خط و نشان وزارت بهداشت برای عطاریهای متخلف
ایران/ سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت گفت: عطاریها طبق قانون مصوب شده مجاز به فروش داروهای گیاهی نیستند، آنها صرفا مجاز به عرضه و فروش گیاهان دارویی، برخی از عرقیجات و فرآوردههایی مثل عسل و ... هستند.
دکتر مهشید چایچی سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره اینکه در بحث آموزشی افراد شاغل در عطاری چه اقداماتی صورت گرفته است، گفت: در سال ۱۴۰۱ در بحث نظارت، تقویت نظارت و ساماندهی عطاریها کارگروهی ذیل دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تشکیل شد. با ذینفعان هم در داخل وزارت بهداشت و هم خارج آن بیش از ۱۰ جلسه برگزار شد. در این جلسات مشخص شد که تعداد قابل توجهی از عطاریها بدون داشتن مجوز قانونی در حال فعالیت هستند و حتی فعالیتهایی که انجام میدهند خارج از حیطه کاری آنهاست.
وی درباره مصوباتی که در این جلسات تصویب شده است، توضیح داد: یک نکته مهم این است که فعالانی که در صنف عطاری فعالیت میکنند باید جواز کسب داشته باشند و برای داشتن این جواز کسب لازم به گذراندن یک سری آموزش هستند. قرار شد این آموزشهای مورد نیاز با هماهنگی وزارت صمت لازمه دریافت جواز کسب باشد. بخشهایی از این محتوای آموزشی را دفتر طب سنتی و ایرانی و مکمل وزارت بهداشت انجام داده که باید با هماهنگی باقی قسمتها نهایی شود و پس از آن وارد مرحله اجرایی شود.
سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی خاطرنشان کرد: البته این آموزشها به عطاریها به تنهایی کافی نیست. حتما باید در زمینه فرهنگ سازی و افزایش آگاهی عموم مردم نیز اقداماتی صورت بگیرد. مردم جامعه باید بدانند خدمات طب ایرانی و سنتی را از کجا باید دریافت کنند، چه کسی باید به آنها تجویز نسخه کند و دارو ارائه کند.
دکتر چایچی افزود: داروخانههایی که مجوز از سازمان غذا و دارو دارند میتوانند داروهای گیاهی را تحت نظارت یک مسئول فنی داروساز سنتی یا داروساز دوره دیده این حوزه ارائه کنند. وقتی که تعداد داروخانههای ارائه دهنده داروهای گیاهی در سطح کشور بیشتر شود، مسلما مردم ترجیح میدهند که داروهای خود را از داروخانه دریافت کنند نه اینکه از عطاری بگیرند.
وی درباره حیطه مجاز فعالیت عطاریها بیان کرد: عطاریها قاعدتا طبق قانون مصوب شده مجاز به فروش داروهای گیاهی نیستند. آنها صرفا مجاز به عرضه و فروش گیاهان دارویی، برخی از عرقیجات و فرآوردههایی مثل عسل و ... هستند. به طور کلی هر آن چیزی که دارو شمرده نمیشود، مجاز است که در عطاریها به فروش برسد.
سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی اظهار کرد: در آیین نامه نحوه فعالیت فعالان طب سنتی و گیاهان دارویی محدوده فعالیت عطاریها مشخص شده است و قانون آن وجود دارد. نکته مهم و قابل توجه این است که باید نظارت کافی در این موضوع وجود داشته باشد و وزارت صمت نیز ناظر باشد که عطاریهایی که فعالیت میکنند حتما دارای مجوز باشند. طبق آمار خیلی از عطاریهایی که در حال حاضر مشغول به کار هستند، اصلا مجورز از وزارت صمت دریافت نکردهاند.
دکتر چایچی در ادامه تاکید کرد: اولین بحث نظارتی مربوط به دریافت مجوز کسب است. بعد از آن این نکته قابل توجه است که آیا فعالیتی که در عطاریها صورت میگیرد خارج از محدوده قانونی هست یا خیر. بایستی با همکاری گروههای نظارتی مرتبط این مسئله مورد توجه قرار گیرد تا از دخالت و ادعاهای دروغین در عطاریها جلوگیری شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: کارهای مختلفی در این حوزه انجام شده است، البته کافی نیست. حتما باید بازرسیها ارتقا یابند، نظارت بهتری صورت پذیرد و گشتهای مشترک وجود داشته باشد. شاید در این امر لازم باشد برخی از این کارها با برون سپاری انجام شود.