نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

تعیین تکلیف سهمیه‌های کنکور تا ۶ماه آینده

منبع
ايسنا
بروزرسانی
تعیین تکلیف سهمیه‌های کنکور تا ۶ماه آینده

ايسنا/ دبير ستاد راهبري ستاد جامع نقشه علني کشور از مهلت ۶ ماهه شورا براي تعيين سياست هاي سهميه هاي پذيرش در دانشگاه ها خبر داد و گفت: در اين زمينه تعامل خوبي با مجلس و روساي سه کميسيون داريم.

دکتر منصور کبگانيان در نشست خبري تشريح و تبيين ابعاد مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي با عنوان «سياست‌ها و ضوابط ساماندهي سنجش و پذيرش متقاضيان ورود به آموزش عالي (پس از پايان دوره متوسطه) در سال ۱۴۰۲» که امروز برگزار شد با بيان اينکه زحمات نزديک به ۱۰ سال شوراي عالي انقلاب فرهنگي در مورد ساماندهي کنکور در حال به ثمر نشست، گفت: مجلس شوراي اسلامي و شوراي عالي انقلاب فرهنگي در طول اين سال‌ها در تلاش بودند که مسئله کنکور را حل کنند.

مي‌دانستيم که اين موضوع بايد حل‌وفصل شود. پيش از هر سخن نيز از اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي و دستگاه‌هاي همکار اعم از وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، وزارت آموزش و ‌پرورش و دانشگاه فرهنگيان و روساي سه قوه نيز جهت همکاري در اين موضوع، قدرداني مي‌کنم.

دبير شوراي ستاد راهبري اجراي نقشه جامع علمي کشور ادامه داد: در طول اين ۱۰ سال راه‌حل‌هايي، توسط کارهاي کارشناسي به دست آمد و اين وحدت نظر به وجود آمد که کنکور و پذيرش دانشجو در دانشگاه، بايد ساماندهي شود.

وي همچنين درباره پرسش‌هاي برخي دانش آموزان که با اين مصوبه از سال ۱۴۰۲ وارد دانشگاه مي‌شوند، گفت: شکايات زيادي از سوي دانش آموزان به خصوص آنهايي که علاقه به عمق يادگيري داشتند و معتقد بودند که پديده کنکور سطحي دارد و ارتباطي با کتاب‌هاي درسي ندارد، به دست ما مي‌رسيد. از اين دست شکايات زياد وجود داشت. بر اين اساس، تا حدود ۶۰ درصد مشکلات و مسايل اين عرصه حل شده است. خطاب به اين‌ دانش آموزان عرض مي‌کنم که برمحتواي دروس کتب درسي تمرکز بيش‌تري داشته باشند.

کبگانيان افزود: همچنين معلمان و دبيران معتقد بودند که دانش آموزان در کلاس درس توجهي ندارند. البته مسائل و مشکلات به طور کامل حل نشده است، چرا که کماکان آينده ۱۲ ساله دانش آموز در چند ساعت تعيين مي‌شود و در اين زمان کوتاه، ممکن است مشکلات عديده‌اي براي دانش آموزان به وجود بيايد و نتواند از پس آزمون بر بيايد.

دبير شوراي ستاد راهبري اجراي نقشه جامع علمي کشور تصريح کرد: از سوي ديگر، ۲۵ تا ۳۰ روز مدت زمان برگزاري امتحانات نهايي است که با فاصله از هم‌ برگزار مي‌شود. در صورتي که کنکور يک مسابقه چند ساعته است و سنجش علمي درستي براي ورود به دانشگاه نخواهد بود.

