1. برگزیده
جامعه و حوادث

روند برگزاری امتحانات آخر سال؛ از دبستان تا دبیرستان

منبع
ايسنا
بروزرسانی
روند برگزاری امتحانات آخر سال؛ از دبستان تا دبیرستان

ايسنا/ چندي پيش شيوه نامه برگزاري امتحانات نوبت دوم دانش آموزان در پايه‌هاي تحصيلي مختلف منتشر شد، با اين حال همچنان سوالاتي براي دانش آموزان وجود دارد و برخي نيز از برگزاري حضوري امتحانات پايه نهم و دوازدهم در شرايط فعلي شيوع بيماري کرونا ابراز نگراني مي‌کنند.

ارزشيابي دانش آموزان دوره ابتدايي در قالب ارزشيابي کيفي -توصيفي و به صورت غيرحضوري انجام و نتايج بايد حداکثر تا دهم خرداد ماه اعلام شود.

اما امتحانات دبيرستاني ها طبق زمانبندي وزارت آموزش و پرورش از ۲۷ ارديبهشت ماه آغاز شده و تا ۲۴ خرداد به پايان مي رسد و قرار است امتحانات پايه نهم و دوازدهم حضوري برگزار شود.

اتمام سال تحصيلي ابتدايي‌ها، ۳۱ ارديبهشت

تعيين نمره اول تا ششمي ها چگونه است؟

ارزشيابي در دوره ابتدايي، کيفي - توصيفي است و معلمان بر اساس شواهد و مستنداتي که در فرايند ياددهي - يادگيري جمع‌آوري کرده اند و همچنين بر اساس ارزيابي‌هاي عملکردي که انجام مي‌دهند، مي‌توانند نتايج ارزشيابي دانش‌آموزان را ثبت کنند. 

با توجه به پايان سال تحصيلي در ۳۱ ارديبهشت، معلمان و مديران مدارس فرصت دارند تا ۱۰ خرداد در دوره ابتدايي، نتايج نهايي را ثبت کنند.

حکيم زاده، معاون آموزش ابتدايي وزارت آموزش و پرورش ضمن اعلام موارد فوق، در واکنش به برخي شايعات غيررسمي مبني بر اينکه آموزش و پرورش از معلمان خواسته است که سخت نگيرند و همه را قبول کنند، مي‌گويد: به هيچ‌وجه درست نيست. همواره تأکيد داشتيم که همه استانداردها در خصوص آموزش و ارزشيابي رعايت شود، چون به نفع دانش‌آموزان است که هم در سال گذشته رعايت شد و هم امسال به همين شکل است.

وزير آموزش و پرورش نيز در اين باره تاکيد کرد که در ارزشيابي‌هاي غيرحضوري، اختيار را به شوراي مدرسه داده‌ايم و مي‌توانند از روش‌هاي مختلفي براي سنجش پيشرفت دانش آموزان استفاده کنند. معلم مهمترين عامل ارزشيابي است و مهم اين است به ارزيابي دقيقي از وضعيت تحصيلي دانش آموزان خودش برسد.

نحوه برگزاري امتحانات راهنمايي‌ها و دبيرستاني‌ها

آغاز امتحانات از ۲۷ ارديبهشت

امتحانات در دوره متوسطه به دو شيوه حضوري و غيرحضوري برگزار مي شود. در بندهايي از دستورالعمل ابلاغي «نحوه برگزاري ارزشيابي پيشرفت تحصيلي-تربيتي نوبت دوم سال تحصيلي ۱۴۰۰-۱۳۹۹» که هفته گذشته منتشر شد آمده است: درشرايطي که امکان حضور فيزيکي دانش آموزان براي ارزشيابي پيشرفت تحصيلي-تربيتي، فراهم باشد، ارزشيابي دانش آموزان مطابق آيين نامه هاي مربوط و مجوز ستاد کرونا و رعايت شيوه نامه هاي بهداشتي انجام خواهد شد.

درشرايطي که امکان حضور فيزيکي دانش آموزان براي ارزشيابي پيشرفت تحصيلي-تربيتي فراهم نباشد، ارزشيابي دانش آموزان مدارس روزانه دوره‌هاي اول و دوم متوسطه به استثناي پايه نهم و دوازدهم به صورت غيرحضوري و با مسئوليت معلم و نظارت مدير مدرسه انجام مي شود.

طبق برنامه زمانبندي، امتحانات از ۲۷ ارديبهشت آغاز و تا ۲۴ خرداد به اتمام مي رسد. 

چرا در چنين شرايطي آموزش و پرورش براي برگزاري امتحانات «حضوري» نهمي‌ها و دوازدهمي‌ها تاکيد مي‌کند؟

احتمال تاخير در برگزاري زمان امتحانات

وزير آموزش و پرورش در آخرين اظهار نظر خود پيرامون برگزاري امتحانات و نگراني‌هايي که در اين زمينه به ويژه براي برگزاري حضوري امتحانات نهم و دوازدهم وجود دارد گفته است که «اصرار داريم که امتحانات پايه نهم و دوازدهم حضوري برگزار شوند. اين سوال مطرح شده است که "چرا در چنين شرايطي روي امتحانات حضوري تکيه مي شود؟" ما به طور قطع بدون هماهنگي با ستاد ملي کرونا و رعايت ملاحظات، سفارشها و پروتکل‌هاي بهداشتي کاري انجام نخواهيم داد. اين کار زماني انجام مي شود که با مسئولين بهداشت هماهنگ شده باشد و از اين جهت نگراني وجود ندارد».

وي تصريح کرده است که آموزش و پرورش اين کار به خاطر خود دانش آموزان انجام مي‌دهد، زيرا امتحانات اين دو پايه امتحانات تاثيرگذاري است و در آينده شغلي و تحصيلي‌شان اثرگذار است و اگر غيرحضوري باشد احتمال تضعيف حقوق وجود دارد و نگراني هايي پيرامون همساني نمره‌دهي و سنجش تحصيلي دانش آموزان ايجاد مي شود. بايد امتحانات يکساني برگزار و مطمئن باشيم حق هيچ دانش‌آموزي تضعيف نمي‌شود.

حاجي ميرزايي تاکيد کرد: اگر در زمان اعلام شده از سوي ستاد کرونا اجازه برگزاري امتحانات حضوري داده نشود، ممکن است امتحانات به تاخير بيفتد اما مصر هستيم حضوري باشد.

بارم بندي و طراحي سوالات امتحان نهايي
اما درباره بارم بندي و طراحي سوالات امتحان نهايي، عباس سلطانيان، مدير کل دفتر آموزش متوسطه نظري وزارت آموزش و پرورش، گفته است که بارم بندي در وضعيت قرمز در همه جاي کشور ملاک طراحي سوالات است. با توجه به اينکه امتحانات نهايي يک بار در  سال براي همه کشور برگزار مي شود و وضعيت مناطق مختلف استانها با همديگر متفاوت بوده است، به استناد نامه سازمان پژوهش براي مرکز سنجش آموزش وزارتخانه، ملاک طراحي سوالات، برنامه درسي و بارم بندي «وضعيت قرمز در شرايط همه گيري بيماري کرونا » است.

وي افزود: دانش آموزان مي توانند بارم بندي و حذفيات کتاب درسي را از سايت مرکز سنجش و يا سازمان پژوهش ملاحظه کرده و با کسب آمادگي در امتحانات شرکت کنند.

روز گذشته، مرکز سنجش و پايش کيفيت آموزشي وزارت آموزش و پرورش نيز در «شيوه نامه برگزاري امتحانات نهايي» که به استان ها ابلاغ کرد به همين موضوع اشاره و تصريح کرده است که سوالات امتحانات نهايي پايه دوازدهم براساس برنامه درسي و بارم بندي وضعيت قرمز در شرايط همه­ گيري بيماري کرونا، طراحي مي‌شوند، همچنين؛ برنامه درسي دوره دوم متوسطه در وضعيت قرمز، بارم بندي دروس و برنامه امتحانات در پايگاه اطلاع رساني مرکز سنجش و پايش کيفيت آموزشي به نشانيwww.aee.medu.ir قابل مشاهده است.

چند نکته تکميلي درباره نحوه برگزاري امتحانات
بر اساس مصوبه ۹۷۷ شوراي عالي آموزش و پرورش که در ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ براي سال تحصيلي جاري و سال‌هايي که ممکن اين شرايط وجود داشته باشد تحت عنوان شرايط ارائه خدمات آموزشي ويژه در صورت بيماري‌هاي همه‌گيري يا فراگير به تصويب رسيده است، همه فعاليت‌هايي که در سال تحصيلي بايد انجام شود از جمله چگونگي برگزاري امتحانات، مشخص شده است. 

خسرو ساکي، رئيس مرکز سنجش و پايش کيفيت آموزشي وزارت آموزش و پرورش بااشاره به مصوبه مذکور گفت: براي پايان سال تحصيلي، بر اساس همين مصوبه، بناست در شرايطي که امکان حضور فيزيکي دانش‌آموزان در برخي مناطق وجود داشته باشد، امتحانات با اخذ مجوز از ستاد مديريت کرونا در آن منطقه با رعايت پروتکل‌هاي بهداشتي به صورت حضوري برگزار شود.

اما در ادامه مروري اجمالي بر اظهارات رئيس مرکز سنجش درباره روند برگزاري امتحانات خواهيم داشت:

- در شرايطي که امکان حضور فيزيکي دانش‌آموزان ميسر نباشد، امتحانات همه پايه‌هاي تحصيلي به استثناي پايه‌هاي نهم و دوازدهم به صورت غير حضوري خواهد بود.

- پايه‌هاي نهم و دوازدهم به دليل تأثيري که در سرنوشت تحصيلي بعدي دانش‌آموزان دارد در هر شرايطي طبق اين مصوبه حضوري است. در تمام مناطق آبي، زرد، نارنجي و قرمز کرونايي، امتحانات پايه‌هاي نهم و دوازدهم حضوري است.

- امتحانات ساير پايه‌ها در شرايط زرد، نارنجي و قرمز غير حضوري است. در مناطق آبي کرونايي همه امتحانات حضوري است. البته شرايط امتحانات متناسب با نظر ستاد کرونا استان و شهرستان‌هاست و هر وضعيتي که در زمان امتحانات از سوي ستادهاي مديريت کروناي شهرستان‌ها اعلام شود، مبناي برگزاري امتحانات قرار مي‌گيرد.

- در پايه نهم در شرايطي که وضعيت مناطق استان يکسان باشد، سؤالات به صورت استاني بر مبناي وضعيت قرمز و طي دستورالعملي که از سوي سازمان پژوهش درباره محتويات و حذفيات کتاب‌ها منتشر شده است، طرح شده و به صورت مدرسه‌اي اجرا مي‌شود. منظور از مدرسه‌ اين است که اگر مدرسه يک کلاس پايه نهم با ۳۰ دانش‌آموز دارد، براي آن ۳۰ دانش‌آموز با رعايت پروتکل‌هاي بهداشتي مثل رعايت فاصله اجتماعي، فاصله ۲ متري صندلي‌ها و تهويه مناسب، امتحان برگزار مي‌شود.

- درباره دروس عملي رشته‌هاي هنرستاني؛ دروس شايستگي‌هاي فني و استانداردهاي مهارت شاخه کاردانش و فني و حرفه‌اي و کارورزي، آموزش و ارزشيابي توأم با هم هستند و تا ۱۵ مرداد فرصت دارند که هر زمان ستاد کرونا اجازه دهد هم آموزش و هم ارزشيابي انجام مي‌گيرد.

- امتحانات پايه دوازدهم الزاما حضوري برگزار مي‌شود.  البته زمان ممکن است به تعويق بيفتد اما حضوري است و متناسب با نظر ستاد کرونا برگزار مي‌شود.

به گزارش ايسنا، در حالي که استانداردها و شيوه نامه برگزاري امتحانات و ارزشيابي هايي نهايي ابلاغ و جزئياتي از سوي مسئولان وزارت آموزش و پرورش اعلام شده است، همچنان اولياء و دانش آموزان بسياري به ويژه در پايه نهم خواستار برگزاري غيرحضوري امتحانات به علت وضعيت نامساعد کشور از حيث شيوع بيماري کرونا هستند.

موضوعي که در سال گذشته نيز به کرّات مطرح شده بود و به نظر مي رسد وزارت آموزش و پرورش بايد طي بيش از يک سال گذشته تمهيدات جديدي براي برگزاري امتحانات مي انديشيد تا ضمن انجام سنجشي با استانداردهاي کيفي لازم و به دور از هرگونه تقلب و سوءاستفاده‌هاي احتمالي، متضمن حفظ سلامت دانش آموزان نيز باشد. 

در اين ميان پيشنهاداتي به آموزش و پرورش درباره امتحانات آخر سال مي‌شود که از آن جمله مي‌توان به توييت اخير محمد مهدي زاهدي، نماينده مجلس شوراي اسلامي اشاره کرد که نوشته است «با توجه به شرايط فعلي ⁧‫ويروس کرونا‬⁩ و نگراني به حق خانواده ها از سلامتي فرزندان، انتظار مي رفت ⁧‫وزارت آموزش و پرورش‬⁩ در طول ۱۴ ماه گذشته نسبت به استقرار يک ⁧‫پلتفرم برگزاري آزمون استاندارد‬⁩ اقدام مي نمود تا امکان برگزاري آزمون ها به صورت حضوري‬⁩ و ⁧‫غير حضوري‬⁩ فراهم شود. فرصت هنور باقيست.»

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar