کشف گونه جدیدی از مورچه ها
سیناپرس/ یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه ینا، از توموگرافی کامپیوتری میکروسکوپی برای اسکن کهربای 20 میلیون ساله و کشف گونه ای جدید از مورچه ها استفاده کرده اند.
محققان دانشگاه ینا، گونه جدیدی از مورچه ها را به نام .Desyopone hereon gen. et sp. nov† کشف کرده اند. بررسی های اولیه، دانشمندان را به این فرضیه سوق داد که این حیوانات گونه ای از Aneuretinae هستند، یک زیرخانواده تقریباً منقرض شده از مورچه ها که تاکنون تنها از طریق فسیل ها و یک گونه زنده در سریلانکا شناخته شده است. اما آن ها این شناسایی را به لطف تصاویر با وضوح بالا به دست آمده توسط توموگرافی ریز کامپیوتری سنکروترون اصلاح کردند.
محققان گفته اند: قسمت پیچیده کمر و فک های پایینی بزرگ و ابتدایی این مورچه ها، ما را به یاد گونه Ponerinae، گروهی غالب از مورچه های درنده، می اندازد. به همین دلیل، ما گونه ها و جنس های جدید را به این زیرخانواده اختصاص داده ایم، اگرچه ظاهری منحصر به فرد دارند، زیرا کمر بلند و شکم منقبض نشده آن ها بیشتر یادآور گونه Aneuretinae است.
نتایج تحقیق حاضر، همچنین به قرار دادن مورچه های نر در کانون توجه تحقیقات تکاملی، کمک می کند. محققان افزوده اند، اغلب مورچه های نر، در مقایسه با مورچه های کارگر که همگی ماده هستند، نادیده گرفته می شوند زیرا نمی توان آنها را به درستی طبقه بندی کرد.
یافته های ما نه تنها دانش شناسایی مورچه های نر را به روزرسانی می کند، بلکه نشان می دهد که با درک ویژگی های خاص نرها، مانند شکل فک پایین، می توانیم اطلاعات بیشتری درباره الگوهای تکاملی مورچه های ماده کسب کنیم. زیرا در مطالعه حاضر، محققان یک الگوی اساسی را شناسایی کرده اند که در همه مورچه ها وجود دارد، یعنی فک پایین مورچه های نر و ماده در اکثر گونه ها از یک الگوی رشد پیروی می کنند، حتی اگر بسیار متفاوت به نظر برسند.
تعیین قدمت این یافته نیز دانشمندان را با چالش هایی مواجه کرد، زیرا کهربا به اندازه موجودات درون آن منحصر به فرد است.به گزارش سیناپرس، این نمونه، در حال حاضر بینشی منحصر به فرد از یک اکوسیستم جنگلی باستانی در آفریقا را ارائه می دهد. پژوهشگران اظهار داشته اند، که قدمت آن به اوایل دوره میوسن برمی گردد. قدمت پیچیده آن تنها به طور غیر مستقیم و با تعیین سن پالینومورف های فسیلی محصور در کهربا امکان پذیر بود.
دانشمندان همچنین اظهار داشته اند: نتایج تحقیقاتی از این قبیل تنها با استفاده از تکنولوژی روز امکان پذیر است. از آنجایی که مواد ژنتیکی فسیل ها قابل تجزیه و تحلیل نیست، داده ها و مشاهدات دقیق در مورد مورفولوژی حیوانات اهمیت ویژه ای دارد.
داده های جامع را می توان با استفاده از تکنیک های تصویربرداری با وضوح بالا، مانند توموگرافی ریز کامپیوتری (CT) به دست آورد، که در آن از اشعه ایکس برای مشاهده تمام لایه های نمونه استفاده می شود.
نتایج تحقیقاتی در مجله Insects منتشر شده اند.