتری در این مکان منتظر کشف شدن هستند و میتوانند تاریخچهی ظهور هوموساپینها را با تغییراتی همراه کنند.