وي افزود: سنجش براي ورود به دانشگاه، بايد تشريحي و توسط معلمان انجام پذيرد. امنيت امتحانات نهايي به صورت کامل رعايت شده است. از تصحيح عادلانه برگه‌هاي امتحانات نهايي در طول اين دو سال مطمئن شديم. گزارشي رسيده بود که ممکن است استان‌به استان و منطقه به منطقه اين عدالت رعايت نشود، اما به برکت گسترش فضاي مجازي، تعداد تصحيح کنندگان، مشکل عدم رعايت عدالت حل شده است. اين ارزيابي تشريحي است و چيزي بالاتر از اين در عدالت آموزشي وجود ندارد. يکي از اهداف ما همين بود که اگر جوان‌ روستايي نمي‌تواند کلاس کنکور با خرج زياد را شرکت کند، با خواندن همان کتاب‌هاي درسي، به رتبه و جايگاه خوبي در فضاي آموزشي دانشگاه خواهد رسيد.

کبگانيان گفت: اوليا هم بايد بدانند که درصد زيادي از ارزيابي فرزندانشان توسط عمق يادگيري انجام مي‌پذيرد و تمرکز فرزندان خود را بر اين موضوع تقويت کنند.

وي بيان کرد: بر اين اساس، دستگاه‌هاي مسئول اعم‌ از وزارتخانه‌هاي آموزش و پرورش، علوم، تحقيقات و فناوري و وزارت بهداشت و همچنين سازمان سنجش و آموزش کشور، طي مدت دو سال فرصت دارند تا اين کار به سرانجام‌ برسد. زيرساخت‌هاي لازم بايد فراهم‌ شود و ضعف‌هاي مربوط به امتحانات نهايي برطرف شود. از مسئولان آموزش ‌و پرورش در دولت آينده تقاضا داريم که زيرساخت‌هاي لازم‌ و ابزار مورد نياز را فراهم کنند و توسعه دهند. دستگاه‌هاي امنيتي و اطلاعاتي نيز وظيفه داشته و دارند که در برگزاري امتحانات نهايي اطمينان ما زير سوال نرود.

دبير شوراي ستاد راهبري اجراي نقشه جامع علمي کشور در ارتباط با کلاس‌هاي کنکور نيز گفت: برخي از اين‌ها نگران بودند که کار آنها تعطيل مي‌شود اما اين‌گونه نيست. اينان به جاي آموزش تکنيک‌هاي تست به کمک ما و آموزش و پرورش بيايند و عمق يادگيري را آموزش دهند. درصد زيادي از اينان اين توانايي را دارند که کارکرد خود را تغيير دهند. ضمن اينکه اين مجموعه‌ها بايد مجوز لازم‌ را از وزارت آموزش و پرورش دريافت کنند و کار خود را به سمت محتوا و عمق يادگيري ببرند. اگر در جهت توسعه علمي کشور کار کنند، لازم‌ نيست تعطيل شوند و مي‌بايست خود را با اين مصوبه تطبيق دهند.

وي خاطرنشان کرد: روساي سه قوه در اين مصوبه همکاري خوبي داشتند. همچنين رييس‌جمهور منتخب که پيش‌تر رييس قوه قضاييه بودند در تصويب اين مصوبه همکاري خوبي داشتند. اگرچه در ‌رسانه‌ها اين مصوبه سياسي جلوه داده مي‌شود، اما لازم است تاکيد شود که شوراي عالي انقلاب فرهنگي، نهادي‌ فرا قوه‌اي و فراجناحي است و اين مصوبه حاصل تفکر نقشه جامع علمي‌ کشور در سال‌هاي اخير است. شوراي عالي انقلاب فرهنگي، فقط دولت و يا فقط مجلس و قوه قضاييه نيست. نگاه سياسي به اين موضوع معنا ندارد.

به گفته وي، شوراي عالي انقلاب فرهنگي از سال ۱۳۶۳ بر روي مسئله کنکور کار کرده است، اما به دليل اينکه برخي از اين مصوبات به نتيجه نرسيده بود، کار اساسي در اين‌باره انجام نپذيرفت. در اين مواقع شوراي عالي انقلاب فرهنگي به عنوان دستگاهي بالادستي به کمک ساير قوا و دستگاه‌ها مي‌آيد. همچنين نظارت و گزارش‌گيري از دستگاه‌ها نيز در دستور کار ما خواهد بود.

