یادگیری شگفتانگیز عروس دریایی شناخت از مغز را تغییر میدهد
آنا/ دانشمندان با انجام آزمایش جدیدی نشان دادند که عروس دریایی با وجود نداشتن مغز مرکزی، توانایی یادگیری دارد و میتواند موانع را تشخیص دهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، شواهد نشان میدهد عروس دریایی میتواند ارتباط ذهنی بین رویدادها برقرار کند - مانند دیدن چیزی و برخورد با آن - و بر این اساس رفتار خود را تغییر میدهد.
«جان بیلکی» «Jan Bielecki» متخصص عصب شناسی رفتاری در دانشگاه کیل آلمان میگوید: شاید یادگیری به یک سیستم عصبی بسیار پیچیده نیاز نداشته باشد؛ اما یادگیری بخش جدایی ناپذیر از سلولهای عصبی یا مدارهای بسیار محدود است. اگر چنین است، یافته جدید میتواند به ردیابی چگونگی تکامل یادگیری در حیوانات کمک کند.
سیستم عصبی عروس دریایی جعبهای کارائیب با نام علمی (Tripedalia cystophora) شامل چهار روپالیوم (اندام حسی حرکتی) دستگیره مانند است که از قسمت چتر مانند بدن آن آویزان است.
هر روپالیوم دارای ۶ چشم و حدود هزار نورون است. عروس دریایی از دید خود برای کمک به حرکت بین ریشههای مانگرو در تالابهای استوایی استفاده میکند تا به شکار سخت پوستان کوچک برود.
حرکت بین ریشهها کار سادهای نیست. عروس جعبهای کارائیب، فاصله ریشه را بر اساس میزان تیره به نظر رسیدن آن نسبت به آب اطراف - یعنی کنتراست آن، قضاوت میکند. در آبهای شفاف، فقط ریشههای دور در پس زمینه محو میشوند یا کنتراست کمی دارند. اما در آبهای تیره، حتی ریشههای نزدیک میتوانند با محیط اطراف خود ترکیب شوند.
عواملی مانند جزر و مد، جلبکها و عوامل دیگر میتوانند به سرعت آب را کدر کنند. محققان نمیدانستند آیا عروس دریایی جعبهای کارائیب میتوانند بفهمند که اجسام با کنتراست کم، که ممکن است در ابتدا دور به نظر برسند، در واقع نزدیک هستند یا خیر.