کبگانيان افزود: بخش عمده آموزش عالي و سنجش و پذيرش در اين مصوبه گنجانده شده است. يک بخش مربوط به پذيرش در رشته‌هاي پزشکي است و هنوز اتفاق نظر لازم در اين زمينه شکل نگرفته است. چه بسا راي‌گيري هم‌ مي‌شد، اما پرسش‌هاي مهمي در اين ‌باره مطرح است که بايد به صورت دقيق بررسي شود. ظرفيت پذيرش در رشته‌هاي پزشکي در سال ۱۳۶۷ حدود ۴ هزار و ۶۵۰ نفر بوده، که در سال ۱۳۹۰ نيز علي‌رغم افزايش تعداد تخت‌هاي بيمارستاني، اساتيد علوم پزشکي و دانشکده‌هاي مرتبط، ميزان پذيرش در اين رشته‌ها همين حدود بوده است.

عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي اظهار کرد: بحث‌ سهميه‌ها هم‌ موضوعي است که بايد سياستگذاري جداگانه‌اي براي آن تبيين شود و شش ماه در اين زمينه به ما فرصت داده شده است. برخي از اين سهميه‌ها عدالت آموزشي را زير سوال برده بود. بر اين اساس، مقرر گرديده است ظرف مدت شش ماه سياستگذاري مربوط به سهميه‌ها انجام پذيرد.

دبير شوراي ستاد راهبري اجراي نقشه جامع علمي کشور همچنين بيان داشت: برخي دانشگاه‌ها ممکن است در حد نصاب پذيرش دانشجو، سخت‌گيري کنند و دانشجويان خوب را از دست بدهند. لذا اين هشدار را به دانشگاه‌ها مي‌دهيم‌ که مراقب افراط و تفريط‌ها باشند. در اين حال برخي اختيارات در پذيرش دانشجو به دانشگاه‌ها داده خواهد شد. از سوي ديگر دانشگاه‌ها قادر خواهند بود که به مصوبات علمي از نظر شکلي ورود کنند.

دکتر کبگانيان به عدم تغيير ظرفيت هاي پذيرش در رشته هاي پزشکي طي ۲۳ سال اخير انتقاد کرد و گفت: ظرفيت پذيرش پزشکي در ۶۷ حدود. ۴ هزار و ۶۵۰ نفر بود که اين نيزان در سال ۹۰ هم همين تعداد است يعني ۲۳ سال بعد از سال ۶۷ علارقم افزايش تخت هاي بيمارستاني، دانشکده ها و اساتيد تغييري در ظرفيت هاي پذيرش رشته هاي پزشکي نداشتيم و اين اشکال دارد بايد اصلاح شود.

وي در خصوص نحوه تعيين حدنصاب دانشگاه ها در صورت افزايش ظرفيت سوابق تحصيلي به ۶۰ درصد از سال ۱۴۰۰ نيز گفت:قرار شد دانشگاه ها حدنصاب مشخصي در رشته خاصي که قبو ل دارند را اعلام کنند و فقط هشدار مي دهم دانشگاه ها در تعيين حدنصاب افراط نکنند چون ممکن است در صورت سخت گيري دانشجويان خوب را از دست مي دهند و افراط و تفريط در حدنصاب مضر است پيشنهاد شورا اين است که پيشنهاد حدنصاب دانشگاه ها در شوراي سنجش و پذيرش تصويب برسد.

وي افزود: پيشنهاد ۳۰ درصدي پذيرش در رشته هاي علوم پزشکي از ليسانس در شورا به اتفاق نظر نرسيد اما اين حق نخبگان کشور است در رشته اي که دوست دارند ادامه تحصيل دهند اين پيشنهاد مجددد بررسي خواهد شد.

دکتر کبگانيان همچنين از تعيين سهميه هاي کنکور تا ۶ ماه آينده خبر داد و گفت: در خصوص سهميه هاي کنکور شورا ۶ ماه فرصت دارد سياست هاي خود در اين زمينه را تعيين کند در اين زمينه با مجلس و روساي سه کميسيون تعامل داريم البته برخي سهيمه ها ناعادلانه و برخي نظير سهيمه مناطق عادلانه است بايد تعيين تکليف شوند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar